Σε κρίσιμη κατάσταση ο Παλαιστίνιος απεργός πείνας Αλ Κικ | Φόβοι για αναγκαστική σίτισή του #Free Mohammed

a1sx2_Thumbnail1_qeeq1.jpg

 

Σαράντα οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της απεργίας πείνας,  ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Αλ-Κικ, δεν μπορεί να μιλήσει  ή να περπατήσει, και έχει αρχίσει να κάνει εμετούς και να ουρεί αίμα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Ashraf Abu Sneina,  ο Αλ-Κικ μπορεί μόλις και μετά βίας να επικοινωνεί με νοήματα. Αυτή τη στιγμή   βρίσκεται στο   Ιατρικό Κέντρο Εμέκ, στη βόρεια πόλη Αφούλα, με δεμένα, συνεχώς, τα πόδια και τα χέρια του στο κρεβάτι .

Ένα από τα συμπτώματα μιας πλήρους απεργίας πείνας είναι ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου, μετά από επτά εβδομάδες  χωρίς τροφή.  Καθώς η υγεία του επιδεινώνεται, ο Γενικός Εισαγγελέας Yehuda Weinstein μπορεί να διατάξει την αναγκαστική σίτιση του Αλ Κικ.

Το   Ιατρικό Κέντρο Εμέκ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις,  για το αν έχει καθορίσει επιτροπή για να αποφασίσει την ανάγκη για αναγκαστική σίτιση,  υποστηρίζοντας ότι απαγορεύεται να δώσει πληροφορίες σχετικά με τους ασθενείς κρατούμενους  της Υπηρεσίας Φυλακών του Ισραήλ (IPS). Η IPS δήλωσε ότι ο κρατούμενος αυτή τη στιγμή κρατείται υπό ιατρική παρακολούθηση στο νοσοκομείο, και ότι δεν μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάστασή του. Πρόσθεσε ότι ο Αλ Κικ δέθηκε με χειροπέδες , “σύμφωνα με τους κανονισμούς και σε συντονισμό με τις αξιολογήσεις της επικινδυνότητάς του, και σύμφωνα με τους όρους του νοσοκομείου.”

Ο Αλ Κικ, από το χωριό της Δυτικής Όχθης Ντουρά, κοντά στη Χεβρώνα, εργάζεται ως δημοσιογράφος για το σαουδικό ειδησεογραφικό κανάλι “Almajd.” Συνελήφθη το βράδυ της 21 Νοέμβρη 2015, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν την μπροστινή πόρτα του σπιτιού του και τον πήραν για ανάκριση  στο  κέντρο κράτησης  στο Kishon (Jalame), στο Ισραήλ. Δεν του επέτρεψαν να έρθει σε επαφή είτε με τη σύζυγό του ή τον δικηγόρο του για πολλές ημέρες.

Σύμφωνα με τον Αμπού Σνένα, ο Αλ Κικ  ξεκίνησε απεργία πείνας  τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της ανάκρισής του, όταν κατάλαβε ότι η ανάκρισή του είχε πολιτικά κίνητρα. Πηγές αναφέρουν ότι ανακρίθηκε για ” δημοσιογραφική υποκίνηση”, και όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί, τέθηκε υπό διοικητική κράτηση για περίοδο έξι μηνών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται απεριόριστα.

Η απεργία πείνας του Αλ Κικ έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπισθεί με σιωπή από όλες τις πλευρές. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σιωπούν, ενώ οι οργανώσεις κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής δεν καλύπτουν την απεργία, όπως έκαναν με άλλους κρατούμενους – πιθανώς γιατί ο Αλ Κικ, είναι   γνωστός επικριτής της Παλαιστινιακής Αρχής  και θέλουν να αποφύγουν να τον κάνουν ήρωα.

 a1sx2_Thumbnail1_231762118.jpg

 

Ο Υπουργός για θέματα κρατουμένων, Ίσα Καράκε,  είπε ότι  στο νοσοκομείο Αφούλα έχει συσταθεί ιατρική επιτροπή γα την αναγκαστική σίτιση του Αλ Κικ. Ο Καράκε δήλωσε πως η  Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί με τους απεργούς πείνας, και ότι μια ιατρική ομάδα, που αποτελείται από τρεις ιατρούς, έναν ψυχίατρο, και έναν κοινωνικό λειτουργό, τώρα ετοιμάζεται να χορηγήσει τροφή ενδοφλεβίως στο Αλ Κικ. Αν συμβεί αυτό θα πρόκειται για τον πρώτο κρατούμενο στον οποίο θα χορηγηθεί  αναγκαστική σίτιση.

Η ισραηλινή Κνεσέτ έχει εγκρίνει νόμο, τον Ιούλιο 2015,  που επιτρέπει οι κρατούμενοι σε απεργία πείνας   να σιτίζονται με το ζόρι αν η κατάστασή τους γίνεται απειλητική για τη ζωή τους.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε κατακραυγή από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από ιατρικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

Ο ισραηλινός Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε το νόμο “επιβλαβή και περιττό”, τονίζοντας ότι οι γιατροί  θα “συνεχίσουν να ενεργούν σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία, που απαγορεύει στους ιατρούς να συμμετέχουν στο βασανισμό κρατουμένων.”

Ο ΟΗΕ είπε ότι «το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα» ότι η νέα ισραηλινή νομοθεσία το παραβιάζει.

972mag,

maannews

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο