10 χρόνια

Ανακοίνωση για την Εύη Στατήρη από το Παρατηρητήριο ΒιοΨυχοΚοινωνικών Δικαιωμάτων

b2ap3_thumbnail_12071705_10207630407423504_596783316_n.jpg

 

Ανακοίνωση για την απεργία πείνας της Εύης Στατήρη

Παρακολουθώντας επισταμένα την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου 2015 η κα Εύη Στατήρη,  όντας σε συνεχή ενημέρωση με τους γιατρούς της και έχοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής δεδομένα & τα ανακοινωθέντα ιατρικά δελτία είναι σκόπιμο να επισημάνουμε τα εξής:

Η ποινικοποίηση των φιλικών και συγγενικών σχέσεων και την αναγωγή της σε «τρομοκράτη» αποτελεί μια ιδιώνυμη κατασκευή που είναι χαρακτηριστικό των απολυταρχικών καθεστώτων. Ειδικά δε  «για πράξεις οι οποίες οφείλονται στην εκπλήρωση ενός ηθικοκοινωνικού συγγενικού καθήκοντος».

Βαίνοντας  πέραν την δεύτερη εβδομάδα απεργίας πείνας και εξετάζοντας τα ιατρικά δελτία των ιατρών που εξέτασαν την κα Ε Στατήρη καθώς και την εσπευσμένη μεταγωγή της στο νοσοκομείο, εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση της υγείας της, μιας και η σωματική ακεραιότητα ενός απεργού πείνας αυξάνεται σημαντικά μετά την 10η ημέρα ασιτίας. Δεδομένης της συνέχισης της απεργίας πείνας συμφωνούμε με την εκτίμηση ότι τις προσεχείς μέρες, θα γίνει έκδηλη η απορρύθμιση του οργανισμού της, ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική υγεία, ακόμα και για την ίδια της τη ζωή.

Η περίπτωση της  Εύης Στατήρη αλλά και της Αθηνάς Τσάκαλου όχι μόνο θυμίζουν, αλλά αποτελούν στην πράξη θεσμική εκδικητικότητα της δικαιοσύνης. Είναι πασιφανές ότι οι διώξεις και η φυλάκιση τους δεν είναι αποτέλεσμα των ιδεών ή των «πράξεων» τους, αλλά των οικογενειακών σχέσεων τους. Ζητούμε την άμεση αποφυλάκιση της Εύης Στατήρη και την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού της Αθηνάς Τσάκαλου που την εμποδίζει να έχει φροντίδα υγείας όπως αρμόζει σε κάθε πολίτη.  

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Δρ Αργύρης Αργυριάδης,
Παρατηρητήριο ΒιοΨυχοΚοινωνικών Δικαιωμάτων, (ISEPP)

 

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο