Και η χούντα της Αιγύπτου δολοφονεί ψαράδες στη Γάζα

b2ap3_thumbnail_fishermen.jpg

Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου 20015 το αιγυπτιακό ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων ψαράδων που έπλεαν στα ανοιχτά του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ο 18χρονος Φίρας Μοχάμεντ Μικντάντ από τη Ράφα, που δέχτηκε σφαίρα στο στήθος, ενώ τραυματίστηκε ακόμη ένα άτομο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αιγυπτιακές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο τους ψαράδες της Γάζας. Τον προηγούμενο Μάιο σε ανάλογο περιστατικό είχε τραυματιστεί ένας ακόμη Παλαιστίνιος ψαράς, επίσης από τη Ράφα.

Η επίθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες και σχεδόν καθημερινές επιθέσεις που δέχονται  οι Παλαιστίνιοι ψαράδες από το ισραηλινό ναυτικό και που έχουν  οδηγήσει σε αρκετούς θανάτους, ακόμη περισσότερους τραυματισμούς, πολυάριθμες συλλήψεις και καταστροφές ή κατασχέσεις αλιευτικών σκαφών.    

Σε απόλυτη σύμπνοια με το Ισραήλ, η Αίγυπτος επί καθεστώτος Αλ Σίσι έχει ενισχύσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας κλείνοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα σύνορά της με αυτήν, περιορίζοντας έτσι σε τεράστιο βαθμό τις εισαγωγές και εξαγωγές προς και από τον παράκτιο θύλακα καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων του.

Επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Λωρίδα της Γάζας ιδιαίτερα μετά τους βομβαρδισμούς του καλοκαιριού του 2014, η χούντα της Αιγύπτου έχει επίσης ξεκινήσει εδώ και καιρό επιχείρηση αχρήστευσης των υπόγειων τούνελ που συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με τη χερσόνησο του Σινά και μέσω των οποίων σπάει ο παράνομος αποκλεισμός της περιοχής. Το πλημμύρισμα των τούνελ με θαλασσινό νερό έχει καταγγελθεί ως παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου καθώς, εκτός του ότι εμποδίζει την εισαγωγή αγαθών απαραίτητων για την επιβίωση του πληθυσμού, καταστρέφει τα υπόγεια αποθέματα κατάλληλου προς πόση και άρδευση νερού .   

Επιπροσθέτως, πριν λίγες μέρες η Αίγυπτος ψήφισε για πρώτη φορά από το 1948 υπέρ του Ισραήλ σε ψηφοφορία του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή του Ισραήλ ως μέλους στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ειρηνική Χρήση του Διαστήματος. Η στάση αυτή προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία του Αλ Σίσι από πολιτικούς και ακτιβιστές στην Αίγυπτο.

για περισσότερες πληροφορίες:

 http://www.maannews.com/Content.aspx?id=768668

http://english.palinfo.com/site/pages/details.aspx?itemid=74704

https://www.middleeastmonitor.com/news/africa/22027-for-the-first-time-since-1948-egypt-votes-for-israel-at-un

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο