Ισραήλ: Aναγκαστική χορήγηση ορού σε παλαιστίνιο απεργό πείνας

b2ap3_thumbnail_Mohamed-Al-Qeeq-Palestinian-journalist.jpg

 

 ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ: 20/01/2016 

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα 18/01,  ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων Κρατουμένων, Addameer, επιβεβαιώνει ότι ο διοικητικός κρατούμενος δημοσιογράφος Mohammad Al Qeiq, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας, έχει υποστεί αναγκαστική θεραπεία (και όχι σίτιση) και η ζωή του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Qeiq έχασε τις αισθήσεις του και όταν ξύπνησε  και είδε πως βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (στις 14/01) στο νοσοκομείο Afula. Ο Al-Qeiq δήλωσε ότι η υγειονομική επιτροπή στο νοσοκομείο Afula  του είπε την Κυριακή ότι θα τον υποβάλουν σε θεραπεία με τη βία. Αργότερα, την ίδια ημέρα η ομάδα των δεσμοφυλάκων έδεσε βίαια τα χέρια και τα πόδια του και οι γιατροί του έβαλαν ορό στη φλέβα, τον οποίο αφαίρεσε στiς 14 Ιανουαρίου.

Είπε επίσης ότι ορισμένοι από τους γιατρούς τον πίεσαν να σταματήσει την απεργία πείνας αλλά εκείνος αρνήθηκε. Το Addameer επιβεβαιώνει ότι η αναγκαστική θεραπεία του Αl-Qeiq και οι αναγκαστικές ιατρικές εξετάσεις αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεδομένου ότι αποτελεί μια πράξη που παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των κρατουμένων.

Το Addameer αναφέρεται επίσης στη δήλωση του ΟΗΕ ότι: “Η αρχή του δικαιώματος ενός ατόμου στην ενημέρωση και στην εθελοντική άρνηση των ιατρικών μέτρων επαναλαμβάνεται σε διάφορα βασικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου η έλλειψη ελεύθερης και εν επιγνώσει συναίνεσης θεωρείται σαφής παραβίαση του δικαιώματος ενός ατόμου για την υγεία. “

Το Addameer καλεί για άμεση δράση, για να σωθεί η ζωή του Al-Qeiq, ο οποίος είναι σε απεργία πείνας για 55 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας της διοικητικής κράτησής του χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη. Ο Al-Qeiq είναι σε μια απειλητική για τη ζωή του κατάσταση στο νοσοκομείο Afula, και αρνείται να λάβει οποιαδήποτε τροφή ή συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών.

 

Ανακοίνωση του   Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR)

 Σε ανακοίνωσή του, το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) καταδικάζει την αναγκαστική σίτιση του δημοσιογράφου απεργού πείνας Μοχάμεντ αλ Κικ και ανησυχεί για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για την υγεία του. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ενέκρινε, στις 30 Ιουλίου 2015,  την τροποποίηση του λεγόμενου “νόμου για την πρόληψη των επιβλαβών συνεπειών της Απεργίας Πείνας”.  Το PCHR προειδοποίησε για τις συνέπειες αυτής της τροπολογίας  και απαίτησε την άμεση ακύρωσή της. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν επίσης προειδοποιήσει για την ψήφιση του εν λόγω νόμου, ο οποίος θεωρείται, από  τον Ειδικό Εισηγητή κατά των Βασανιστηρίων και  από τον Ειδικό Εισηγητή για το Δικαίωμα στην Υγεία,  ως μια σοβαρή παραβίαση.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) ανησυχεί για τη ζωή του Mohammed al-Qeeq, και:

1. καλεί την διεθνή κοινότητα να πιέσει τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν κάθε προσπάθεια για αναγκαστική θεραπεία.

2. επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί επειγόντως για να σταματήσει τις ισραηλινές σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις σε βάρος των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

3. τονίζει ότι η διοικητική κράτηση είναι παράνομη και εμπίπτει στην κατηγορία των πολιτικών συλλήψεων, αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος του κρατουμένου σε δίκαιη δίκη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να λάβει την κατάλληλη υπεράσπιση και να ενημερώνεται για τις κατηγορίες εναντίον του.

4. τονίζει ότι η αναγκαστική σίτιση θεωρείται ως μια μορφή βασανιστηρίων και εξευτελιστικής μεταχείρισης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Mohammed al-Usamah Qeeq (33 ετών) βρίσκεται σε ανοικτή απεργία πείνας από τις 25 Νοεμβρίου 2015 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για  την διοικητική του  κράτηση. 

addameer.org

imemc

 

Διαβάστε και: https://omniatv.com/blog/5804

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο