Παλαιστινιακοί Οργανισμοί Ανθρώπινων Δικαιωμάτων υπέβαλαν προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ

23 Νοεμβρίου 2015

Σήμερα, σε μια ιστορική στιγμή του αγώνα των Παλαιστίνιων για απόδοση ευθυνών, τέσσερεις Παλαιστινιακοί Οργανισμοί Ανθρώπινων Δικαιωμάτων παρέδωσαν εμπιστευτικό φάκελο στην Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, για λογαριασμό των ίδιων καθώς και των Παλαιστίνιων,  θυμάτων της «Επιχείρησης Προστατευτική Αιχμή» του Ισραήλ. O φάκελος, ο οποίος παραδόθηκε από τους Οργανισμούς Αλ-Χακ, Αλ-Μεζάν Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ανταμίρ και το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με το Άρθρο 15 τoυ Καταστατικού της Ρώμης, περιέχει πληροφορίες για εγκλήματα, από κοινού τεκμηριωμένα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας το 2014.

 

23-11-01.JPG

«Έχουμε συνηθίσει στους φόνους και στους τραυματισμούς Παλαιστίνιων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση του 2014 είναι ο τρίτος πόλεμος εναντίον του λαού μας μέσα σε έξι χρόνια. Αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να με προϊδεάσει γι’ αυτή την απόλυτη καταστροφή– χάθηκαν οι γιοί μου, οι εγγονοί μου και οι εγγονές μου» λέει η Μπουθαϊνεχ Αλ Λουχ, μια Παλαιστίνια χαροκαμένη μητέρα 57 χρονών. «Στις 20 Αυγούστου 2014 στις 04.45 το πρωί, το Ισραήλ επιτέθηκε στο σπίτι μας στο Ντέϊρ αλ Μπαλάχ καθώς η οικογένειά μου ήδη κοιμόταν. Ο γυιός μου και δύο θετοί γυιοί μου σκοτώθηκαν στην επίθεση, καθώς και η εννιά μηνών έγκυος νύφη μου και τα τρία της παιδιά. Η οικογένειά μας δε θα μπορέσει ποτέ να το ξεπεράσει και το σπίτι μας είναι ερείπια. Ελπίζω ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα διαπιστώσει τα εγκλήματα που υποστήκαμε και θα τιμωρηθούν αυτοί που μας στέρησαν τους αγαπημένους μας.»

Μιλώντας από τη Χάγη, ο κ. Σαβάν Τζαμπαρίν (Διευθυντής του Αλ-Χακ) είπε ότι, «Προσκομίσαμε στο Γραφείο της Εισαγγελέως αρκετά στοιχεία ώστε να αποφασιστεί ότι υπάρχει εύλογη βάση ώστε να θεωρήσουμε ότι ανώτεροι Ισραηλινοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου κατά την επίθεση εναντίον της Γάζας. Έχουμε την πεποίθηση ότι τα στοιχεία, που είναι τώρα στη διάθεση του Γραφείου της Εισαγγελέως, είναι αρκετά για να κινηθεί η διαδικασία έρευνας, και της ζητάμε να ενεργήσει γρήγορα ώστε να ξεκινήσει η επίσημη έρευνα.»  

Mε βάση την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου προκειμένου να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι Οργανισμοί που υπέβαλαν την προσφυγή, κατέγραψαν λεπτομερώς ενδεικτικά περιστατικά φόνου, καταδίωξης, βασανιστηρίων και άλλων απάνθρωπων πράξεων καθώς και εκ προθέσεως επιθέσεις σε πολίτες και υποδομές και την εκτεταμένη καταστροφή που δεν δικαιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα. Συνολικά, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 1.540 Παλαιστίνιους πολίτες κατά τη διάρκεια των 51 ημερών και εκτόπισαν εκατοντάδες χιλιάδες. Ο υψηλός αριθμός θανάτων και μαζικών εκτοπισμών ήταν το άμεσο αποτέλεσμα των αδιάκριτων και ευθέων ισραηλινών επιθέσεων κατά Παλαιστίνιων πολιτών και υποδομών. Στον φάκελο καταγράφονται συγκεκριμένες επιθέσεις σε σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και πολυόροφα κτίρια Παλαιστινίων.

«Με βάση την μακρόχρονη εμπειρία μας στο να αντιπροσωπεύουμε θύματα Παλαιστίνιους, ενώπιον των διαθέσιμων ισραηλινών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι ξεκάθαρο ότι η συμπληρωματικότητα δεν εμποδίζει την Εισαγγελέα να επικαλεστεί αρμοδιότητα ώστε να κινήσει διαδικασία έρευνας. Το Ισραήλ είναι απρόθυμο και η Παλαιστίνη δεν μπορεί, ώστε να αναζητηθεί υπαιτιότητα των Ισραηλινών δραστών διεθνών εγκλημάτων εντός των συνόρων.» είπε ο κ. Ράτζι Σουράνι (Διευθυντής του  Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα). «Η αναγκαιότητα του ΔΠΔ έγκειται στο να σπάσει ο κύκλος της ατιμωρησίας».  

Οι Οργανισμοί υποστήριξαν ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων ή συστηματικών επιθέσεων με βάση ή σύμφωνα με μια πολιτική υπαγορευμένη από ανώτερους Ισραηλινούς πολιτικούς αξιωματούχους και την στρατιωτική ηγεσία, περιλαμβανομένων μελών του Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφαλείας, θεωρούνται και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Από τη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Ισσάμ Γιουνίς (Διευθυντής του Αλ Μεζάν) είπε ότι «Η ισραηλινή κατοχή, όπως και ο αποπνικτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, έχουν διαρκέσει για τόσο πολύ καιρό και δεν πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε, και ιδιαίτερα οι Παλαιστίνιοι που είναι τα θύματα, πρέπει να διαλέξουν μεταξύ της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Το ΔΠΔ έχει την ευκαιρία να διεξάγει αντικειμενική έρευνα, να ασκήσει δίωξη και να τιμωρήσει τους Ισραηλινούς υπαίτιους για αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Το ΔΠΔ μπορεί επίσης να αποτρέψει την διάπραξη μελλοντικών εγκλημάτων. Υπό αυτή την έννοια, η Κυρία Εισαγγελέας πρέπει να προχωρήσει στην τεκμηρίωση αρμοδιότητας ώστε να κινηθεί η διαδικασία έναρξης έρευνας.¨

Ταυτόχρονα με την υποβολή της προσφυγής, οι οργανισμοί διακήρυξαν την πρόθεσή τους για συνεργασία με το Δικαστήριο με σκοπό να διασφαλιστεί η απόδοση δικαιοσύνης και η καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα.  

23-11-02.JPG

Πηγή: Palestinian Center for Human Rights

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο