Υεμένη: τουλάχιστον 500 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των βομβαρδισμών της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της

b2ap3_thumbnail_yemen-child.jpg

Έξι μήνες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της περισσότερα από 500 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη και τουλάχιστον 702 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη UNICEF. Σε όλη τη χώρα, την πιο φτωχή της Μ. Ανατολής,  1.7 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του υποσιτισμού και συνολικά σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 5 ετών που βρίσκονται σε κίνδυνο υποσιτισμού τριπλασιάστηκε από τον Μάρτιο που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές φτάνοντας τα 537.000 παιδιά από 160.000 που ήταν το 2014.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 2.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους έξι μήνες και σχεδόν 5.000 έχουν τραυματιστεί  ενώ στα 1.4 εκατομμύρια ανέρχονται οι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Ο 12χρονος Αμπντουλραχμάν Αλ Ομάρι είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που λόγω των βομβαρδισμών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και που τώρα έχει βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο μαζί με την οικογένειά του. “Θυμάμαι ακόμη εκείνη τη μέρα με τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Η μητέρα μου μας ξύπνησε, μας έβγαλε έξω από το σπίτι και μας είπε: «τρέξτε». Βρεθήκαμε σε αυτό το σχολείο. Θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου, να είμαι ασφαλής, να είμαι με τους φίλους μου, θέλω την κανονική μου ζωή”, λέει ο ίδιος.

Παιδικές ζωές σαν του Αμπντουλραχμάν αποτελούν πλέον τον κανόνα. Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών είναι συχνές με σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους και γέφυρες να έχουν καταστραφεί και δημόσιες υπηρεσίες να έχουν καταρρεύσει. Η διαθεσιμότητα σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλή.  Περισσότερα παιδιά πεθαίνουν από ιάσιμες ασθένειες λόγω της διάλυσης του συστήματος υγείας παρά από βόμβες και σφαίρες, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

Η αδυναμία πρόσβασης σε ασφαλές νερό και κατάλληλες συνθήκες υγιεινής έχουν θέσει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Πολύ πρόσφατα ο βομβαρδισμός στο Νταμάρ, νοτίως της πρωτεύουσας Σαναά, μιας αποθήκης με προμήθειες σε νερό που προορίζονταν για τις πλέον πληγείσες περιοχές ενέτεινε κατά πολύ την ήδη τραγική κατάσταση σε μια χώρα που 20 εκατομμύρια άνθρωποι δίνουν καθημερινά αγώνα για λίγο καθαρό νερό. “Δεν έχω πλυθεί εδώ και ένα μήνα”, λέει ο 10χρονος Φάχμι Χάλντον Ομάρ. “Το νερό που παίρναμε από ένα βρώμικο πηγάδι έκανε τον μικρό μου αδερφό να αρρωστήσει. Θέλουμε να ζήσουμε όπως τα υπόλοιπα παιδιά του κόσμου. Μας αξίζει να είμαστε χαρούμενοι”.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί τέλος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η στρατολόγηση παιδιών από ένοπλες οργανώσεις, με 606 περιστατικά να έχουν καταγραφεί φέτος.

Η ασυλία που απολαμβάνουν η Σ. Αραβία και οι σύμμαχοί της στα συνεχιζόμενα εγκλήματά τους κατά του λαού της Υεμένης αποδείχθηκε περίτρανα πριν λίγες μέρες όταν ψήφισμα που κατατέθηκε στον ΟΗΕ καλώντας σε πλήρη έρευνα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014 αποσύρθηκε μετά από πίεση που άσκησε η μοναρχία του Κόλπου έχοντας τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

για περισσότερες πληροφορίες:    

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=767944

http://www.huffingtonpost.co.uk/david-bull/yemen-civil-war_b_8264482.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο