#Βίντεο «Άσπρα Μαντίλια στην Plaza de Mayo» στην Αθήνα

Tην Δευτέρα 14/12 παρουσιάστηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ίλιον Plus, το πρώτο βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη. Προσπαθώ να βρω λόγια να περιγράψω την βραδιά της παρουσίασης, ή καλύτερα να βρω επίθετα, που θα μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν. Συνειδητοποιώ, ότι δεν χρειάζονται κοσμητικά επίθετα, παρά μοναχά μια φράση. Ήταν μια από τις πιο ζεστές και φιλικές παρουσιάσεις βιβλίου που έχω πάει.

Το πλαίσιο και τις προεκτάσεις του βιβλίου καθώς και το πώς έφτασε να εκδοθεί, θα τα ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί, από τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δημήτρη Παϊταρίδη και τον  δημοσιογράφο και blogger Γαλαξιάρχης, που μίλησαν στην παρουσίαση.

Θα  ήθελα να μείνω όμως λίγο στον συγγραφέα του βιβλίου. Ιουλιανός ή οπως οι περισσότεροι μάθαμε πρόσφατα Κώστας Λουλουδάκης. Ένας ανθρωπος, που με τον λόγο του οι περισσότεροι είχαμε έρθει σε επαφή μέσα από το διαδίκτυο, τον διαβάζαμε και τον γνωρίζαμε ως Ιουλιανό. Μάθαμε το κανονικό του όνομα και είδαμε το πρόσωπό του με την έκδοση του βιβλίου. Αντιγράφω μερικά λόγια από το βιβλίο σχετικά με τον ίδιο και το πώς ξεκίνησε να γράφει: «Αναζητώντας να βρει μια διέξοδο ή μια πρόφαση για να μην αποτολμήσει μια θαυμαστή απόπειρα φυγής, αποφάσισε να γράψει. Δεκάδες συγγραφικές προσπάθειές του μετουσιώθηκαν σε άρθρα τα δημοσιεύθηκαν με το ψευδώνυμο «Ιουλιανός» στη μυρμηγκιά της ιστοσελίδας των «Παραλληλογράφων. Αργότερα πρόκοψε και άρχισε να δημοσιεύει άρθρα στην ιστοσελίδα «Redflecteur».
Και αυτή ακριβώς είναι η πλευρά του διαδικτύου που όλοι έχουμε αγαπήσει, απέναντι σε όσα τυχόν αρνητικά του καταλογίζουν. Αυτό ακριβώς που είπε και ο Γαλαξιάρχης στην παρουσίαση. Το διαδίκτυο έδωσε τη δυνατότητα σε ανθρώπους, που είχαν όντως κάτι να πουν επί της ουσίας, ανθρώπους με καθαρό λόγο, με πολιτική παιδεία, με νέα σκέψη, να μιλήσουν. Τους έδωσε το έδαφος ν’αντιπαρατεθούν και ν’αναδείξουν τη σαπίλα του κυρίαρχου τρόπου σκέψης και μιας μιντιακής μετριοκρατείας, αποκαλύπτοντας έτσι την πνευματική φτώχεια όλων αυτών των διανοητών της τηλεόρασης. Άνθρωποι, όπως ο Ιουλιάνος, που δεν τους γνώριζες, αλλά είχαν να παράξουν φρέσκια σκέψη, εκφράστηκαν χωρίς να χρειάζονται περγαμηνές, επαφές με τα μίντια και διάσημο επώνυμο.

Ο ίδιος ο Κώστας Λουλουδάκης δυσκολεύεται, να μιλήσει για τον εαυτό του. Μίλησε λίγο στην παρουσίαση με κατεβασμένο το κεφάλι, με μια ειλικρινή και βαθειά συγκίνηση, με μια γνήσια σεμνότητα. Τα επισημαίνω αυτά, όχι ως κοπλιμέντα, αλλά γιατί πλέον τέτοια στοιχεία από ανθρώπους που παίρνουν το λόγο και στρέφονται είτε για λίγο, είτε για πολύ τα φώτα πάνω τους, έχουν γίνει σπάνια.
Άσπρα Μαντίλια στην Plaza de Mayo, λοιπόν, ένα βιβλίο που όχι μόνο αξίζει να διαβάσετε, αλλά κυρίως πρέπει να διαβάσετε. Ένα βιβλίο που αφορά τη ζωή μας, αλλά και τη ζωή των γενιών που ακολουθούν. Ένα βιβλίο που, όπως ο ίδιος ο Ιουλιανός γράφει, “δεν κρατά ίσες και ελεύθερες αποστάσεις από τα γεγονότα. Αυτό είναι προνόμιο των ιδεολογικών εκφραστών της παγκόσμιας διάρθρωσης”.

Καλοτάξιδα τα Άσπρα Μαντίλια,Κώστα/ Ιουλιανέ και παρόλο που κλείνεις το βιβλίο με τους στίχους του Λειβαδίτη «Βράδιασε, άδειασα τα παπούτσια μου από όλους τους δρόμους κι έπεσα να κοιμηθώ», εμείς αναμένουμε με αγωνία να γεμίσεις ξανά τα παπουτσια σου με νέους δρόμους, που θα μετουσιωθούν σ’ ένα ακόμη βιβλίο.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο