Εργασιακό δελτίο 6/10/2011

alt

Εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια υπέστη ο 35χρονος Δημ. Κάζας, εργαζόμενος στη «ΛΑΡΚΟ» Λάρυμνας, όταν χτες τα ξημερώματα και στην προσπάθειά του να φυσήξει με ειδικό μηχάνημα τους κοχλίες σκόνης στις περιστροφικές καμίνους, έπεσε πάνω στην καυτή σκόνη. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς για νοσηλεία.
Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, ο εργαζόμενος υπό το καθεστώς της εργολαβίας δούλευε μόλις δύο μήνες στην επιχείρηση και δεν είχε εκπαιδευτεί για να εκτελεί τη συγκεκριμένη βάρδια. Το Συνδικάτο καταγγέλλει τόσο τον εργολάβο όσο και την εργοδοσία της «ΛΑΡΚΟ» και ταυτόχρονα απαιτεί το σταμάτημα των εργολαβιών, την πρόσληψη όλων των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, τη λήψη μέτρων προστασίας, εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για «ΛΑΡΚΟ» 100% δημόσια επιχείρηση στην κατεύθυνση της σχεδιασμένης οικονομίας και του εργατικού ελέγχου με λαϊκή εξουσία – οικονομία
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6476084&publDate=5/10/2011

.

.

..

Δίνει δουλειά σε φοιτητές του το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης προχώρησε το ίδρυμα, με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου. «Πρέπει να βοηθήσουμε τα φτωχά παιδιά να τελειώσουν τις σπουδές τους», λέει ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος. Αντιδρά το ΚΚΕ.

Οι θέσεις είναι 4ωρης απασχόλησης και περιορισμένης διάρκειας. Οπως ανακοινώθηκε, ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για θέσεις εργασίας που απευθύνονται σε φοιτητές με αναπηρίες. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, ενώ θα συνεκτιμηθούν ειδικά προσόντα και εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ, με την προϋπόθεση ότι δεν απασχολούνται σε άλλη θέση εργασίας.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάπτυξη ιδίων εσόδων του πανεπιστημίου, αλλά και την ενίσχυση των φοιτητών στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές. Πρόκειται για θέσεις μερικής απασχόλησης στις νέες δομές που αναπτύσσονται στο ΑΠΘ, όπως κυλικεία, e-shop, εκδοτικός οίκος κι ενοικίαση ποδηλάτων. Βάσει των αιτήσεων θα καταρτιστεί ενιαία λίστα από την οποία θα καλούνται οι υποψήφιοι με σειρά προτεραιότητας για την κάλυψη των θέσεων που προκύπτουν.

Κάθετα αντίθετο στην πρωτοβουλία αυτή εμφανίζεται το ΚΚΕ, που σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ΑΠΘ αναλαμβάνει ρόλο εργοδότη που αναζητά φθηνούς, ελαστικούς, ευέλικτους εργάτες και υπαλλήλους ανάμεσα στους φοιτητές, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά πόσο έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Γνωρίζει πως συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό των φοιτητών που αναγκάζονται να δουλέψουν, παράλληλα με τις σπουδές τους, για να τα βγάλουν πέρα και πως αναζητούν “ό,τι δουλειά να ‘ναι”. Και νομιμοποιεί αυτή την κατάσταση, καθιστώντας αυτονόητο πως οι φοιτητές πρέπει να δουλεύουν προκειμένου να τα βγάζουν πέρα με τις σπουδές τους κι όχι να τους εξασφαλίζονται εντελώς δωρεάν όλα εκείνα που είναι απαραίτητα γι’ αυτές (σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, συγγράμματα, υποστηρικτικά υλικά κ.λπ.)».
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315684

.

.

.

..

Ενας φαντάρος τραυματίστηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε μονάδα τεθωρακισμένων της Αλεξανδρούπολης.

Oπως έγινε γνωστό από το ΓΕΣ κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης λέβητα στην 21 ΕΜΑ προκλήθηκε έκρηξη, από την οποία γκρεμίστηκε ο τοίχος που χώριζε το λεβητοστάσιο από τα μαγειρεία με αποτέλεσμα στα τελευταία να τραυματιστεί ένας οπλίτης. Ο τραυματίας διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315842
.

.

.

.

Με μαζική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία, που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, απάντησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ» στο Πολύκαστρο Κιλκίς στις τρομοκρατικές απολύσεις, την απλήρωτη δουλειά και την εκ περιτροπής εργασία. Στη μάχη της περιφρούρησης, που ξεκίνησε από τις 5 το πρωί, μπήκαν μαζικά εργαζόμενοι, μαζί με τα στελέχη του κλαδικού συνδικάτου και του ΠΑΜΕ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και συνάδελφοί τους από το εργοστάσιο της «ΑΓΝΟ» στη Θεσσαλονίκη που ανήκει στην «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ». Και εκεί οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας. Τους κάλεσαν μαζί, ενιαία και συντονισμένα, με την καθοδήγηση του ταξικού κλαδικού σωματείου να κλιμακώσουν τον αγώνα για να αποκρούσουν τα σχέδια της επιχείρησης. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται και οι γαλακτοπαραγωγοί της περιοχής που είναι επίσης απλήρωτοι από την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι της «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ» στο Πολύκαστρο είναι απλήρωτοι για δύο μήνες και τους έχει επιβληθεί εκ περιτροπής εργασία. Την περασμένη βδομάδα συμμετείχαν σε σύσκεψη του κλαδικού σωματείου και προχώρησαν σε συγκρότηση σωματειακής επιτροπής. Αμέσως μετά η εργοδοσία ξεκίνησε τις απολύσεις που μέχρι χτες έφτασαν τις 7.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6476091&publDate=5/10/2011

.

.

.

.

Σήμερα 160 εργαζόμενοι της επιχειρηματικής μονάδας τροχαίου(σιδηροδρομικού) υλικού και βιομηχανικών έργων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά ( Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.) βρίσκονται εκτός εργασίας και τους οφείλονται δεδουλευμένα από 1η Μάιου 2009, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί ένσημα κοινωνικής ασφάλισης (Ι.Κ.Α. & ΤΣΜΕΔΕ) από 1η Οκτωβρίου 2009 και ουδέποτε καταβλήθηκε καμία νόμιμη αποζημίωση για εργασία αορίστου χρόνου δεκαετιών. Επίσης δεν έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στην τακτική επιδότηση του Ο.Α.Ε.Δ. ως μη απασχολούμενοι ενώ και στο Ι.Κ.Α. Ασπροπύργου οφείλονται από την επιχείρηση 4.000.000 € για εισφορές ασφάλισης.

Επίσης πάρα πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησής τους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω έλλειψης των ενσήμων τους, που δεν τους έχουν καταβληθεί.
Όλοι εμείς έχουμε υπογράψει μια και μοναδική σύμβαση εργασίας, αορίστου χρόνου με την Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. Και έχουμε εργασθεί πάρα πολλά χρόνια στα εμπορικά και πολεμικά πλοία.
Όλοι εμείς είμαστε θύματα απαράδεκτων και καλά μεθοδευμένων διαβουλεύσεων, μιας απάτης, ενός δόλου που στήθηκε για να μας εκτοπίσουν από την εργασία μας μέσω μιας ΄΄Πώλησης εξυπηρέτησης΄΄ και μάλιστα χωρίς δεδουλευμένα και τις νόμιμες αποζημιώσεις μας ως εργαζόμενοι με δεκαετίες οι περισσότεροι στην Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.
Μεθόδευση και απάτη που ξεσκεπάστηκαν προ πολλού πανηγυρικά με τις υπογραφείσες απόρρητες συμφωνίες ( που προ πολλού βρίσκονται στα χέρια μας) της THYSSENKRUPP με τον άλλο φιλικό τους Γερμανικό συμβουλευτικό όμιλο DrMeyer για εκκαθάριση/πτώχευση της επιχειρηματικής μονάδας όπως και ακριβώς έγινε.

Σήμερα ζούμε όλοι εξαιτίας αυτής της απαράδεκτης κατάστασης στην εξαθλίωση και την δυστυχία, ενώ δε φταίξαμε απολύτως σε τίποτα.
Απεναντίας ως εργαζόμενοι με Εθνική συνείδηση για το δημόσιο συμφέρον εργαστήκαμε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια και κρατήσαμε πολύ ψηλά και την ποιότητα και την παραγωγή, παραδίδοντας 359 βαγόνια (αυτοκινούμενα & ελκόμενα) στον ΗΣΑΠ και τον ΟΣΕ στο διάστημα 2000-2007.
Και θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε και όλα τα άλλα βαγόνια & μηχανές των Π.Σ. 39, Π.Σ. 35, Π.Σ. 37α που ” σπρώχθηκαν” να εκτελεστούν στην Γερμανία, την Ελβετία( ή ακόμη και να μην εκτελεστεί μονομερώς από την THYSSENKRUPP όπως η ΠΣ 37α για γνωστούς λόγους, αντί να δουλέψουν τα έργα Ελληνικά χέρια.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι έγινε και πώς έγινε και αυτή την στιγμή αντί να λειτουργεί μια δυνατή παραγωγική μονάδα σιδηροδρομικού υλικού ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ πτώχευσε και χάνεται η πολύτιμη αυτή τεχνογνωσία για την Ελλάδα.
Εμείς διεκδικούμε την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας που έγινε σε βάρος μας και ζητάμε να γίνει πράξη η δέσμευση στις 24/09/09 μέσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά του αρμόδιου τότε τομεάρχη ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Κον. Μ.Χρυσοχοϊδη. (βλ. και δελτίο τύπου 24/9/09 του ΠΑΣΟΚ).

Απαιτούμε πολιτική λύση του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος μας. Συγκεκριμένα:

1. Την αναγνώριση και την συνέχιση της εργασιακής μας σχέσης με τα ίδια δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με την Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. με την οποία έχουμε υπογράψει και τις μοναδικές συμβάσεις εργασίας μας αορίστου χρόνου.
2. Την καταβολή των δεδουλευμένων μας από την 1/05/09 και την συνέχιση της καταβολής τους από τους ίδιους οικονομικούς πόρους που καταβάλλονται και στους υπόλοιπους εργαζομένους του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά στην βάση της ισχύουσας διμερούς συλλογικής σύμβασης.
3. Την αποκατάσταση/καταβολή των ενσήμων-κοινωνικής ασφάλισης μας από 1/10/09
4. Την συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρηματικής μονάδας σιδηροδρομικού υλικού και βιομηχανικών έργων σε ένα ενιαίο Ναυπηγείο για να συνεχίσει να παράγει βιομηχανικό πλούτο και απασχόληση.
5 Την χορήγηση του ετήσιου εποχικού βοηθήματος των 826 ευρώ (Οκτώβριος 2011) σύμφωνα με τον νόμο Ν 1839/89 που καταβάλετε και στους μεταλλεργάτες της Ζώνης χωρίς προϋποθέσεις ένσημων μας για το έτος 2010
6 Άμεση καταβολή από την εργοδοσία των εισφορών στο ΙΚΑ Ασπρόπυργου που ανέρχονται σε 4.000.000 ευρώ

Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Επιχειρηματικής μονάδας τροχαίου/σιδηροδρομικού υλικού Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4958:naypigeia-skaramagka-160-ergazomenoi-xoris-aurio&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

.

.

.

Ενας στους δύο Ελληνες αισθάνεται μελαγχολικός ή πεσμένος, σε καθημερινή βάση, για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Σκέψεις αυτοκτονίας περνούν από το μυαλό ενός στους πέντε από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλή οικονομική δυσχέρεια.
Ακόμη: περίπου 8 στους 100 Ελληνες προέκυψε να εμφανίζουν (τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα) συμπτωματολογία κλινικής κατάθλιψης που χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας. Το ποσοστό αυτό (8,2%) κρούει σίγουρα το καμπανάκι, αν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο στην έρευνα του 2009 ήταν 6,8%. Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 20,6%. Ενώ το «κάθε πέρσι και καλύτερα» επιβεβαιώνεται καθώς το 2008, πριν δηλαδή γίνει ορατή η οικονομική κρίση, σε ανάλογη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τη χρονιά εκείνη από το ΕΠΙΨΥ, είχε ανιχνευτεί μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο στο 3,3% του δείγματος.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315386

.

.

.

24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα γραφεία της ΑΕΓΕΚ πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Μετρό, απαιτώντας την ανάκληση των 25 απολύσεων που έγιναν προχτές στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό και την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων, μαζί με απολυμένους εργάτες πραγματοποίησε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και ορίστηκε τριμερής συνάντηση για αύριο Πέμπτη, στις 9 το πρωί.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6476080&publDate=5/10/2011

.

.

.

alt

Ανοίγει τις πόρτες του εντός ολίγων ημερών το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη που θα λειτουργεί καθημερινά προσφέροντας εντελώς δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε ανασφάλιστους Έλληνες και αλλοδαπούς πολίτες. Το ιατρείο το οποίο μπαίνει επίσημα σε λειτουργία από την 1η Νοεμβρίου, βρίσκεται στον 1ο όροφο στην Αισώπου (σε κτίριο που διέθεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Εργατική Εστία) και περιλαμβάνει τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, παιδιατρικό, νευρολογικό, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο.

Την πρωτοβουλία για τη λειτουργία του ιατρείου-φαρμακείου κοινωνικής αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη έχουν πάρει γιατροί που στήριξαν καθ`όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας τους 50 μετανάστες στο ΕΚΘ, ως αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.
http://www.alterthess.gr

.

.

.

Tριμερής συνάντηση με θέμα την απόλυση της συναδέλφου Σοφίας Στυλιανού από το ΕΘΝΟΣ, μέλους της εφορευτικής επιτροπής της ΠΟΕΣΥ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοέμβρη στις 9.30πμ στην επιθεώρησης εργασίας της Αγίας Παρασκευής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέπειες της τροϊκανής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υλοποιούν οι εργοδότες, είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια τεράστια ουρά (πολύ μεγαλύτερη από άλλες πρόσφατες εποχές) στην επιθεώρηση από εργαζομένοους σε διάφορους χώρους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
http://financialcrimesnews.blogspot.com/

.

.

.

Σε απολογία κάλεσε η εργοδοσία της Εμπορικής Τράπεζας, την εργαζόμενη και εκλεγμένη στο ΔΣ του Συλλόγου των εργαζομένων με την παράταξη της ΕΣΑΚ (υποστηρίζεται από το ΠΑΜΕ) Αγγέλα Μπούντα, γιατί έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή ενημέρωσε τους συναδέλφους της για τα σχέδια της εργοδοσίας να εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης «timetracking» της δουλειάς τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον τους.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6476086&publDate=5/10/2011

.

.

.

Προσθαφαιρέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή της κατάθεσης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και προβλέπει την εισαγωγή της εφεδρείας, που θα θέσει εκτός υπηρεσίας 30.000 υπαλλήλους, πραγματοποιούνται ύστερα από αλλεπάληλλες χθεσινές συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών υπό τον υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

* Η κατάργηση 100 και πλέον επιδομάτων, που θα συμπιέσει την οροφή των λεγόμενων ρετιρέ με μείωση ακόμη και με 40% αυτών των αποδοχών. Οι περικοπές αυτού του είδους σε απόλυτους αριθμούς θα ξεπεράσουν τα 1.000 ακόμη και 1.300 ευρώ τον μήνα σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών. Το πριμ παραγωγικότητας, που καθιερώνεται και θα πάρουν μόνον ορισμένοι υπάλληλοι εφόσον έχουν θετικές αξιολογήσεις και επιτύχουν τους στόχους της υπηρεσίας, δεν αναμένεται να είναι υψηλό και σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπεράσει τα 100 με 150 ευρώ τον μήνα.

**Η σύνδεση των αποδοχών με τη βαθμολογική αναρρίχηση στην κλίμακα είναι ο άξονας των αλλαγών που επιφέρει το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο.

* Δικαστικοί λειτουργοί, ιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων και άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται σ’ αυτή τη φάση, καθώς παραμένουν τα ειδικά κλαδικά μισθολόγια, ενώ οι υπάλληλοι όλων των υπουργείων (και του υπουργείου Οικονομικών), των ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και των δήμων, οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι της Βουλής και οι κληρικοί εντάσσονται στο νέο καθεστώς.

* Η εφεδρεία που προβλέπεται στο νομοσχέδιο «διώχνει» μέχρι το τέλος του χρόνου 30.000 υπαλλήλους που βρίσκονται ένα ή δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη από όλο τον δημόσιο τομέα. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν θα εξαιρεθούν οι υπάλληλοι που είναι μόνιμοι, καθώς γι’ αυτούς προβλέπεται ένταξη στην εφεδρεία μετά την κατάργηση της θέσης τους. Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε περίπου 20.000 υπαλλήλους, δεν υπάρχουν όμως ακόμη και μέχρι σήμερα ακριβείς υπολογισμοί πόσοι εμπίπτουν στο καθεστώς εφεδρείας με την ενεργοποίηση της προ-συνταξιοδότησης.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315675

.

.

.

Την συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την Τρίτη αποφάσισε η Ε.Ε. της ΠΟΕ ΟΤΑ με καταλήψεις δημαρχείων, δημοτικών κτιρίων, γκαράζ δήμων και χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την εργασιακή εφεδρεία και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Για την Τρίτη η Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη απ`όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11:30 μέχρι το τέλους του ωραρίου.

Καλεί παράλληλα τις άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να συντονίσουν τη δράση τους και να προχωρήσουν σε καταλήψεις Υπουργείων, Σχολείων, Νοσοκομείων και άλλων Δημοσίων κτηρίων.
http://www.alterthess.gr

.

.

..

.

   Μετά τη δυναμική πορεία στις 5 Οκτώβρη έγινε αυθόρμητα κατάληψη της αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και ακολούθησε συνέλευση. Ακολουθεί η απόφαση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεχίζουμε μέχρι την ανατροπή κυβέρνησης-Μνημονίου-τρόικας

Το σημερινό μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο  εργαζομένων-φοιτητών – μαθητών που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με αφορμή την απεργία της ΑΔΕΔΥ , αποδεικνύει περίτρανα ότι αντιστρέφεται το κλίμα του φόβου , της ηττοπάθειας και της μοιρολατρείας που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία και ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν πως μόνο με ανυποχώρητους συλλογικούς αγώνες θα μπορέσουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά  στα βάρβαρα και εξοντωτικά κυβερνητικά μέτρα .
Μια από τις πολυπληθέστερες  πορείες των τελευταίων μηνών στην πόλη μας  εξελίχθηκε αυθόρμητα σε συμβολική κατάληψη της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου , στο χώρο της οποίας ακολούθησε συνέλευση των διαδηλωτών .
Στη συνέλευση αυτή ,  που ξεκίνησε με ένταση λόγω της προκλητικής παρουσίας ανδρών της Ασφάλειας  ,  εκφράστηκε η θέληση  των εργαζομένων και της κοινωνίας να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση , δυναμισμό και μαζικότητα ο πολιτικός αγώνας για την ανατροπή όχι μόνο των ληστρικών κυβερνητικών μέτρων αλλά συνολικά της κυβέρνησης, του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου και της τρόικας ( ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Για τις επόμενες μέρες αποφασίστηκε :
1.       Να απευθυνθεί κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για τη διοργάνωση μαζικών γενικών συνελεύσεων  με θέμα την προετοιμασία της επόμενης γενικής απεργίας στις 19 Οκτώβρη και τη κλιμάκωση  του αγώνα. Με δεδομένο ότι οι στενά κλαδικές κινητοποιήσεις δεν έχουν πια κανένα νόημα , να οργανωθούν περιοδείες ενημέρωσης σε όλους τους εργασιακούς χώρους με κοινή παρουσία εκπροσώπων από όλα τα  Σωματεία .
2.       Να στηριχθεί η μαζική παρουσία εργαζομένων  και πολιτών στα Δικαστήρια τη Δευτέρα το πρωί 10 Οκτώβρη για να εκφραστεί η αλληλεγγύη μας στη συμπολίτισσα Μαρίνα  Δημητριάδου που δικάζεται για μια θαρραλέα πράξη πολιτικής αποδοκιμασίας προς τον κυβερνητικό βουλευτή του Νομού και υφυπουργό «Προστασίας» του πολίτη  .
3.       Να πραγματοποιηθεί την Τέταρτη  12 Οκτώβρη 7μμ στο Εργατικό Κέντρο ανοικτή συνέλευση Σωματείων, εργαζομένων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων, φοιτητών , μαθητών,    επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων , με θέμα το συντονισμό και την κοινή δράση εν όψει της γενικής  απεργίας της 19ης Οκτώβρη.  Στόχος μας είναι να αποτελέσει αυτή η απεργία κορυφαίο πολιτικό γεγονός που θα επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας   και των συμφερόντων της κοινωνίας .

Ρέθυμνο 5/10/2011
Συνέλευση στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1339200

.

.

.

Σε γενική συνέλευση, την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, για την οργάνωση της απεργίας στις 19 του Οκτώβρη και της μαζικής άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, καθώς και για την επιχειρούμενη προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει το ωράριο εργασίας με αντίστοιχη μείωση των μισθών, καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «LIDL» το επιχειρησιακό σωματείο. Η γενική συνέλευση θα γίνει στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6475897&publDate=5/10/2011

.

.

.

(Ε ρε μπούρδες, μετά τα αέρια της ανατολικής μεσογείου τώρα θα εξάγουμε…ήλιο !)
Με μια μεγάλη αποστολή περίπου 70 Γερμανών επιχειρηματιών, αλλά με μικρές προσδοκίες στις βαλίτσες τους, φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε χθες ότι ο Ρέσλερ «δεν έρχεται εδώ ούτε με δώρα ούτε με πακέτο χρεοκοπίας, αλλά για να συζητήσουμε κάποια σχέδια».

«Είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στις επόμενες εβδομάδες. Γνωρίζουμε πως θα είναι μια μακρά διαδικασία», λένε τώρα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, υπάρχει μεν μεγάλο ενδιαφέρον από γερμανικής πλευράς για επενδύσεις στην Ελλάδα -όπως για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας- αλλά υπάρχουν παράλληλα και πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν.

Ενα από αυτά είναι και η αποπληρωμή των απαιτήσεων που εγείρουν γερμανικές επιχειρήσεις για έργα που έχουν εκτελέσει στην Ελλάδα, όπως λ.χ. η «Χόχτιφ» και η φαρμακευτική «Μπάγερ». Γερμανικά δημοσιεύματα υπολογίζουν τις γερμανικές απαιτήσεις σε 500 εκατ. ευρώ και σημειώνουν πως η αποπληρωμή τους θα ήταν ένα θετικό δείγμα της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα…

Πολλοί από τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Ρέσλερ στην Αθήνα, προέρχονται από το χώρο εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας (περίπου 20 από τις συνολικά 50 επιχειρήσεις).

Ομως, όπως σημειώνει η γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», παραμένει αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα εμπόδια για ένα μεγάλο επενδυτικό έργο παραγωγής ηλιακής ενέργειας, όπως είναι η έλλειψη νομικής διασφάλισης και η ασάφεια στο καθεστώς ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι για την επένδυση απαιτούνται 200.000 στρέμματα γης.

Εντούτοις, το ενδιαφέρον των Γερμανών για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας φαίνεται να είναι υπαρκτό και γι’ αυτό άλλωστε στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, το περιβόητο σχέδιο «Ηλιος», που προβλέπει την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στη Γερμανία, είτε με φυσική μορφή είτε μέσω συμβολαίων, θα παρουσιαστεί αναλυτικά.

Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον εκ μέρους Ελλήνων επιχειρηματιών, όπως μαρτυρά ο αριθμός αυτών που θα μετάσχουν στο ελληνογερμανικό συνέδριο της Παρασκευής (πάνω από 250 εκπρόσωποι).

Ισως πιο χειροπιαστό να είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία για την παροχή τεχνικής βοήθειας στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης, η κρατική γερμανική τράπεζα επενδύσεων KFW πρόκειται να στηρίξει τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία σχεδιάζεται να αναλάβει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες επενδύσεις υποδομών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η διαχείριση υδάτων, η ενέργεια, ο τουρισμός κ.ά.

Πάντως, από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διαψεύδουν ότι ο Ρέσλερ φέρει στις βαλίτσες του και σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
(το δημοσίευμα παρατίθεται σχεδόν αυτούσιο καθώς δεν έχουμε διαβάσει ποτέ μεγαλύτερες ανοησίες !)
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=315700
.

.

..

Υπό κατάληψη έθεσαν το Τμήμα Μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επί της οδού Σίνα, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις που θα υποστούν οι αποδοχές τους βάσει του νέου μισθολογίου.
Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και της εργασιακής εφεδρείας, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Παράλληλα ομάδα εργαζομένων στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο υπουργείο Υγείας συνεχίζουν τις καταλήψεις σε αυτάαντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και στις περικοπές μισθών και συντάξεων.
Όπως έχει γίνει γνωστό, αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω στάση τους.
Εξαιτίας της κατάληψης στο υπουργείο Υγείας , σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ, δεν θα καταβληθούν σήμερα τα ειδικά επιδόματα σε πολύτεκνες οικογένειες. Από τον ΟΓΑ επισημαίνεται ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, η καταβολή τους πιθανόν να γίνει στις 14 Οκτωβρίου.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=315770

.

.

..

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Χαλκιδική, οι οποίοι συμμετείχαν στην εικοσιτετράωρη απεργία που κήρυξε για την Τετάρτη η ΠΟΕ – ΟΤΑ, αντιδρώντας στη διεύρυνση του ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων.
Έξω από το δημαρχείο της Ν.Προποντίδας, στα Ν.Μουδανιά, το πρωί της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν
εργαζόμενοι, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση της στις προωθούμενες υποχρεωτικές μετατάξεις για το «πλεονάζον» προσωπικό των Δήμων σε άλλους Ο.Τ.Α. ή σε υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς επίσης και στη διάταξη που αφορά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων των Ο.Τ.Α. με ιδιώτες για τις υπηρεσίες της καθαριότητας και συλλογής – μεταφοράς Στερεών Αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ της Χαλκιδικής πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση με αφορμή τις επικείμενες εξελίξεις και τις επικείμενες κυβερνητικές αποφάσεις για τις δραματικές περικοπές στο εισόδημα μέσω Ενιαίου Μισθολογίου, τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, τις απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Χατζηλίδης «οι καθημερινές αναφορές από τα ΜΜΕ για το εργασιακό μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων και οι μειώσεις μισθών σε ποσοστό που θα αγγίζει περίπου το 40% μας οδηγούν σε απελπισία διότι δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας, την ώρα μάλιστα που η φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.»
Τα μέλη του Συλλόγου συζήτησαν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πόσο αυτά γιγαντώθηκαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», όπως είναι η έλλειψη προσωπικού.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλούν εγγράφως τα 5 Δημοτικά Συμβούλια του Νομού να εκδώσουν απόφαση για την μη αποδοχή του αντικοινωνικού θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και την μη απόλυση πλεονάζοντος προσωπικού στους Δήμους, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων, προκειμένου να ενισχύσουν με τον τρόπο αυτό τη θέση του Συλλόγου Εργαζομένων.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1339180

alt
Προσκλήσεις προς πιθανούς νομικούς συμβούλους για να αναλάβουν ρόλο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναζητούνται δικηγορικές εταιρίες και δικηγορικά γραφεία.

Η Επιτροπή Ανάθεσης, η οποία θα συσταθεί για το σκοπό αυτό, θα παραλάβει και αξιολογήσει τις εγκύρως υποβληθείσες προσφορές. Οι προσφορές θα πρέπει να έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 12η Οκτωβρίου 2011, ώρα 14:00.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναζητά να πουλήσει το 27% της στην ΕΥΔΑΠ, από το 61% που κατέχει σήμερα, και το 40% της ΕΥΑΘ, της οποίας κατέχει το 74%.
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/10/blog-post_8663.html

.

.

.

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος επικοινωνιακής χειραγώγησης προανήγγειλε χθες (5.10) με δηλώσεις του στη Βουλή ο υπουργός εσωτερικών Χ. Καστανίδης.
Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, το οποίο ψηφίστηκε χθες επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα κατήγγειλαν την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, είναι δεσμευτικό αν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Προβλέπεται ακόμα ότι για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό αν συμμετάσχει το 40%.
Δημοψήφισμα για εθνικό θέμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προσυπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο από τον πρόεδρο της Βουλής.
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4980:kastanidis-dimopsifisma-xeiragogisis-mnimoniakou&catid=81:kivernisi&Itemid=198

.

.

.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑCS ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓYΡΩΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

Οι εργοδότες αξιοποιώντας την κρίση, την παρουσία του ΔΝΤ και τους αντεργατικούς νόμους που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, απολύουν όποτε θέλουν, πληρώνουν όπως και όποτε θέλουν, εκβιάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, δεν κολλάνε ένσημα, χτυπάνε τις συμβάσεις.

Η κατάσταση που επικρατούσε στο franchise της ΑCS Αγ. Αναργύρων επιβεβαίωνε τον κανόνα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ο εργοδότης Βούλγαρης Δ., ο οποίος έχει το θράσος να δηλώνει και ο ίδιος εργαζόμενος, φερόταν στους εργαζόμενους του ως σκλάβους, αξιώνοντας να πληρώνονται κάτω από τη σύμβαση, χωρίς εξοφλητικά, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες. Αποκορύφωμα όλων αυτών οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, όπου εκβίαζε τους εργαζόμενους του να υπογράψουν, προκειμένου να νομιμοποιήσει όλα τα παραπάνω.

Αυτό που δεν είχε υπολογίσει το αφεντικό ήταν οι αντιστάσεις των εργαζομένων, οι οποίοι κατάφεραν μέσα από τον συλλογικό τους αγώνα να κερδίσουν αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας αποτρέποντας έτσι όλη την εργοδοτική επίθεση. Ανάμεσα τους και ο συνάδελφος Κώστας Παναγόπουλος που εργαζόταν στο κατάστημα από τον Δεκέμβρη 2010 με πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ.

Οι συνάδελφοι απευθύνθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σωματείο, το οποίο στάθηκε δίπλα τους και έπειτα από παρέμβαση που έγινε στον εργοδότη και καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, από τους εργαζόμενους το θέμα λύθηκε υπέρ τους και υπογράφηκε μια σωστή σύμβαση.

Το αφεντικό σε μια κίνηση πανικού μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη και θεωρώντας το συνάδελφο Κώστα Παναγόπουλο σαν πρωτεργάτη, τον απέλυσε τρεις μήνες και πέντε μέρες μετά την καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας… επικαλούμενος οικονομοτεχνικούς λόγους. Ταυτόχρονα προχώρησε σε πρόσληψη στην ίδια θέση αλλά με μικρότερο μισθό!

Για το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α είναι προφανές ότι και αυτή η επίθεση καθοδηγείται από την μητρική ΑCS με στόχο το χτύπημα του συνδικαλισμού, την κατάργηση των συμβάσεων, την απόλυτη εξατομικοποίηση, εν τέλει και σε κάθε επίπεδο την επιβολή του προγράμματος της τρόικα. Να διευκρινίσουμε ότι ο επικεφαλής της μητρικής ΑCS είναι ιδιοκτήτης του ομίλου infoquest: και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων βιομηχάνων (ΣΕΒ).

Είναι επίσης προφανές ότι ο Βούλγαρης σαν μικρός πράκτορας που είναι, ακολουθώντας πιστά τις εντολές της ΑCS θα προσπαθήσει να προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις, αλλά και στο κτύπημα των συμβάσεων που έχουν κατακτήσει οι συνάδελφοι.

Η σημερινή κινητοποίηση διεκδικεί την επαναπρόσληψη του συνάδελφου Κώστα Παναγόπουλου, το σταμάτημα των απολύσεων, την κατοχύρωση των συμβάσεων, Εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που το σωματείο έχει ήδη ξεκινήσει προκειμένου το ζήτημα να αναδειχθεί στην τοπική κοινωνία των Αγ. Αναργύρων, αλλά και γενικότερα στα δυτικά προάστια.

-ΑΝΑΚΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Κ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1339175

alt

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο