Οι μικρές μας δυνάμεις, κάποια αποτελέσματα κι ένας απολογισμός

Το omniatv ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 15 Σεπτεμβρίου 2011, ως μια απόπειρα για την ευρύτερη χρήση πολυμέσων, ιδίως εικόνας, σε αυτό που αποκαλείται – συχνά χωρίς συγκεκριμένο ορισμό – ανεξάρτητη ή εναλλακτική ενημέρωση.

Θέλαμε να πετύχουμε πολλά πράγματα μαζί· περισσότερο όμως μας κινούσε και μας κινεί μια επιθυμία εξερεύνησης των δυνατοτήτων που όλοι ξέρουμε ότι θεωρητικά μας παρέχει το διαδίκτυο. Πολλές απ’ αυτές δεν τις αγγίξαμε, ίσως όχι ακόμα. Καταφέραμε πολλά όμως. Θα τα δούμε παρακάτω.

Τι κάναμε

Καλύψεις

Μέσα σ’ αυτά τα 4 χρόνια, παρείχαμε όσα μέσα και γνώσεις διαθέτουμε για να καλύψουμε συνεντεύξεις τύπου, συζητήσεις, ομιλίεςφεστιβάλ αλλά και κινητοποιήσειςμικρές ή μεγάλες, για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα – ενίοτε με προσαγωγές και με μία σύλληψη και μακρόχρονη δικαστική ταλαιπωρία. Ακόμα και εκτός διαδηλώσεων, πολλές φορές δημοσιοποιήθηκαν περιστατικά αστυνομικής βίας με ξυλοδαρμούς και αναίτιες συλλήψεις περαστικών – κάποιοι έχουν ακόμα και απαλλαγεί από κατηγορίες. Επίσης καλύψαμε και κάποια διεθνή θέματα, όπως την αποστολή του Estelle το 2012 για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας.

Εκπομπές

Παράλληλα, το omniatv δημιούργησε ένα studio με σκοπό τις ζωντανές εκπομπές με δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας (chat) μεταξύ θεατών και studio. Μέχρι τώρα οι εκπομπές που έχουν γίνει είναι πάνω από 300, καλύπτοντας μια αρκετά ευρεία θεματολογία. Αξίζει να αναφερθούν κάποιες: το The Barber Shop, το Μπορεί ν’ Αλλάξει, Κεμάλ, το μουσικό Υπόγειο, το Roundabout, τα Ημερολόγια Κρατουμένων, το Δίχως Καβάτζα, το Δελτίο Χωρίς Σύνορα και Η Δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σ’ αυτές τις εκπομπές, εκτός από την εξέταση σε βάθος κάποιων θεμάτων, είχαμε και ανταποκρίσεις από διάφορα γεγονότα, όπως τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013, την απαγωγή των 43 στην Αγιοτζινάπα του Μεξικού, κ.ά.

Αρθρογραφία

5.171 άρθρα έχουν δημοσιευτεί στο omniatv από τις 23 Απριλίου 2011 που ξεκίνησε δοκιμαστικά. Τα περισσότερα στην κατηγορία ειδήσεις, η οποία, αν και δεν ακολούθησε ποτέ τη λογική της «συνεχούς ροής», περιλαμβάνει και πολλά πρωτογενή ρεπορτάζ αλλά και ενδελεχή κάλυψη υποθεσεων. Οι απόψεις επίσης έχουν φιλοξενήσει κάποιες πολύ αξιόλογες αναλύσεις, είτε πρωτότυπες, είτε σε μετάφραση.

Σιγά-σιγά, έχουν ξεκινήσει να δημοσιεύονται και άρθρα για την ελλαδική επικαιρότητα και στα αγγλικά.

Παραγωγές

Το 2013 συμμετείχαμε στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ως συμπαραγωγοί της ταινίας «Άπληστον Κέρδος» του Γιάννη Καρυπίδη, για τα κινήματα κατά των εξορύξεων σε Χαλκιδική και Θράκη. Την ίδια χρονιά συμβάλαμε ομαδικά στην ολοκλήρωση της παραγωγής του ντοκυμανταίρ «ΕΡΕΙΠΙΑ» της Ζωής Μαυρουδή, για την υπόθεση του κυνηγητού και της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών το 2012. Φέτος, εργαζόμαστε πάνω στην εξ ολοκλήρου παραγωγή ενός νέου ντοκυμανταίρ που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Παράλληλα, προωθήσαμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, πολύ αξιόλογες παραγωγές από ανεξάρτητους δημιουργούς και δημοσιογράφους.

Η στήριξη

Τα συνολικά βασικά έξοδα για την λειτουργία του στούντιο και του site από το 2011 (domain, hosting, σύνδεση internet και, από τον 8/2012, ενοίκιο) είναι 9417,00€. Σ’ αυτά δεν υπολογίζονται διάφορα άλλα, όπως αγορά εξοπλισμού για κοινή χρήση στο omniatv, περιστασιακά μικροέξοδα, έξοδα για εργασίες κ.ά.

Όλα αυτά θα ήταν αδύνατο να καλυφθούν μόνο με ίδιες δυνατότητες καθεμιάς και καθενός από μας. Σ’ αυτά τα 4 χρόνια, οι προσπάθειες του omniatv στηρίχτηκαν ηθικά και υλικά από πολλούς ανθρώπους, πολλούς από τους οποίους δεν γνωρίζουμε (ή δεν γνωρίζαμε) καν. Από το 2011 έως σήμερα, διάφοροι χρήστες του διαδικτύου συνεισέφεραν συνολικά 2155,46€, ενώ συγκεντρώθηκαν 1560,00€ από τα πάρτυ του omniatv και περίπου 3700,00€ από άλλες συνεισφορές εκτός διαδικτύου.

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους, καθεμιά και καθέναν.

Και στο μέλλον

Θα συνεχίσουμε προσπαθώντας να εφαρμόσουμε μια μεθοδολογία που θα συνδυάζει τόσο τις βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε, όσο και τα διδάγματα από την εμπειρία που αποκτήσαμε μέχρι σήμερα.

Βασικό στοίχημα για όλες κι όλους μας είναι η συμβολή στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής ατζέντας, με θεματολογία που δεν επιβάλλεται από επισκεψιμότητες ή ανούσιο εντυπωσιασμό. Δεν πιστεύουμε ότι η δημιουργία περιεχομένου στο διαδίκτυο πρέπει να εξαρτάται από τους όρους οποιασδήποτε αγοράς, είτε αυτή έχει επικρατήσει είτε όχι, ούτε να υποτάσσεται κατ’ ανάγκη σε κάποια πολιτική σκοπιμότητα.

Επιμένουμε σ’ αυτό επειδή είναι αυτό που επιθυμούμε. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να υπάρχει αυτό και να μπορούν και άλλοι να το κάνουν.

Διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας ώστε να περιλαμβάνει απ’ τη μια εκπομπές με προσωπική, αυθόρμητη έκφραση των δημιουργών τους κι απ’ την άλλη εκπομπές με μια πιό συστηματική εξέταση επιλεγμένων θεμάτων. Το στούντιο παραμένει διαθέσιμο και ανοιχτό για όποιες και όποιους επιθυμούν να το (και να μας) χρησιμοποιήσουν για την υλοποίηση των δικών τους ιδεών.

Παράλληλα, η αρθρογραφία θα αντανακλά αυτήν την πιό συστηματική εργασία χωρίς να αποκλείει με κανέναν τρόπο την ήδη υπάρχουσα δυνατότητα κάθε χρήστη να δημοσιεύει δικό του περιεχόμενο αυτόνομα.

Όσον αφορά σε παραγωγές ταινιών, πολλά πράγματα είναι ήδη στα σκαριά και στο εγγύς μέλλον θα έχουμε την δυνατότητα να καταπιαστούμε τόσο με ολοκληρωμένες δικές μας παραγωγές όσο και με συνεργασίες.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και την κάθε είδους στήριξη που έχετε προσφέρει, όλ’ αυτά τα χρόνια, σ’ αυτήν την προσπάθεια.

b2ap3_thumbnail_afisa-20151013.pngΣας προσκαλούμε στο BARTY μας, στις 27 Οκτωβρίου 2015, 22:00, στο bar Rain Dogs, Ιπποκράτους 150. Για να σας δείξουμε τί ετοιμάζουμε, να τα πούμε και, φυσικά, να τα πιούμε.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο