Γερμανία: ο πρώτος θάνατος πρόσφυγα μετά από εμπρησμό χώρου φιλοξενίας

b2ap3_thumbnail_Shelter-Fire-Germany-AFP-640x480.jpg

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον χώρων που φιλοξενούν ή πρόκειται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, το πιο πρόσφατο περιστατικό σημαδεύτηκε από τον πρώτο θάνατο πρόσφυγα. Συγκεκριμένα, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5 Οκτωβρίου 2015 σε τριώροφο κτίριο όπου διέμεναν αιτούντες άσυλο στο Ζάαφελντ του ανατολικού κρατιδίου της Θουριγγίας η πυροσβεστική υπηρεσία ανακάλυψε το πτώμα ενός 29χρονου άνδρα από την Ερυθραία.

Η επίθεση ήταν η τρίτη μέσα σε λίγες μόνο μέρες στη Θουριγγία. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου ένα άδειο κτίριο κοντά στο Χαϊλίγκενσταντ που προοριζόταν να φιλοξενήσει πρόσφυγες τυλίχτηκε στις φλόγες ενώ την Κυριακή  4 Οκτωβρίου ξέσπασε φωτιά στις κινητές τουαλέτες έξω από κτίριο στο Φρήμαρ όπου ήδη διέμεναν 10 πρόσφυγες. Παρά το γεγονός ότι η φωτιά γρήγορα εξαπλώθηκε δεν υπήρξαν τραυματισμοί και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν ασφαλείς σε άλλο χώρο.  

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκαν 202 ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις με πολλούς τραυματισμούς προσφύγων και μεταναστών, εμπρησμούς χώρων διαμονής προσφύγων – αιτούντων άσυλο και αναγραφή συνθημάτων μίσους και χάραξη αγκυλωτών σταυρών σε τοίχους. Επίκεντρο αυτών των επιθέσεων είναι κυρίως το ανατολικό τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα το κρατίδιο της Σαξονίας και η πρωτεύουσά του Δρέσδη όπου γεννήθηκε και το ακροδεξιό, ξενοφοβικό και ισλαμοφοβικό PEGIDA (ακρωνύμιο που σημαίνει: “Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στην ισλαμοποίηση της Δύσης”). Από τις 198 επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών που καταγράφηκαν το 2014 σχεδόν οι μισές (47%) σημειώθηκαν στα ανατολικά κρατίδια όπου κατοικεί μόλις το 17% του συνολικού γερμανικού πληθυσμού, ενώ οι 42 από τις 202 επιθέσεις του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκαν στη Σαξονία. Δεν είναι, τέλος, άνευ σημασίας το γεγονός ότι το ανατολικό κρατίδιο Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας είναι το μόνο από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας που στο κοινοβούλιό του έχει έδρες (5) το ακροδεξιό και νεοναζιστικό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (NPD) ενώ σε πολλές περιοχές σε όλο το ανατολικό τμήμα της χώρας μέλη του NPD έχουν εκλεγεί σε δημοτικά συμβούλια.         

για περισσότερες πληροφορίες:                                                                                                                     

http://www.dw.com/en/asylum-seeker-dies-in-deadly-fire-in-eastern-germany/a-18763031

http://www.businessinsider.com/afp-eastern-germany-a-hotspot-for-attacks-against-refugees-2015-9
      

  

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο