10 χρόνια

Ενημέρωση για την κοινότητα των Ρομά στην Σκάλα και τις καταστροφές που υπέστη

Yorona

 

Ο ανεμοστρόβιλος που έγινε την επομένη των εκλογών πρωί-πρωί, άφησε πολλές καταστροφές στην περιοχή της Σκάλας. Σπίτια χωρίς σκεπές, τζάμια και τζαμαρίες σπασμένα, αυτοκίνητα κατεστραμμένα κ.λ.π. Εκτός όμως όλων αυτών κατέστρεψε και τον οικισμό των Ρομά με τα πρόχειρα καταλύματα που φυσικό ήταν να μην αντέξουν σε τέτοια λαίλαπα. Ο οικισμός βρισκόταν σε δρόμο λίγο έξω από τα τελευταία σπίτια δυτικά -βορειοδυτικά.Το σημείο αυτό κάθε άλλο παρά κατάλληλο  ήταν .Ήταν ακριβώς πάνω στο δρόμο, τα νερά μαζεύονταν μέσα στο δρόμο σε μεγάλες λακκούβες και λιμνάζανε ή πήγαιναν στα διπλανά χτήματα με αποτέλεσμα τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών.

  Μετά την καταστροφή, ο δήμαρχος αποφάσισε να μεταφέρει τους πληγέντες Ρομά στο κλειστό γυμναστήριο στο Βλαχιώτη μια και έβρεχε κι έπρεπε κάπου να πάνε.Τις επόμενες μέρες επιχωμάτωσε ένα κτήμα που ανήκει στο δήμο και τους εγκατέστησε εκεί.Έχει τοποθετήσει χημικές τουαλέτες και κάποιες σκηνές στις οποίες μένουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Ο χώρος αυτός βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο που αντλεί τα νερά του κάμπου, σε μια πολύ ανθυγιεινή περιοχή. Φοβερή υγρασία μια κι εκεί καταλήγει όλη η αποστράγγιση του κάμπου και μυρίζει βούρκος. Άσε που πολλές φορές με τις πλημμύρες γίνεται επικίνδυνος. Να σημειώσουμε πως ο χώρος είναι 7 χιλιόμετρα έξω από την Σκάλα, λίγο πάνω από την παραλία Τρίνησα. Για να έρθουν λοιπόν στο χωριό πρέπει να έχουν αυτοκίνητο κάτι που σημαίνει παραπάνω έξοδα.

  Μετά την εγκατάσταση άρχισαν τα παρατράγουδα από τους γύρω κτηματίες και οι φοβέρες εναντίον του δημάρχου και όλα τα σχετικά που είναι γνωστά κάθε φορά.Θα μας κλέψουν, θα υποβαθμίσουν την περιοχή. Ο ρατσισμός των κατοίκων έρχεται να συνοδεύσει τις άθλιες συνθήκες διαμονής τους στον βούρκο που περιγράψαμε.

  Το σημείο είναι ακατάλληλο για να μείνουν άνθρωποι έως επικίνδυνο.Οι ίδιοι οι Ρομά έχουν ξεκινήσει να διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να μείνουν εκεί.Πάντως από συζήτηση που ακούσαμε ,υπάρχει άλλος χώρος τον οποίο έχει δώσει το κράτος γι’ αυτούς αλλά δεν υπάρχει καμιά υποδομή ακόμη και ο δήμαρχος λέει πως σκοπεύει να τον φτιάξει για να τους εγκαταστήσει εκεί.Το πότε βέβαια άγνωστο και με την κατάσταση που επικρατεί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Απ’ όσο ξέρουμε κι αυτή η περιοχή είναι λίγο μακριά από το χωριό, πάντα με στόχο την απομόνωση τους από την κοινωνική ζωή. Οι Ρομά στη ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας αποτελούν μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες που ζουν στην περιοχή. Αποκλεισμένοι από την κοινωνική ζωή, αντιμετωπίζοντας τον ρατσισμό της τοπικής κοινωνίας και την πλήρη αδιαφορία όσων δήθεν μιλούν για τα δικαιώματα των καταπιεσμένων. Η μόνη λύση στα προβλήματα των Ρομά είναι η κλιμάκωση του αγώνα των ίδιων, απαντώντας σε όσους ρατσιστές κάνουν λόγω για υποβάθμιση της περιοχής, ότι η μόνη υποβάθμιση της περιοχής είναι οι ρατσιστές και όχι η κοινότητα των Ρομά. Εμείς θα παραμείνουμε με όσα μέσα διαθέτουμε αλληλέγγυοι απέναντι στους Ρομά και στην κοινότητα τους. Για ακόμα μια φορά θα βροντοφωνάξουμε: «Κάτω τα Ξερά σας από τους Ρομά και τις κοινότητες τους»

Αναδημοσίευση από Αυτόνομη ΚΟμμουνιστική Παρέμβαση Ατόμων στη Σκάλα Λακωνίας

 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο