Tσιάπας Μεξικό. Η σφαγή στο Ακτεάλ: 18 χρόνια ατιμωρησίας

Δεκέμβριος 1997 – Δεκέμβριος 2015, 18 χρόνια ατιμωρησίας

Στο παρεκκλήσι του Acteal, στο δήμο της Chenalhó, στην Τσιάπας, υπήρχαν τουλάχιστον 16 παιδιά, 20 γυναίκες, 7 από τις οποίες ήταν έγκυες και 9 άνδρες που  προσεύχονταν, όταν μια ομάδα παραστρατιωτικών οργανώσεων μπήκε μέσα άρχισε να πυροβολεί σκοτώνοντας 45 από αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν 22 του Δεκέμβρη του 1997 και η σφαγή διήρκεσε περίπου επτά ώρες.

“Για 18 χρόνια δεν έχει αποδοθεί καμία δικαιοσύνη και το τείχος της ατιμωρησίας εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά η κοινωνία των πολιτών της Las Abejas χτίζει, μέσα από τις συναντήσεις την άλλη δικαιοσύνη,” είπε στην La Jornada, ο Πέντρο Φάρο Ναβάρο, διευθυντής του Κέντρου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Fray Bartolome de las Casas.

Κάποτε περίπου 100 άτομα, όλοι τους αυτόχθονες, κρατούνταν στη φυλακή στην Τούξτλα Γκουτιέρεζ, οι οποίοι κατηγορούνταν για τη σφαγή. Μεταξύ αυτών ήταν και οκτώ πρώην αξιωματικοί της δημόσιας ασφάλειας, που καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκισης και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Το 2007, δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα, 18 άτομα καταδικάστηκαν για κατοχή πυροβόλων όπλων.

Μεταξύ του 2009 και 2012 όλοι οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Κυρίως επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τα αποδεικτικά στοιχεία με τα οποία ο Γενικός Εισαγγελέας είχε συνθέσει την υπόθεση.

Το 2005, η FrayBa και η οργάνωση πολιτών Las Abejas, στους οποίους ανήκαν οι ιθαγενείς Tzotzil που δολοφονήθηκαν, κατέθεσαν την υπόθεση με το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδίδοντας στο κράτος του Μεξικού την ευθύνη για τη σφαγή.
«Η σφαγή του Acteal βρίσκεται στη μνήμη του μεξικανικού λαού, είναι μια πράξη που έχει παραμείνει στην επιδερμίδα του λαού. Όταν μιλάμε για το Ακτεάλ, πονάει πάντα» Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας.

(http://www.europazapatista.org/?tags=pl-en)

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ένα σύντομο ιστορικό (με υπότιτλους) σχετικά με τη σφαγή στο Ακτεάλ

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=FoN-9MIMQeE","width":"800","height":"450"}

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο