Η Ελλάδα ζητά την ακύρωση της απόφασης για την παράνομη επιδότηση της Ελληνικός Χρυσός

Με απόφαση της του Φεβρουαρίου 2011 η Επιτροπή έκρινε ότι το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα των 11 εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για να αγοράσει τα πλούσια Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική (και τα οποία δεν εισέπραξε το Ελληνικό Δημόσιο αλλά η προηγούμενη εταιρεία TVX) ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση. Το ποσό της παράνομης ενίσχυσης υπολογίστηκε από την Επιτροπή στα 15 εκατ. ευρώ τα οποία πρέπει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να επιστρέψει στο Δημόσιο (http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/02/23/dgcom/)

Κατά της απόφασης προσέφυγε τον Μάιο η Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η οποία προφανώς δεν έχει καμία διάθεση να πληρώσει 15 εκατ. ευρώ. Το εξοργιστικό είναι ότι προσέφυγε και το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ούτε τα 11 εκατ. του “τιμήματος” πήρε, ούτε τα 15 εκατ. ευρώ επιθυμεί να εισπράξει. Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεζουμίζει τους συνταξιούχους!

Πιο κραυγαλέα απόδειξη της διαπλοκής μεταξύ κυβέρνησης (και αυτής και της προηγούμενης) και Μπόμπολα-Κούτρα-ΑΚΤΩΡΑ-Ελληνικού Χρυσού δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής:

Εισήχθη στο Γενικό Δικαστήριο η υπόθεση Τ-233/11, Ελλάδα κατά Επιτροπής

Η Ελλάδα ζητά από το Γενικό Δικαστήριο της ακύρωση της αποφάσεως C(2011)1006 τελικό της Επιτροπής, με την οποία κηρύχθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση η επιδότηση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές στη μεταλλευτική επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός, η οποία συνίστατο σε παραχώρηση της μεταλλευτικής εκμεταλλεύσεως της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους φόρους για την πράξη αυτή και με την οποία διατάχθηκε η ανάκτηση του ποσού της επιδοτήσεως, πλέον τόκων.

Η Ελληνικός Χρυσός είναι μεγάλη ελληνική μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης χρυσού, χαλκού, μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου. Έχει την κυριότητα και διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και περιλαμβάνουν τα μεταλλεία χρυσού στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, καθώς και το μεταλλείο χαλκού-ψευδαργύρου στο Στρατώνι.

Πριν από το 2003, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αποτελούσαν ιδιοκτησία της εταιρείας TVX Hellas ΑΕ, η οποία τα είχε εξαγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο το 1995 κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού έναντι της τιμής των 11 δισεκατ. Δραχμών (περί τα 39,8 εκατ. ευρώ ).

Το 2003, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μεταβιβάστηκαν από την TVX Hellas στο ελληνικό Δημόσιο έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημέρα, το ελληνικό Δημόσιο προέβη στην πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός έναντι 11 εκατ. ευρώ, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση των στοιχείων ενεργητικού και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το μέτρο αποσκοπούσε στην εξεύρεση ιδιοκτήτη πρόθυμου να διατηρήσει σε λειτουργία τα μεταλλεία, ώστε να προστατευτούν η απασχόληση και το περιβάλλον. Επίσης, η Ελληνικός Χρυσός απαλλάχθηκε από την καταβολή οιουδήποτε φόρου, μέτρο που αποσκοπούσε στη δημιουργία κινήτρου για υποψήφιους αγοραστές διότι η αξία των Μεταλλείων ήταν αρνητική.

Για τα δύο αυτά μέτρα η Επιτροπή εκτίμησε το ύψος της ενίσχυσης σε 15,34 εκατ. ευρώ.

Estella Cigna Angelidis – Μαρία Ζώη
Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Υπηρεσία Τύπου και Πληροφόρησης-Ελληνικό Τμήμα

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο