Ευρωπαϊκή Ένωση: “Nα σταματήσουν όλες οι κατεδαφίσεις στα Κατεχόμενα!”

 

335021C.jpg

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ:  Οι αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης  επανέλαβαν,  την Παρασκευή,  έκκληση προς το Ισραήλ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Παλαιστινίους που ζουν στην Περιοχή Γ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου πολλές κατεδαφίσεις έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αποστολές της ΕΕ στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα εξέφρασαν “βαθιά ανησυχία, για άλλη μια φορά” για τις παραβιάσεις στην υπό ισραηλινό έλεγχο περιοχή, ανέφερε δήλωση.

Την Πέμπτη, οι ισραηλινές αρχές κατάσχεσαν 10 σκηνές που δώρισε στους κατοίκους του χωριού Αλ Χαντιντίγια η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Οι σκηνές είχε δοθεί μετά από την κατεδάφιση παλαιστινιακών δομών στα βόρεια της κοιλάδας του Ιορδάνη, από την πολιτική διοίκηση και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Εντολές κατεδάφισης εκδόθηκαν και για το χωριό Φασαγιήλ, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, που αφήνουν 46 Παλαιστίνιους άστεγους, συμπεριλαμβανομένων 31 ανηλίκων, των οποίων τα σπίτια έχουν ήδη κατεδαφιστεί αρκετές φορές.

Οι αποστολές απαίτησαν να σταματήσουν όλες οι κατεδαφίσεις στην Περιοχή Γ, και ότι το κατασχεμένο ανθρωπιστικό υλικό – συμπεριλαμβανομένων καταλυμάτων τόσο για τους κατοίκους όσο και για τα ζώα τους – πρέπει να επιστραφεί.

Οι αποστολές δήλωσαν ότι η κατάσχεση των καταλυμάτων ζώων από τις ισραηλινές αρχές έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη στιγμή για τους κατοίκους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η πλειονότητα των οποίων είναι βοσκοί των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από την ευημερία των ζώων τους.

Το Ισραήλ κατεδαφίζει συχνά κατοικίες των παλαιστινιακών κοινοτήτων που ζουν στην Περιοχή  Γ, καθώς και προσωρινές κατασκευές που συχνά παρέχονται στους εκτοπισμένους κατοίκους από ανθρωπιστικές ομάδες μετά τις κατεδαφίσεις.

Σχεδόν 600 παλαιστινιακές δομές καταστράφηκαν το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), εκτοπίζοντας πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ αγνοεί επανηλειμμένα να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της ΕΕ, για να σταματήσει τις παραβιάσεις κατά των Παλαιστινίων, καθώς και τα αιτήματα για να σταματήσει την επέκταση των εποικισμών.

Η συμπεριφορά αυτή οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει τον περασμένο μήνα την σήμανση των προϊόντων που παράγονται σε παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ.

 

Οι Περιοχές Α-Β-Γ στη Δυτική Όχθη

 

b2ap3_thumbnail__60556957_westbank_old_3new464x510.gif

 

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες συμφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), η Δυτική Όχθη διαιρείται σε τρεις περιοχές:

 Περιοχή Α: Περιλαμβάνει επί του παρόντος περίπου το 18% της γης στη Δυτική Όχθη, η οποία περιλαμβάνει όλες τις παλαιστινιακές πόλεις και το μεγαλύτερο μέρος του παλαιστινιακού πληθυσμού της Δυτικής Όχθης. Η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) κατέχει τις περισσότερες κυβερνητικές δυνάμεις σε αυτό τον τομέα.

Περιοχή Β: Περιλαμβάνει περίπου 22% της Δυτικής Όχθης και περιλαμβάνει μεγάλες αγροτικές περιοχές. Το Ισραήλ διατήρησε τον έλεγχο της ασφάλειας της περιοχής και μεταβίβασε τον έλεγχο του αστικού δικαίου στην Παλαιστινιακή Αρχή.

 Περιοχή Γ:  Καλύπτει το 60% της Δυτικής Όχθης (περίπου 330.000 εκτάρια). Το Ισραήλ έχει διατηρήσει σχεδόν πλήρη έλεγχο της περιοχής αυτής, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας και όλων των εκτάσεων που σχετίζονται με αστικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής της γης, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις υποδομές. Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι υπεύθυνη για την παροχή εκπαίδευσης και ιατρικές υπηρεσίες προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό στην περιοχή Γ. Ωστόσο, η κατασκευή και η συντήρηση των υποδομών που απαιτούνται για αυτές τις υπηρεσίες παραμένουν στα χέρια του Ισραήλ. Αστικές υποθέσεις παρέμειναν υπό ισραηλινό έλεγχο στη περιοχή Γ και είναι ευθύνη της Πολιτικής Διοίκησης.

 

maannews

btselem

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο