Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της σκοτώνουν αμάχους στην Υεμένη με όπλα από τις ΗΠΑ

b2ap3_thumbnail_yemen-rubble-children.jpg

του Μπεν Νόρτον         

Ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία σκότωσε 131 αμάχους, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 80 γυναίκες, μετά από τον βομβαρδισμό μιας γαμήλιας γιορτής στην Υεμένη στις 28 Σεπτεμβρίου. Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός ήταν ατύχημα και ότι είχε σκοπό να χτυπήσει αντάρτες, ωστόσο εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης των Γιατρών χωρίς Σύνορα αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε καμία στρατιωτική παρουσία στην περιοχή που γινόταν ο γάμος. Η επίθεση σηματοδοτεί την πιο αιματηρή μέρα του πολέμου στην Υεμένη που διαρκεί πλέον πάνω από έξι μήνες.

Τουλάχιστον 2.355 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των βομβαρδισμών στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Άλλοι 4.862 έχουν τραυματιστεί. Ο υπό τη Σ. Αραβία διεθνής συνασπισμός ευθύνεται για σχεδόν τα 2/3 των θανάτων αμάχων και των καταστροφών δημόσιων υποδομών, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σκοτώνονται από αμερικανικά όπλα άμαχοι που συμμετείχαν σε γαμήλια τελετή στην Υεμένη. Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους εναντίον γαμήλιας πομπής στη χώρα το Δεκέμβριο του 2013 σκοτώνοντας 12 ανθρώπους.

Πολυάριθμες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο ίδιος ο ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τον διεθνή συνασπισμό κατηγορώντας τον για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της έχουν χρησιμοποιήσει σε περιοχές αμάχων πυρομαχικά διασποράς προερχόμενα από τις ΗΠΑ – και απαγορευμένα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου – ενώ έχουν βομβαρδίσει και αποθήκη της Oxfam που περιείχε ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τις οργανώσεις αυτές, οι αντάρτες Χούθι, τους οποίους πολεμά ο διεθνής συνασπισμός, έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα πολέμου, ωστόσο σε εξαιρετικά μικρότερο βαθμό.

Στα τέλη Αυγούστου, μετά από 150 μέρες βομβαρδισμών, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι 4.500 άνθρωποι συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 23.000 έχουν τραυματιστεί στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής. Έκτοτε ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 5.000. Κατά μέσο όρο 30 άνθρωποι στην Υεμένη σκοτώνονται καθημερινά εδώ και περισσότερο από μισό χρόνο.

Στις 22 Σεπτεμβρίου ο διεθνής συνασπισμός βομβάρδισε δύο σπίτια στην πρωτεύουσα της χώρας Σαναά σκοτώνοντας 20 ανθρώπους οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Την προηγούμενη μέρα είχαν χάσει τη ζωή τους από αεροπορικές επιδρομές τουλάχιστον άλλοι 50 άνθρωποι. Στη Σαναά 18 μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι το 80% των κατοίκων της χώρας χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πολέμου και του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Σ. Αραβία.

Oι ΗΠΑ δεν έχουν απλώς εγκρίνει σταθερά τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί ο διεθνής συνασπισμός, έχουν επίσης προμηθεύσει τη Σ. Αραβία με τα όπλα που χρησιμοποιεί για τη διάπραξη των εγκλημάτων πολέμου που καταγγέλλουν πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Οκτωβρίου 2014 η κυβέρνηση Ομπάμα έκλεισε συμφωνίες για την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία αξίας άνω των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. Οι ΗΠΑ πούλησαν στη μοναρχία του Κόλπου πολεμικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους, βόμβες και άλλα όπλα που τώρα χρησιμοποιούνται εναντίον της Υεμένης.   

Η Σ. Αραβία, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, είναι μία από τις ελάχιστες εναπομείνασες στον πλανήτη απόλυτες μοναρχίες και ένα από τα πιο φονταμενταλιστικά κράτη στον κόσμο. Είναι γνωστό ότι χρηματοδοτεί και υποστηρίζει ομάδες που κηρύσσουν τη δική της ακραία ερμηνεία του Ισλάμ, γνωστή ως Ουαχαβιτισμός ή Σαλαφισμός (ορισμένοι ειδικοί κάνουν διάκριση μεταξύ των δύο όρων αν και συχνά χρησιμοποιούνται ως συνώνυμοι).

Τηλεγράφημα του 2009 που έστειλε η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον και που διέρρευσε στο Wikileaks αναφέρει ότι “δωρητές από τη Σ. Αραβία συνιστούν την πιο σημαντική πηγή χρηματοδότησης για σουνιτικές τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο”. Η σαουδαραβική κυβέρνηση επισήμως δηλώνει ότι αντιτίθεται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα, ωστόσο διάφοροι αναλυτές θεωρούν ότι πλούσιοι επιχειρηματίες από τη Σ. Αραβία καθώς και μέλη της βασιλικής οικογένειας χρηματοδοτούν τέτοιες οργανώσεις.

Το 2015 η μοναρχία της Σ. Αραβίας εκτέλεσε κατά μέσο όρο έναν άνθρωπο ανά δύο μέρες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων και ατόμων με νοητικές διαταραχές, κυρίως με αποκεφαλισμό – και ενδεχομένως φτάνοντας σε νέο ρεκόρ. Η δικτατορία του Κόλπου σχεδιάζει επίσης να αποκεφαλίσει και να σταυρώσει τον ακτιβιστή Άλι Μοχάμεντ Αλ-Νιμρ που συνελήφθη το 2012, σε ηλικία 17 ετών, για συμμετοχή σε διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας.

Η είδηση του βομβαρδισμού μιας γαμήλιας τελετής στην Υεμένη από τη Σ. Αραβία και τους συμμάχους της ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την επιδοκιμασία από πλευράς ΗΠΑ της τοποθέτησης της Σ. Αραβίας στην προεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ δήλωσε σε ρεπόρτερ ότι οι ΗΠΑ “χαιρετίζουν την εξέλιξη, είμαστε στενοί σύμμαχοι”.

πηγή:   http://mondoweiss.net/2015/09/coalition-killing-civilians

(μετάφραση – επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο