Υπόθεση δολοφονίας Ν.Σακελλίων:Ο Άρειος Πάγος επικυρώνει την αθώωση των ειδικών φρουρών.

Τον Μάιο του 2008 οι ειδικοί φρουροί, Γιώργος Πανέλας, Χαράλαμπος Βαϊτσούδης, Χαράλαμπος Παπαναστασίου και Μαρία Μουστέλη επιχείρησαν να συλλάβουν τον Νίκο Σακελλίων στην οδό Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την κατηγορία  ο νεαρός Νίκος Σακελλίων, ξυλοκοπήθηκε από τους ειδικούς φρουρούς στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν και τελικά κατέρρευσε στα χέρια τους, όπως περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας, καταγράφοντας μάλιστα τη σκηνή με το κινητό του τηλέφωνο.
Οι κα­τη­γο­ρού­με­νοι για αν­θρω­πο­κτο­νία α­πό α­μέ­λεια, που ανήκαν στο γνωστό για περιστατικά βίας, Α.Τ Ακρόπολης, α­θωώ­θη­καν, πρωτόδικα το 2013, αλλά και σε τελεσίδική εν συνεχεία απόφαση του τριμελούς εφετείου πλημμελημάτων, τον Μάρτιο του 2014, μετά απο την άσκηση εισαγγελικής έφεσης κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης για τους αστυνομικούς.

Στην συνέχεια τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκε από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Δασούλα, αίτηση αναίρεσης της απόφασης του τριμελούς Εφετείου, που αθώωνε τους 4 ειδικούς φρουρούς.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμενόταν αυτό το διάστημα. Όπως έγινε γνωστό το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τελικά την αίτηση της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και με την οποία είχαν απαλλαγεί οι τέσσερις ειδικοί φρουροί που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία εξ αμελείας του 24χρονου ομογενούς Νίκου Σακελλίωνα. Ο Άρειος Πάγος με αυτή την απόφαση επικυρώνει την αθωωτική απόφαση για του ειδικούς φρουρούς.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε λοιπόν, ότι η εφετειακή αθωωτική απόφαση έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Παρόλες τις μαρτυρίες για άγριο ξυλοδαρμό του θύματος καθώς και βίντεο που πιστοποιούσε τις ειλικρινείς δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα. Παρόλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και τα επιμέρους στοιχεία της, τα οποία  προκαλούν οργή για τις πρακτικές συγκάλυψης των αστυνομικών εγκλημάτων, παρόλες τις παραβλέψεις και τον τρόπο εκδίκασης, που προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Μια υπόθεση που ταλαιπωρεί την οικογένεια του θύματος σχεδόν 7μιση χρόνια.

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την κ. Ιωάννα Κούρτοβικ δικηγόρο της οικογένειας του θύματος, η οποία μας δήλωσε τα εξής :

«Η υπόθεση του Νίκου Σακελλίων χρειάστηκε 5 χρόνια για να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες και χαρακτηρίζεται από ένα ιστορικό συγκαλύψεων που σοκάρει. Επαναφέρθηκε 3 φορές από τους εισαγγελείς στην κρίση της δικαιοσύνης, για να οδηγήσει τελικά στην αθώωση την κατηγορουμένων.

Τον τελευταίο λόγο τον έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια έχει καταδικάσει την Ελλάδα, για την στάση των ελληνικών δικαστηρίων, που αρνούνται σταθερά σε υποθέσεις ανθρωποκτονίας να καταλογήσουν ευθύνες στους αστυνομικούς, ακόμα κι όταν ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του στα χέριά τους.»

Σύλβια Βαρνάβα

(Περισσότερα για την υπόθεση της δολοφονίας του Νίκου Σακελλίων μπορείτε να βρείτε  στην εκπομπή “Δίχως Καβάτζα” [εδώ], όπου μας είχε μιλήσει ο πατέρας του Νίκου, Δημήτρης Σακελλίων.

Καθώς και στα ακόλουθα άρθρα https://omniatv.com/blog?view=entry&id=5274

https://omniatv.com/blog/4252-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD )

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο