ΟΗΕ: Ο μισός πληθυσμός της Υεμένης στα πρόθυρα λιμού

b2ap3_thumbnail__82462823_yemen_sanaa_bombing_r.jpg

Σύμφωνα με τον Matthew Hollingworth, αναπληρωτή περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ, οι κάτοικοι σε τουλάχιστον 10 από τις 22 επαρχίες της Υεμένης αντιμετωπίζουν διατροφική ανασφάλεια “σε επείγοντα βαθμό”. Πιο συγκεκριμένα, 14.4 εκατομμύρια άνθρωποι, από ένα σύνολο πληθυσμού 23 εκατομμυρίων, δίνουν καθημερινά μάχη για να εξασφαλίσουν επαρκή για την επιβίωσή τους ποσότητα ασφαλούς φαγητού, ενώ 7.6 εκατομμύρια εξ αυτών χρήζουν άμεσης βοήθειας σε τρόφιμα. Επιπλέον, περισσότερα από 500.000 παιδιά υποσιτίζονται σοβαρά.

“Με τη μισή χώρα να βρίσκεται ένα βήμα από το λιμό καλούμε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί πραγματικά δίπλα μας και να μας στηρίξει ειδικά τους επόμενους μήνες”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ από την πρωτεύουσα της χώρας Σαναά.

Από τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού 9 κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που ξεκίνησαν στις 26 Μαρτίου 2015, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι (η πλειονότητα των οποίων άμαχοι), έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 30.000 ενώ σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανέρχονται οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και όσοι έγιναν πρόσφυγες σε χώρες της απέναντι αφρικανικής ακτής.  

Οι βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος υγείας και των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της Υεμένης καθιστώντας επιεικώς απελπιστική την κατάσταση για τους κατοίκους της χώρας που και πριν τον πόλεμο ήταν η πιο φτωχή της Μέσης Ανατολής.

Ο θαλάσσιος αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τους επιτιθέμενους δυσχεραίνει, όταν δεν εμποδίζει ολοκληρωτικά, την εισαγωγή  βασικών αγαθών (τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων) ακόμη και υπό τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνουν διεθνείς οργανισμοί.

Εφόσον η Υεμένη σε καιρό ειρήνης μπορούσε να παράγει μόνο το 10% των τροφίμων που χρειάζεται ο πληθυσμός της για να επιβιώσει και είχε απόλυτη ανάγκη τις εισαγωγές για τον υπόλοιπο 90%, είναι ευνόητο ότι παρακολουθούμε μία γενοκτονία σε εξέλιξη με φυσικούς αυτουργούς τα κράτη που αιματοκυλούν με αεροπορικές επιδρομές το λαό της εδώ και 8 μήνες και ηθικούς αυτουργούς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που στηρίζουν και ενισχύουν με όπλα το αντιδραστικό, σκοταδιστικό και δολοφονικό καθεστώς του οίκου των Σαούντ.

δείτε ακόμη:

http://www.presstv.ir/Detail/2015/12/04/440307/Yemen-WFP-Famine-Saudi-Arabia-Matthew-Hollingworth-Aggression

http://www.telesurtv.net//englishnews/Half-of-Yemen-a-Step-Away-from-Famine-UN-Warns-20151204-0031.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο