Συνέντευξη Τύπου στα Λεχαινά, συμβολική καθήλωση στην Αθήνα

Στην τρίτη της ημέρα η ΚΑΤΑΛΗΨΗ του ΧΘΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) ΛΕΧΑΙΝΩΝ από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ. Στη Συνέντευξη Τύπου που έγινε στις πέντε το απόγευμα παρόντες ήταν οι: Ναμπίλ Μοράντ, Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης, Πανωραία Παπαδοπούλου, μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής του Σύριζα, Πρόεδρος κέντρου “Καλλιρόη Παρρέν”, Επαμεινώνδας Σταμάτης, εκπρόσωπος αθλητικού σωματείου ΑμεΑ “Ήφαιστος Παυρών”, Ελένη Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου εργαζομένων κέντρου κοινωνικής πρόνοιας Περφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Σαιτάς, συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης .
Ταυτόχρονα έγινε δράση μηχανικής καθήλωσης αλληλέγγυων ακτιβιστών στο ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα.
 
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από τη συνέντευξη:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Λεχαινά 6-11-2015

Η Κατάληψη του ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) ΛΕΧΑΙΝΩΝ από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: “ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ” διανύει την 3η ημέρα. Μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η απάντησή μας είναι η ακόλουθη:

Δεν αμφισβητούμε είτε τους στόχους, είτε τις «καλές προθέσεις» του αρμόδιου Υπουργείου, όπως αυτές αποτυπώνονται στο χθεσινό δελτίο τύπου για την κατάσταση στα ιδρύματα κλειστής φροντίδας, με αφορμή την κατάληψη στο ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) ΛΕΧΑΙΝΩΝ.

Η εκδήλωσή «καλών προθέσεων» ήταν πάντα μια εύκολη τοποθέτηση των εκάστοτε εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας. Αντίστοιχου περιεχομένου ανακοινώσεις με την χθεσινή έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, χωρίς όμως να έχει δοθεί έως σήμερα ουσιαστική λύση στο θέμα. Αποδεδειγμένα, ο μοναδικός σκοπός αυτών των ανακοινώσεων ήταν και είναι η εκτόνωση των εντυπώσεων, ώστε να συγκαλυφθεί το θέμα.

Τέτοιου είδους πρακτικές υπήρξαν διαχρονικά στοχεύοντας στη χειραγώγηση των αναπήρων και όχι στην ουσιαστική, ρηξικέλευθη λύση των προβλημάτων τους . Αποτέλεσμα αυτών ο διαχρονικός κοινωνικός αποκλεισμός των αναπήρων.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για εκδήλωση «καλών προθέσεων» . Αυτό που χρειάζεται είναι η άμεση επίλυση του προβλήματος!

Ο μόνος τρόπος είναι εφαρμογή νέας πολιτικής σε θέματα αναπηρίας , επαναπροσανατολισμός των κοινωνικών δαπανών και άμεση εφαρμογή και τήρηση των διεθνών συμβάσεων και κανονισμών που αφορούν τους αναπήρους.

Η αποϊδρυματοποίηση απαιτεί τη μετάβαση από τις υπάρχουσες ιδρυματικές δομές σε παράλληλες δομές μέχρι το οριστικό κλείσιμο των πρώτων. Δεν θα πρέπει να επενδύονται χρήματα στις πρώτες και η μετάβαση να γίνεται για όλες τις περιπτώσεις ταυτόχρονα χωρίς να εξαιρούνται οι λεγόμενες βαριές αναπηρίες.

Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ προτείνει:

– Να υπάρξει υπεύθυνη δημόσια απάντηση του Υπουργείου που να δεσμεύεται για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών των ανθρώπων που διαβιώνουν εντός του ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) ΛΕΧΑΙΝΩΝ, δίχως ούτε μια μέρα καθυστέρηση.

– Να λυθεί ΑΜΕΣΑ το θέμα της θέρμανσης & της σίτισης από το Υπουργείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο.

– Να υπάρξει μετάταξη προσωπικού από άλλες δομές, άμεσα, για το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται έως την μετάβαση στις πρακτικές της αποϊδρυματοποίησης.

– Να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει πράξη η αποϊδρυματοποίηση, με εξασφάλιση της αναγκαίας εξατομικευμένης υποστήριξης των αναπήρων.

– Να αναγνωριστεί ότι η μόνιμη μηχανική καθήλωση αποτελεί βασανισμό, καθώς είναι αναγνωρισμένο βάση όλων των διεθνών κανόνων.

– Να ανακοινωθεί η επαναξιολόγηση των αναπήρων που διαβιώνουν στο ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) ΛΕΧΑΙΝΩΝ από ανεξάρτητες διεπιστημονικές ομάδες και η αναγκαιότητα ή μη χορήγησης ψυχοφαρμάκων και μηχανικής καταστολής.

– Να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα οικονομικά του ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) ΛΕΧΑΙΝΩΝ και στις ελλείψεις προσωπικού ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μετακλήσεις, αποσπάσεις, αδικαιολόγητες απουσίες.

– Να ζητηθεί η συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων, οργανώσεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σχετικά με τα θέμα διαχείρισης κρίσεων των περιθαλπομένων και σταδιακής ένταξής τους στην κοινότητα.

Με την μορφή κατεπείγοντος ΚΑΛΟΥΜΕ σε επίσκεψη, στην κατάληψη του ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) ΛΕΧΑΙΝΩΝ τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλο, τον Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο και την Αναπληρώτρια Υπουργο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Φωτίου ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι την κατάσταση που επικρατεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεση ΛΥΣΗ και συμμετοχή μας στην ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Επικουρικά καταθέτουμε την σύσταση του ΟΗΕ η οποία προέκυψε από το φωτογραφικό υλικό που η κίνηση μας έστειλε στον διεθνή οργανισμό.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε ότι παραβιάζει την διαχωριστική γραμμή της αξιοπρέπειας και της ζωής των αναπήρων.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

ΚΙΝΗΣΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗΣ ΑμεΑ ‘’ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ’’

– – – – – – –

Παράρτημα:

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ [http://goo.gl/XHuK21]

Άνθρωποι με Αναπηρία

9. Η Επιτροπή σημειώνει με ανησυχία τις διακρίσεις απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία, ειδικότερα όσον αφορά στη διάκριση για πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία και στις υπηρεσίες υγείας και περαιτέρω ανησυχεί για τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας στην κατάστασή τους. Ενώ η πληροφόρηση που παρέχει το Κράτος ότι οι τεχνικές καθήλωσης σε ανθρώπους που κάνουν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση, η Επιτροπή ανησυχεί με βάση τις καταγγελίες ότι η χρήση τέτοιων μέτρων είναι διαδεδομένη. Σε αυτές τις μεθόδους συμπεριλαμβάνονται η χρήση κλειστών κλινών για περιορισμό (κλουβιά/όχι κρεβάτια) και συστηματική νάρκωση ως μέσο επιτήρησης ασθενών με νοητική καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε ιδρύματα (άρθρα 2, 7, 9 και 24).

10. Το Κράτος θα πρέπει να ενδυναμώσει τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διακρίσεων προς τους ανθρώπους με αναπηρία, ειδικά σε σχέση με την εκπαίδευση, την εργασία και τις υπηρεσίες υγείας. Το Κράτος θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να καταργήσει τη χρήση των κρεβατιών-κλουβιών και τη συστηματική νάρκωση σε ψυχιατρικές και άλλες συναφείς μονάδες. Περαιτέρω το Κράτος πρέπει να ιδρύσει ένα ανεξάρτητο συντονιστικό σύστημα το οποίο να αναφέρει επίσης τις περιπτώσεις και να διασφαλίζει ότι οι καταχρήσεις θα διερευνώνται αποτελεσματικά και θα διώκονται και ότι θα παρέχεται συνδρομή στα θύματα και στις οικογένειές τους.

9. The Committee notes with concern the discrimination faced by persons with disabilities, in particular with regard to access to education, employment and health services and further regrets the impact of the economic crises and austerity measures on their situation. While noting the information provided by the State party that physical restraints on mental health patients are only used as a measure of last resort, the Committee is concerned at reports indicating the continuing widespread use of such measures, including the use of enclosed restraint beds (cages/net beds) and systematic sedation as a means to restrain patients with intellectual disabilities, including children, in institutions. (arts. 2, 7, 9, 10 and 24)

10. The State party should strengthen the measures taken to protect persons with disabilities from discrimination, particularly with regard to access to education, employment and health services. The State party should take immediate measures to abolish the use of enclosed restraint beds and systematic sedation in psychiatric and related institutions. Furthermore, the State party should establish an independent monitoring and reporting system, and ensure that abuses are effectively investigated and prosecuted and that redress is provided to the victims and their families.”

– – – – – – –
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΧΘΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) ΛΕΧΑΙΝΩΝ – Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Info: https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/photos/992274550832888

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο