Η άνευ ορίων υποκρισία της Χίλαρι Κλίντον

b2ap3_thumbnail_clinton.jpg

του Ρόμπερτ Φαντίνα

Ο κόσμος για μιαν ακόμη φορά υφίσταται προεκλογική καμπάνια της Χίλαρι Κλίντον με όλη την επιδεξιότητα, τη θεαματικότητα, την παραπλάνηση, τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις για τα οποία η ίδια είναι πασίγνωστη. Το ότι θα πάρει το χρίσμα δείχνει σχεδόν να είναι προδιαγεγραμμένο εκτός αν κάποιος άλλος εμφανιστεί από το πουθενά,  όπως έκανε το 2008 ο γερουσιαστής  Μπαράκ Ομπάμα και εκτροχίασε το ταχύτατο τρένο της Χίλαρι.

Οι ανακοινώσεις της εξακολουθούν να μας αφήνουν εμβρόντητους αποκαλύπτοντας είτε την άγνοιά της σε πολλά θέματα, είτε την περιφρόνησή της απέναντι στην ικανότητα  αντίληψης του εκλογικού σώματος, είτε την πεποίθησή της ότι η ισότητα όλων των ανθρώπων είναι απλά ένας μύθος. Εκτός αυτών, κάθε της λέξη δείχνει ότι είναι εντελώς ακατάλληλη για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Η προεδρία της θα ήταν σκέτη καταστροφή μέσα και έξω από τη χώρα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο πρόσφατα μαργαριτάρια σκέψης που ξέφυγαν από τα χείλη της και ας δούμε τι φανερώνουν για την εντιμότητά της και για την ικανότητά της να διακρίνει μια κατάσταση και να προτείνει μια λύση.

“Έχω θορυβηθεί από το πρόσφατο κύμα επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών, μεταξύ των οποίων πάνω από 12 ξεχωριστές επιθέσεις από το προηγούμενο Σάββατο. Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους. Άντρες και γυναίκες που ζουν στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ και αλλού δεν μπορούν να πάνε να ψωνίσουν τρόφιμα ή να ταξιδέψουν για να προσευχηθούν χωρίς να ελέγχουν τα νώτα τους. Είναι λάθος αυτό και πρέπει να σταματήσει. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για τη βία, μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε μια ειρήνη που θα διαρκέσει”.

Το πρόβλημα με αυτήν τη γεμάτη άγνοια δήλωση είναι τόσο τεράστιο που δεν χωρά σε ένα και μόνο άρθρο. Αλλά θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε σε ορισμένα σημεία.

“Έχω θορυβηθεί από το πρόσφατο κύμα επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών”

Δεν γνωρίζει η Κλίντον για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων από τους τρομοκράτες του ισραηλινού στρατού και τους παράνομους εποίκους;  Κάποιος πρέπει να της θυμίσει το μωρό που κάηκε ζωντανό μόνο λίγες βδομάδες πριν από παράνομο έποικο στον οποίο ακόμη δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία. Ή ίσως θα μπορούσε κανείς να επιστήσει την προσοχή της στους πάνω από 10 Παλαιστίνιους , ηλικίας μόνο 13 ετών, που ήταν άοπλοι και πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση. Το βίντεο με τη νεαρή Παλαιστίνια που έχει τα χέρια ψηλά, είναι περικυκλωμένη από τρομοκράτες του ισραηλινού στρατού και δέχεται πυρά, μπορεί να το βρει κανείς εύκολα στο διαδίκτυο. Δεν έχει κάτι να πει γι’ αυτήν η X. Κλίντον;

 “Μεταξύ των οποίων πάνω από 12 ξεχωριστές επιθέσεις από το προηγούμενο Σάββατο”  

Το ότι έχουν σκοτωθεί 7 Ισραηλινοί από την 1η Οκτωβρίου είναι πιο τραγικό από το ότι έχουν σκοτωθεί 28 Παλαιστίνιοι; [σημείωση: μετά την αρχική δημοσίευση του άρθρου ο αριθμός των δολοφονημένων Παλαιστινίων έφτασε στους 42].  Ίσως πρέπει να θυμίσουμε στην Κλίντον ότι οι Ισραηλινοί έποικοι, που ζουν στη Δ. Όχθη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έχουν την απόλυτη προστασία του ισραηλινού στρατού όταν επιτίθενται σε Παλαιστίνιους. Επίσης, οι Ισραηλινοί έχουν όλα τα πλεονεκτήματα που η στρατιωτική ενίσχυση από τις ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει. Αναφέρθηκε ότι μία παλαιστινιακή επίθεση εναντίον Ισραηλινού έγινε με αποφλοιωτή λαχανικών. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να διακρίνει την απόγνωση που φανερώνει αυτό. Οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν όποιο μέσο διαθέτουν, γενικά μόνο πέτρες, για να αντισταθούν στους βάναυσους κατακτητές τους. Και τώρα οι Ισραηλινοί μπορούν νόμιμα να πυροβολούν οποιονδήποτε πετά μια πέτρα προς αυτούς.

“Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους”

Πρέπει να τονιστεί ότι η X. Κλίντον σκέφτεται μόνο τους Ισραηλινούς που ήταν θύματα επιθέσεων και τις οικογένειές τους και προσεύχεται μόνο γι’ αυτούς. Δεν έχει πει τίποτα που να δείχνει ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για τους Παλαιστίνιους που δέχτηκαν επιθέσεις.

“Άντρες και γυναίκες που ζουν στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ και αλλού δεν μπορούν να πάνε να ψωνίσουν τρόφιμα ή να ταξιδέψουν για να προσευχηθούν χωρίς να ελέγχουν τα νώτα τους”

Λοιπόν, τουλάχιστον έχουν καταστήματα τροφίμων στα οποία μπορούν να ψωνίσουν, μια πολυτέλεια που δεν δύναται να απολαύσει η πλειοψηφία των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Όσο δε για τους Παλαιστίνιους στη Δ. Όχθη δεν μπορούν ούτε να κοιμηθούν χωρίς το φόβο ότι κάποιοι θα σπάσουν την πόρτα τους μέσα στη νύχτα, το σπίτι τους θα λεηλατηθεί και οι άντρες κάθε ηλικίας θα συρθούν έξω χωρίς καμία κατηγορία. Ειρηνικές διαμαρτυρίες ενάντια στην κατοχή από Παλαιστίνιους και ξένους αντιμετωπίζονται με πραγματικά πυρά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

 Στη Λωρίδα της Γάζας ψαράδες πυροβολούνται και τα σκάφη τους κατάσχονται ενώ πλέουν στα χωρικά τους ύδατα, κατά παράβαση τόσο του διεθνούς δικαίου όσο και της συμφωνίας εκεχειρίας του 2014. Η συλλογική τιμωρία, με τη μορφή του στοχευμένου βομβαρδισμού βασικών υπηρεσιών, και ένας αποκλεισμός, που κρατά τους Παλαιστίνιους εξαθλιωμένους, αποτελούν τμήμα της επίσημης ισραηλινής πολιτικής. Πού είναι το ενδιαφέρον της X. Κλίντον για αυτές τις φρικαλεότητες;

“Είναι λάθος αυτό και πρέπει να σταματήσει”

Κάθε έγκλημα που διαπράττει το Ισραήλ, από το οποίο ένα απειροελάχιστο κομμάτι αναφέραμε εδώ, είναι λάθος και πρέπει να σταματήσει. Η Κλίντον, κατά τη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών, είχε άφθονες ευκαιρίες για να φέρει ένα τέλος αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τώρα όμως ανησυχεί για μια ετερόκλητη ομάδα υπό κατοχή ανθρώπων που αντιτάσσονται στον κατακτητή τους, μια από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο χάρη, φυσικά, στην ισχυρότερη όλων. Ας μη σκεφτεί κανείς ούτε λεπτό ότι η X. Κλίντον θα μπορούσε να είναι στο πλευρό του αδύναμου.

“Δεν υπάρχει κανένας χώρος για τη βία, μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε μια ειρήνη που θα διαρκέσει”

Αν η Κλίντον πραγματικά πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας χώρος για τη βία θα μπορούσε να δεσμευτεί ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα σταματήσει να παρέχει στο Ισραήλ τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την άσκηση ακραίας βίας.

Και φυσικά επανέλαβε το τετριμμένο παλιό κλισέ περί διαλόγου. Όχι, δεν είναι ο διάλογος που θα φέρει μια ειρήνη με διάρκεια. Θα είναι το να εξαναγκαστεί το Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει να αποσύρει και τον τελευταίο έποικο από τη Δ. Όχθη, να τερματίσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να σταματήσει όλα τα επιθετικά μέτρα εναντίον του. Αφού γίνουν αυτά, το δευτερεύον, που είναι η αναποτελεσματική βία εναντίον Ισραηλινών, θα λήξει.

Αλλά τι είναι όλα αυτά για την ισχυρή Χίλαρι Κλίντον; Ξέρει πολύ καλά πού βρίσκεται το χρήμα. Ένα παράδειγμα είναι ο δισεκατομμυριούχος Χάιμ Σάμπαν, με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Ισραήλ, που δώρισε κάπου 10 ως 25 εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Κλίντον.  Ο Σάμπαν είναι σκληροπυρηνικός υποστηρικτής του Ισραήλ που έχει δηλώσει “με ενδιαφέρει ένα μόνο θέμα και αυτό είναι το Ισραήλ”. Όταν ρωτήθηκε πόσα χρήματα θα δωρίσει για την εκστρατεία της Χ. Κλίντον απάντησε “όσα χρειαστεί”. Κατά την προεκλογική της καμπάνια το 2006 η Κλίντον έλαβε τουλάχιστον 86.000 δολάρια από διάφορα ισραηλινά λόμπι. Και ενώ τέτοια ποσά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις χορηγίες του Σάμπαν, η  Κλίντον συναγωνιζόταν έναν άγνωστο υποψήφιο με λιγότερο αναγνωρίσιμο όνομα και ακόμη λιγότερα χρήματα. Αλλά ήταν μια δωρεά που αρκούσε για να την κρατά εξαρτημένη από τους χορηγούς της. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος πλούσιος Παλαιστίνιος, ούτε βέβαια παλαιστινιακό λόμπι για να εξαγοράσει την εύνοια της Χ. Κλίντον.

Τι λένε όλα αυτά για τη Χ. Κλίντον; Καταλήγουμε σε κάποια συμπεράσματα:

-Μιλάει το χρήμα. Και για την Κλίντον μιλάει πολύ δυνατά.

-Είναι πιστή πρωτίστως στους πλούσιους χορηγούς της. Όλοι οι υπόλοιποι να πάνε να πνιγούν.

-Περιφρονεί το διεθνές δίκαιο. Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι πάνω από τέτοιες ασήμαντες ευαισθησίες.

-Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μόνο για εκείνους που τη στηρίζουν με τα μπλοκ επιταγών τους.

Και για έναν περίεργο λόγο, μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος επιδεικνύουν δουλοπρέπεια απέναντί της. Τι έχει πει ή τι έχει κάνει για να αξίζει τον έπαινο; Τι ακριβώς στη γεμάτη κηλίδες θητεία της στην κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να ηγηθεί του έθνους;

Ψάχνουμε μάταια για έναν σοβαρό υποψήφιο κόμματος που να δίνει σημάδια πολιτικής ικανότητας. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά στη Χ. Κλίντον.

πηγή:   http://www.counterpunch.org/2015/10/16/hillary-clinton-hypocrisy-that-knows-no-bounds/

(μετάφραση – επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου)

       

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο