Οι νεαρές Παλαιστίνιες της εξέγερσης: «αν οι γονείς μου ήξεραν…»

b2ap3_thumbnail_wom1.jpg

Όλο και περισσότερες νεαρές Παλαιστίνιες συμμετέχουν μαζί με τους άντρες, στον πετροπόλεμο εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών φωνάζοντας συνθήματα, καθώς η εξέγερση εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

b2ap3_thumbnail_wom3.jpgb2ap3_thumbnail_wom2.jpg

Κάποιες από τις νεαρές Παλαιστίνιες, αψηφώντας την αποδοκιμασία των οικογενειών τους, τυλίγονται με τις ασπρόμαυρες μαντήλες και παίρνουν θέση στις γραμμές του μετώπου όπου αντιμετωπίζουν σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης αλλά και αληθινά πυρά.

Για τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, οι πέτρες και οι μολότωφ αποτελούν θανάσιμη απειλή. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες κινδυνεύουν να σκοτωθούν.

“Είμαστε το μισό της κοινωνίας. Έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον τόπο μας”, είπε μια μαθήτρια, κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τον ισραηλινό στρατό σε ένα σημείο ελέγχου έξω από την πόλη της Ραμάλα. Μόνο τα βαμμένα της μάτα ξεχώριζαν από το καλυμένο από την παραδοσιακή Κεφίγιε πρόσωπό  της.

“Είμαστε 18, είμαστε ενήλικες και δεν φοβόμαστε πια”.

b2ap3_thumbnail_wom5.jpgb2ap3_thumbnail_wom6.jpg

 

«Αν οι γονείς μου, ήξεραν ότι είμαι εδώ …», είπε μια άλλη νεαρή γυναίκα, με μακριά μαλλιά να φαίνονται κάτω από την κεφίγιε της, καθώς κουνούσε γρήγορα τον αντίχειρά της στον λαιμό της, σα να έλεγε ότι θα την έσφαζαν.
Η οικογένειά της μπορεί να μην το εγκρίνει, αλλά εκείνη πιστεύει ότι το να βρίσκεται εδώ “θέμα συνείδησης.”

 

«Οι λαοί πρέπει να αποφασίζουν»

Όπως και άλλοι απογοητευμένοι νεαροί Παλαιστίνιοι, οι γυναίκες λένε ότι θέλουν να τερματιστεί η Κατοχή του Ισραήλ, καθώς και η “παρενόχληση” από τους Εβραίους εποίκους που ζουν στη Δυτική Όχθη.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε αντίσταση και όχι βία, αλλά πολλοί νεαροί Παλαιστίνιοι έχουν κουραστεί από τις δηλώσεις του 80χρονου ηγέτη και της δεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ.

Στην ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο μήνα, ο Αμπάς είπε ότι θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να ρίξει μια “βόμβα”.

Στο τέλος, το μόνο που είπε ήταν ότι δεν δεσμεύεται πλέον από συμφωνίες του παρελθόντος  με το εβραϊκό κράτος, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι τις έχει παραβιάσει. Παραμένει ασαφές όμως αν αυτές οι λέξεις θα μεταφραστούν σε δράση.

«Υποσχέθηκε μια “βόμβα” κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας του, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα», είπε μια νεαρή γυναίκα, της οποίας το πρόσωπο ήταν επίσης καλυμένο.

Η «Ιντιφάντα συνεχίζεται γιατί σταματήσαμε εδώ και καιρό να ακούμε τον πρόεδρο (Αμπάς)”, δήλωσε μια πρωτοετής στη λογοτεχνία.

Ο Αμπάς υπερηφανεύεται για το ότι η Παλαιστίνη απέκτησε το καθεστώς του κράτους παρατηρητή και για την παλαιστινιακή σημαία που κυματίζει στα Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά από τις 30 Σεπτεμβρίου,  “αλλά αυτό δεν είναι αρκετό”, δήλωσαν οι γυναίκες.

“Οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίζουν, δεν πιστεύω στις διαπραγματεύσεις”, δήλωσε μια 18χρονη φοιτήτρα λογιστικής, αναφερόμενη στις δεκαετίες των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Καθώς μιλούσε, ακούστηκε μα ισραηλινή χειροβομβίδα να σφυρίζει και μαζί με τις φίλες της άρχισαν να τρέχουν.

Διαλύθηκαν σαν σμήνος πουλιών, αλλά σε κοντινή απόσταση μια άλλη ομάδα νεαρών γυναικών ξεκίνησε δράση. Έτρεξαν γρήγορα μέχρι την πρώτη γραμμή δίπλα στους νεαρούς άνδρες και άρχισαν να πετάνε τις μολότωφ και τις πέτρες που είχαν στα χέρια.

b2ap3_thumbnail_wm.jpg

Οι νεαρές γυναίκες είναι επίσης παρούσες στις κηδείες των Παλαιστινίων που πυροβολούνται και σκοτώνονται από τους ισραηλινούς στρατιώτες. Με τις κεφίγιε στους ώμους τους, ντυμένες είτε με τα παραδοσιακά φορέματά τους ή με μοντέρνα στενά τζην, φωνάζουν συνθήματα όπως : “Φατάχ, Χαμάς, Λαϊκό Μέτωπο:εθνική ενότητα” ή συνθήματα σχετικά με παλαιστινιακά πολιτικά κινήματα.

Εκπροσωπώντας όλα τα πολιτικά κόμματα, οι νεαρές γυναίκες λαμβάνουν μαζικά μέρος στις συνεδριάσεις των φοιτητικών ενώσεων και στις διαμαρτυρίες. Σε μια πρόσφατη συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ κοντά στη Ραμάλα, υπήρχαν περισσότερες γυναίκες από άνδρες – αν και οι άνδρες ήταν αυτοί που φώναζαν στο μικρόφωνο και στέκονταν μπροστά, φορώντας κασκόλ των διαφόρων πολιτικών κινημάτων.

Άλλες νεαρές γυναίκες προχώρησαν ακόμη περισσότερο. Μια από αυτές μαχαίρωσε έναν Ισραηλινό στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και αυτός την πυροβόλησε και την σκότωσε.

yourmiddleeast

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο