Διεθνείς και τοπικές ειδησεις από τις φυλακές

φωτογραφία από κρατούμενους Κορυδαλλού κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων για την αποφυλάκιση της Εύης Στατήρη

Ελλάδα

Η Μαρία Θεοφίλου παραμένει προφυλακισμένη παρά την έλλειψη στοιχείων εναντίον της και σε επιστολή της τονίζει τον κίνδυνο για την ψυχική υγεία των δύο μικρών παιδιών της που βίωσαν την βίαιη σύλληψη των γονιών τους, απειλήθηκαν με όπλα των αστυνομικών της αντιτρομοκρατικής και τώρα είναι αναγκασμένα να ζουν μακριά από τη μητέρα τους. Παρά την προσφατη τροπολογία Παρασκευοπουλου που αποποινικοποιεί συγγενικές σχέσεις και την απεργία πείνας της Εύης Στατήρη που με κίνδυνο της ζωής της κέρδισε την ”αποφυλάκισή” της, οι αρχές συνεχίζουν τις αυθαίτερετες συλλήψεις των συγγενών/συντρόφων κρατουμένων δημοσιεύοντας ακόμα και τις φωτογραφιες τους στα μέσα ενημέρωσης με στόχο τη μετατροπή των ιδίων, του περιβάλλοντός τους και των ανήλικων παιδιών τους σε ευάλωτους στόχους μιας καλά οργανωμένης επίθεσης που ενορχηστρώνεται από ΜΜΕ, αστυνομία, δικαστικούς και πολιτικά πρόσωπα (αφού άμεση ευθύνη φέρει ο αρμόδιος υπουργός). Τη στήριξή τους στην αποφυλάκισή της Μαρίας Θεοφίλου ανακοίνωσαν οι οργανώσεις Πρωτοβουλια για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και το Παρατηρητήριο Ψυχοκοινωνικών Δικαιωμάτων καθώς, παράλληλα, έγινε αναφορά στην αδικη προφυλάκισή της κατά την διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης του βιβλίου της Αθηνάς Τσάκαλου ”Το γέλιο του νερού”. 

Σαράντα δύο κρατούμενες μετανάστριες έκαναν αποχή συσσιτίου στο Κέντρο Κράτησης του Ελληνικού στις 31/10 όπου και πραγματοποιήθηκε δύωρη συγκέντρωση από αλληλέγγυους στον περίβολο. Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις γυναίκες και ενημερώθηκε πως σε προηγούμενη κινητοποίησή τους οι κρατούμενες υπέστησαν αντίποινα απο τις αρχές αφού βίωσαν τον αποκλεισμό όταν τέθηκε σε εφαρμογή απόφαση απαγόρευσης επισκεπτηρίων. Δεκάδες συνθήματα φωνάχτηκαν απο αλληλέγγυους που απαντήθηκαν με το σύνθημα FREEDOM από τις κρατούμενες μετανάστριες. Αναμένεται πληροφόρηση για τα αιτήματά τους.

Παράλληλα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων που παλεύουν για θεσμικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις των συνθηκών κράτησης στον Κορυδαλλό από τις 25/10. Η πρωτοβουλία πολιτικών κρατουμένων και οι γυναίκες κρατούμενες έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξη τους στον αγώνα αυτό με σχετικές ανακοινώσεις τους. Επιβάλλεται να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις κρατούμενες οι δικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην αλλαγή του χώρου προαυλισμού τους (που αντικαθίσταται με χώρο που χρησιμοποιείται ως σκουπιδότοπος) και υπέρ της αποσυμφόρησης αφού αντιμετωπίζουν υπερπληθυσμό στη γυναικεία πτέρυγα που φτάνει το 300% δεν έχουν σταματήσει από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Είναι σημαντικό να μην περιθωριοποιούνται οι αγώνες των γυναικών και να μην διαχωρίζονται από τους αγώνες άλλων κινημάτων/ανθρώπων που παλεύουν είτε για κατάργηση των φυλακών είτε για μεταρρυθμίσεις είτε αγώνες που  τελούνται σε ένα γενικότερο/διαφοροποιημένο πλαίσιο για ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία, εργατικά δικαιώματα. Δυστυχώς εκτος από ένα αρχικό κείμενο δεν ήρθε τίποτα άλλο στη δημοσιότητα και καμία οργάνωση δεν σχολίασε ούτε ασχολήθηκε περεταίρω με το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα…

Εδώ και δεκαετίες,μέσω μαζικών κινητοποιήσεων,οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τον υπερπληθυσμό των φυλακών,για τον υποσιτισμό που άλλοτε υφίστανται και για το άθλιο, από πλευράς υγιεινής, φαγητό που άλλοτε τους παρέχουν,όπως επίσης και για την ελλειμματική ή πολλές φορές ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Διαχρονικά άλυτα επί της ουσίας προβλήματα που η αδιαφορία για την επίλυσή τους καταδεικνύει την  σκοπιμότητα να θεωρηθούν καθεστώς,να κατοχυρωθούν και τελικά οι κρατούμενοι να παραιτηθούν.Όσο ζούμε και αναπνέουμε δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα και ακόμα παραπάνω… Το γεγονός ότι ήδη έχουμε ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες μεσημεριανή στάση εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αλλαγής του προαυλίου μας,σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν θα προβούμε σε παιρετέρω κινήσεις για να ενισχύσουμε τη δυναμική της κινητοποίησης. Κρατούμενες φυλακών Κορυδαλλού

Τα αιτήματα της κινητοποίησης από 25/10 είναι τα εξής:

Συνθήκες κράτησης
1. ζεστό νερό για να μην είναι αναγκασμένοι οι κρατούμενοι να κάνουν μπάνιο με το κρύο νερό το Χειμωνα
2. βελτίωση της ποιότητας του φαγητού που είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των άπορων κρατουμένων
3. μόνιμη βάρδια γιατρών όλο το 24ωρο για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα όλα τα περιστατικά και να μην χάνονται ζωές

Θεσμικά αιτήματα
1.Συζυγική συνεύρεση για τους κρατούμενους στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών χωρών
2.Να καταργηθεί ο νόμος έκτρωμα για αθροιστική έκτιση της ποινής για οποιαδήποτε μορφή βίας εντός της φυλακής ή κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω αοριστίας  του νόμου που οδηγεί σε δυσανάλογες ποινές.
3.Κατάργηση των χρηματικών εγγυήσεων σε ΜΚΟ ως αναγκαία προϋπόθεση για την αποφυλάκιση κρατουμένων με τον νόμο Παρασκευόπουλου αφού η πλειοψηφία των μεταναστών είναι φτωχοί μετανάστες που αδυνατού να μαζέψουν τα χρήματα.
4.Να τεθούν σε ισχύ τα προοδευτικά άρθρα του νέου σωφρονιστικού κώδικα που είχε κατατεθεί από τον πρώην υπουργό δικαιοσύνης Ρουπακιώτη και παραμένει στα συρτάρια μέχρι σήμερα.
5.Να επισπευσθεί η διαδικασία των απελάσεων και να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο καθεστώς των κρατουμένων το οποίο οδηγεί πολλούς μετανάστες να παραμένουν στη φυλακή αφού έχουν εκτίσει τη ποινή τους.
6.Απαιτούμε η υφ’ όρων απόλυση στο 1/3 μικτής ποινής αντί των 3/5 που ισχύει σήμερα. Άδεια στο 1/6 μικτής ποινής αντί του 1/5 που ισχύει σήμερα. Ισόβια στα 10+8 αντί για 16+4 που ισχύει σήμερα.
7. Τον περιορισμό της δικαστικής αυθαιρεσίας:
α) Με τη σαφή περιγραφή των τυπικών προϋποθέσεων για την παροχή αδειών και αναστολών και την κατάργηση των προϋποθέσεων που στη πραγματικότητα αποτελούν ένα πρόσχημα για την έκφραση της δικαστικής ασυδοσίας.
β) Να σταματήσει το ατελείωτο μέτρο των αλλεπάλληλων και προσχηματικών διώξεων και προφυλακίσεων, ένα σύγχρονο εκδικητικό τέχνασμα που επιτρέπει σε ορισμένους ακραίους, συντηρητικούς δικαστικούς-αστυνομικούς κύκλους να στερούν το δικαίωμα σε άδειες και αναστολές από κρατούμενους που έχουν στοχοποιήσει.
γ) Να θεσπιστεί πειθαρχικό όργανο που θα ελέγχει τους δικαστές και τους εισαγγελείς για άδικες και υπερβολικά αυστηρές αποφάσεις σε όλα τα στάδια: Από την προφυλάκιση και τα δικαστήρια μέχρι τις αιτήσεις αποφυλάκισης τις άδειες και τις αναστολές.

 

Βραζιλία

b2ap3_thumbnail_brazils-prisons-are-an-absolute-human-rights-disaster-body-image-1445379419.jpg

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι φυλακές στη χώρα τελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω του υπερπληθυσμού, των ανύπαρκτων συνθηκών υγειινής και της ανεξέλεγκτης εγκληματικοτητας.

Η Βραζιλία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό κρατουμένων, που έχει αυξηθεί κατα 161% από το 2000-2014 φτάνοντας τους 607,000 έγκλειστους σε φυλακές χωρητικότητας 377,000 ατόμων. Ο υπερπληθυσμός θεωρείται η κύρια αιτία για τις βίαιες αντιδρασεις στις φυλακές της χώρας, με πιο πρόσφατη την κατάληψη της φυλακής στην πόλη Guarapuava, που έγινε με αίτημα την μεταγωγή των κρατουμένων σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Όμως, συχνά η βία στρέφεται κατά των κρατουμένων όπως στην περίπτωση της φυλακής στην πολιτεια Paraná όπου δύο κρατούμενοι αποκεφαλίστηκαν και άλλοι δύο πετάχτηκαν από την ταράτσα κατά τη διάρκεια εξέγερσης που έλαβε χώρα πέρσι.

Οι συμμορίες, που στην ουσία εκτελούν διοικητικο ρόλο στις φυλακές αφού έχουν στην κατοχή τους και τα κλειδιά των κελιών, ευθύνονται για το εμπόριο ναρκωτικών, την διάπραξη κλοπών, δολοφονίες και ομαδικους βιασμούς κρατουμένων όπου τα θύματα σπάνια κάνουν κάποια επίσημη ή δημόσια καταγγελία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η εξάπλωση του ιού του Αids και της φυματιωσης είναι ανεξέλεγκτη μέσα σε αυτές τις άθλιες συνθήκες αφού παρατηρειται πως η επικράτηση του HIV είναι κατά 42 φορές μεγαλύτερη απ’  ότι στο γενικό πληθυσμό της χώρας ενώ η φυματίωση στη φυλακή Pernambuco κατά 100 φορές μεγαλύτερη.

Στη φυλακή Pernambuco που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερπληθυσμού, η οργάνωση παρατήρησε κελιά χωρις παράθυρα, γεμάτα μούχλα, ούρα και κόπρανα όπου άνδρες προσπαθούσαν να βρουν λίγο χώρο στο πάτωμα για να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των φυλακών κατά 68% από το 2007 οφείλεται στην εφαρμογή του κρατικού προγράμματος  Pacto Pela Vida, που στοχεύει στην επιβραβευση των αστυνομικών που κάνουν τις περισσότερες συλλήψεις, γεγονός που συντείνει στην αυστηροποίηση της δικαιοσύνης και στη στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Μια προβλεπόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει όξυνση στις ήδη δυσχερείς συνθήκες αφού με βάση αυτήν οι υπόδικοι από 16 ετών θα δικάζονται πλέον ως ενήλικες, κάτι που αναλογικά θα οδηγήσει 40,000 νέους ανθρώπους στις φυλακές ανά έτος.

 

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=sqIl3XpReuY","width":"800","height":"450"}

 

Βρετανία

Ανησυχίες για την αντιμετώπιση των τρανσέξουαλ κρατουμένων από τη δικαιοσύνη εξέφρασε το ενημερωτικό site Pink News. Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργείου πως ”υπάρχουν αυστηροί κανόνες που διασφαλίζουν την ασφαλή διαχείρηση των τρανσέξουαλ κρατουμένων” στοιχεία από οργανωμένες ομάδες αμφισβητούν πως τηρείται μια τέτοια διαδικασία ως προς την αντιμετώπιση των διεμφυλικών κρατουμένων.

Για την επισήμη πιστοποίηση της ταυτότητας φύλου απαιτείται η αποστολή 140 λιρών μαζί με ασφαλισμένα ιατρικά έγγραφα, αποδεικτικά στοιχεία πως το άτομο ζει ως το ”φύλο της επιλογής του” και αποδοχή από μια επιτροπή αναγνώρισης φύλου. Ο James Morton της Σκωτσέζικης Τρανσέξουαλ Συμμαχίας είπε στο Κοινοβούλιο: ”Μετά την αποστολή ενός μεγάλου όγκου εγγράφων από τα οποία διαλέγουν ποιά θέλουν, στέλνουν πίσω ένα νομικίστικο έγγραφο παραπόνων πως τα χαρτιά δεν ήταν με τη σειρά που έπρεπε και αυτό προκαλεί πολύ άγχος…Επίσης έπρεπε να παρέχουμε στήριξη σε μεγάλο αριθμό τρανσέξουαλ ατόμων που υπέστησαν ψυχικό τραύμα και εξευτελισμό κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας”.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Τάρα Χάντσον η οποία καταδικάστηκε σε τρίμηνη ποινή φυλάκισης σε ανδρική φυλακή γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική της ακεραιότητα. Ακτιβιστές καταδίκασαν αυτή την απόφαση ενώ η δικηγόρος Sarah Bourke που ειδικεύεται σε ζητήματα διεμφυλικών ατόμων ξεκαθάρισε πως ακόμα και στην περίπτωση που ένα τρανσέξουαλ άτομο δεν έχει πιστοποιητικό φύλου υπάρχει πιθανότητα μεταφοράς του σε καταλληλότερο περιβάλλον αφού εξεταστούν διάφοροι παραμέτροι όπως το πόσο ευάλωτο είναι το άτομο, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ποιές οι αποψεις των ειδικών φύλου και αν το άτομο αποτελεί κίνδυνο για άλλους κρατούμενους. Η δικηγόρος ανέφερε πως η Τάρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις όμως εξέφρασε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο τοποθέτησής της σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας για λόγους ”προστασίας”.

b2ap3_thumbnail_Tara-Hudson_640x345_acf_cropped.jpg

 

Η.Π.Α.

b2ap3_thumbnail_CAPTAINAMERICAweb1-master1050.jpg

Οι κρατούμενοι κατονόμασαν τον Τσαντ Στίκνυ ως τον γνωστό βασανιστή με το ψευδώνυμο ‘Κάπταιν Αμέρικα” που συμμετείχε στα βασανιστήρια κρατούμενων τον περασμένο Ιούνιο μετά την απόδραση δύο ατόμων από τις εγκαταστάσεις της φυλακής Κλίντον.

Σε επικοινωνία τους με την εφημερίδα New York Times τα θύματα των βασανιστηρίων είπαν πως είχαν μεταφερθεί σε δωμάτια χωρίς κάμερες, τους είχαν περάσει χειροπέδες και τους χτυπούσαν με μπουνιές και σπρωξίματα στους τοίχους, ενώ κρατούμενος ανέφερε πως τοποθέτησαν πλαστική σακούλα στο κεφάλι του και τον απείλησαν με τη μέθοδο βασανισμού waterboarding. Ένας 60χρονος κρατούμενος, ο Βίκτωρ Απόντε, είχε καταγγείλει πως κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο ”Κάπταιν Αμέρικα” έδεσε μια πλαστική σακούλα γύρω από το λαιμό του τόσο σφιχτά που λιποθύμισε. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πως οι βίαιες επιθέσεις συνεχίζονται και μετά την επικοινωνία τους με δημοσιογράφους και πως η διερεύνηση των καταγγελιών τους γίνεται με ρυθμους χελώνας.

Ο Βίκτωρ Απόντε, μη γνωρίζοντας ποιός ήταν ο δεσμοφύλακας, ο οποίος δεν έφερε διακριτικά ταυτοποίησης και είχε τατουάζ με την αμερικανική σημαία, ρώτησε άλλους κρατούμενους που του είπαν πως πρόκειται για τον δεσμοφύλακα Τσαντ Στίκνι. Την ταυτότητα του δεσμοφύλακα επιβεβαιώνουν και οι κρατούμενοι Σκοτ Ρασάντ, Έντυ Μάτος και Λούης Ζήνων.

Καταγγελίες κατά του Στίκνυ έχουν γίνει σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στο παρελθόν, από τις οποίες οι δύο εξετάζονται ακόμα. Η τελευταία μήνυση κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο από τον κρατούμενο Τέρυ Ντωμ. Ο Τέρυ καταγγέλει πως ήταν θύμα κακοποίησης από τον δεσμοφύλακα ο οποίος τον χτύπησε με μπουνιές, άρπαξε βίαια τα γεννητικά του όργανα κατά τη διάρκεια σωματικού ελέγχου και έτριψε τα δάχτυλά του με βίαιο τρόπο προσπαθώντας να τα εισχωρήσει στον πρωκτό του κρατουμένου. Ο βασανιστής δεν έχει καταδικαστεί για κανένα αδίκημα μέχρι σήμερα.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο