Έκθεση του Ευρω-Μεσογειακού Παρατηρητηρίου: Οι ισραηλινές φρικαλεότητες έχουν καταγραφεί στις κάμερες.

Mια καινούργια έκθεση, «Οι αυθαίρετες δολοφονίες από το Ισραήλ και το Σύστημα της Διαρθρωτικής Βίας», παρουσιάστηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Euro-Mediterranean Human Rights Monitor)*  σε μια συνέντευξη τύπου στην Ελβετία.  

 

20151016093636.jpg

Η έκθεση συνοψίζει τα αποτελέσματα των ερευνών της οργάνωσης, σχετικά με τις πρόσφατες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφίες που αποτυπώνουν, τις κακοποιήσεις και τις εκτελέσεις των παλαιστίνιων πολιτών, που συμβαίνουν στις πολιτικές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση ως σήμερα διαφεύγει την παραπομπή για τις ευθύνες που έχει για επαναλαμβανόμενες καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, «η δημοσιογραφία των πολιτών» – με την χρήση της οποίας εκτεταμένες πράξεις βίας καταγράφονται ζωντανά στην κάμερα – τώρα το κάνει πιο δύσκολο να αποκρυβούν αυτές οι πράξεις ή να παραμεριστούν.  

 «Χάρη στις γενναίες δράσεις αυτών των ακτιβιστών, μελών των οικογενειών και γειτόνων, το Ευρω-Μεσογειακό Μόνιτορ έχει συγκεντρώσει βιντεοσκοπήσεις και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, που τεκμηριώνουν πολυάριθμες, κατάφωρες βιαιοπραγίες από ισραηλινούς στρατιώτες τις τελευταίες βδομάδες, οι οποίες πιστεύουμε ότι δεν είναι παρά η κορυφή στο παγόβουνο,» λέει η Ντανιέλα Ντόνγκες. «Στην έκθεσή μας, προσδιορίζουμε οκτώ απ’ αυτές, επειδή δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι άνθρωποι με ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν.»

Οι οκτώ περιπτώσεις που αποκαλύπτονται σ’ αυτή την έκθεση είναι:

Ο δεκατριάχρονος Αχμέντ Μανάσρα, που τον πάτησαν με αυτοκίνητο, τον χτύπησαν με ξύλα και μεταλλικούς σωλήνες, και μετά εμπόδισαν την πρόσβαση οποιασδήποτε ιατρικής φροντίδας για 25 λεπτά. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι προσπάθησε να επιτεθεί στους στρατιώτες τους, αλλά βιντεοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα, είναι ξαπλωμένος στο έδαφος, αιμορραγεί και καλεί για βοήθεια.

Η δεκαεξάχρονη Μάρα Μπάκρι κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπαθούσε να μαχαιρώσει έναν ισραηλινό στρατιώτη, αλλά σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ευρέως, αμφισβητείται σοβαρά ο ισχυρισμός αυτός. Σε μία απ’ αυτές, εννιά στρατιώτες που την στοχεύουν με το όπλο τους, βρίσκονται γύρω από το νεαρό κορίτσι, το οποίο κείτεται μέσα στα αίματα στο έδαφος. Οι αρχές αρνήθηκαν να παρουσιάσουν πειστήρια για το έγκλημά της.

Η Ίσραα Αμπέντ, 29 χρονών, είναι επίσης φερόμενη ως δράστης επίθεσης με μαχαίρι. Καταγραφή που έγινε με σύστημα βιντεοπαρακολούθησης, δείχνει μόνο μία φοβισμένη νεαρή γυναίκα σε πανικό όταν την διέταξαν να βγάλει τη χιτζάμπ της (την μαντήλα της), σύμβολο της θρησκείας της. Εκείνη αρνήθηκε, αλλά σήκωσε ψηλά τα χέρια. Η Αμπέντ πυροβολήθηκε με τέσσερεις σφαίρες.

Ο Φάντι Σαμίρ Μουσταφά Αλλούν, 19 χρονών, άλλος ένας φερόμενος ως δράστης επίθεσης με μαχαίρι, στην πραγματικότητα κυνηγήθηκε από μια ομάδα έξαλλων ισραηλινών εποίκων. Η αστυνομία ήρθε για να προστατεύσει τους έποικους, όχι τον Φάντι. Βίντεο που κυκλοφόρησε σε ισραηλινές ιστοσελίδες δείχνει τους έποικους μπροστά στην αστυνομία να τον πυροβολούν.

Η Χαντίλ Αλχασλαμούν, 18 χρονών, πέρναγε από ένα τσεκπόϊντ, όταν προκάλεσε τον συναγερμό του ανιχνευτή μετάλλων. Υπάρχουν αντικρουόμενες μαρτυρίες σχετικά με το αν το κορίτσι είχε μαχαίρι, αλλά από φωτογραφικό υλικό και αυτόπτες μάρτυρες είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποτελούσε κίνδυνο. Ενώ κειτόταν στο έδαφος, δύο στρατιώτες έριξαν σφαίρες και στα δύο της γόνατα, στον δεξί της μηρό, στην ωμοπλάτη της, στην κοιλιά, και στους δύο βραχίονες και στο στήθος της.

Ο εικοσιπεντάχρονος Μουχάμεντ Μπασάμ Αμσά, πέρναγε επίσης από ένα τσεκπόϊντ όταν τον σκότωσαν. Οι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι έχουν φωτογραφίες που δείχνουν ότι ο νεαρός άνδρας είχε μαχαίρι, αλλά αρνήθηκαν να τις παρουσιάσουν.

Ο Θαέρ Αμπουγαζαλέχ, 19 χρονών, πράγματι μαχαίρωσε έναν στρατιώτη, ενώ βρισκόταν σε οργή και πανικό. Αλλά αντί μετά να το σκάσει από την αστυνομία ώστε να δικαιολογούνται τα πυρά, φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι χωρίς λόγο, τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Ο Φαλάχ Χαμντί Ζαμέλ Αμπουμαρία, 53 χρονών. Τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν μέσα στο σπίτι του, όταν ο ισραηλινός στρατός ήρθε να συλλάβει το γιό του. Παρά την επίσημη εκδοχή ότι o ηλικιωμένος άνδρας επιτέθηκε στους Ισραηλινούς, αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι στην πραγματικότητα, ο Αμπουμαρία προσπάθησε να υπερασπιστεί το γιό του – μ’ ένα πήλινο βάζο. Γι’ αυτό τον πυροβόλησαν τρεις φορές στο στήθος.

«Κανένα νοήμων άτομο με καρδιά δε θα μπορούσε να ακούσει αυτή τη λίστα και να μη νοιώσει φρίκη και σοκ,» λέει η Ντόνγκες.  «Κι όμως ως τώρα, το Ισραήλ διαφεύγει από οποιοδήποτε είδος σοβαρής λογοδοσίας πέρα από κάποιες εξηγήσεις. Το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλεί τις ισραηλινές αρχές να διεξάγει διαυγείς έρευνες σχετικά με τις κατάφωρες εν ψυχρώ δολοφονίες. Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι θα το κάνει, καλούμε επίσης τους ειδικούς απεσταλμένους του ΟΗΕ για εξωδικαστικές δολοφονίες και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, να επισκεφθούν την περιοχή για να διεξάγουν τη δική τους έρευνα.»

{"video":"https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=kt6Ae68ADzA","width":"800","height":"450"}

 

* Το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Euro-Mediterranean Human Rights Monitor) το οποίο ασχολείται με την καταγραφή καταπατήσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή και στη Νότια Αφρική, είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δημιουργήθηκε το 2011, και έχει έδρα στην Ελβετία. Τα κεντρικά γραφεία του βρίσκονται στη Γενεύη, αλλά έχει επίσης γραφεία στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, στην Τυνησία, καθώς και αντιπροσώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Υεμένη, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Ιορδανία, στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Λίβανο και στη Συρία.

 

Πηγή

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο