O Ομπάμα υπογράφει νόμο εναντίον του μποϊκοτάζ στην ισραηλινή κατοχή

b2ap3_thumbnail_obama-and-bibi-press-tv-fb.jpg

 

ΒΗΘΛΕΕΜ (Ma’an) – Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε αυτή την εβδομάδα  νόμο που προστατεύει το Ισραήλ από το BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις ) το οποίο υποστηρίζουν  χώρες που αντιτίθενται στην εν εξελίξει στρατιωτική κατοχή των Παλαιστινίων.

Το νομοσχέδιο – H.R. 644: Νόμος του 2015 για Διευκόλυνση του Εμπορίου και Ενδυνάμωση του Εμπορίου  – ψηφίστηκε από 75 έναντι 20 στη Γερουσία, στις 11 Φεβρουαρίου, και αργότερα υπογράφηκε  από τον πρόεδρο στις 24  Φεβρουαρίου.
Η συμφωνία επαναλαμβάνει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ “διαφωνεί με  ενέργειες με πολιτικά κίνητρα  που τιμωρούν ή  περιορίζουν  τις εμπορικές σχέσεις ειδικά με το Ισραήλ”, αναφερόμενος άμεσα στις δραστηριότητες BDS.
Ο νόμος αναφέρει επίσης ότι το Κογκρέσο “στηρίζει τις προσπάθειες” για παρεμπόδιση  διεθνών οργανισμών ή κυβερνήσεων να ερευνούν ή να διώκουν αμερικανούς πολίτες που συναλλάσσονται με “το Ισραήλ, με Ισραηλινές οντότητες, ή με οποιαδήποτε άλλη περιοχή που ελέγχεται από το Ισραήλ.”

Η διάταξη αυτή  επιτρέπει στους πολίτες των ΗΠΑ ασυλία από τη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών με παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, ενώ η ορολογία της δεν διαχωρίζει  τους ισρηλινούς εποικισμούς από το κράτος του Ισραήλ.
Η ορολογία αυτή παραβιάζει την επίσημη γραμμή των ΗΠΑ έναντι των εποικισμών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Όμως, ο Λευκός Οίκος νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε: «Όπως και με κάθε νομοθεσία διμερούς  συμβιβασμού, υπάρχουν διατάξεις σε αυτό το νομοσχέδιο που δεν υποστηρίζουμε».

Παρά την αντίφαση, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Ομπάμα θα υπογράψει την τροπολογία “για να βοηθήσει την ενίσχυση της επιβολής των κανόνων και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους αμερικανούς εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.”

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται στην κίνηση BDS κατά του Ισραήλ, και ενώ η νομοθεσία των ΗΠΑ προβλέπει ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς δεν μπορούν  να φέρουν την ένδειξη “Made in Ισραήλ,” ο νόμος  σπάνια εφαρμόζεται.

Το κίνημα BDS έχει ως στόχο να ασκήσει πολιτική και οικονομική πίεση στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, σε μια προσπάθεια να επαναληφθεί η επιτυχία της εκστρατείας που βοήθησε στον τερματισμό  του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
Το Ισραήλ  αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την όλο και αυξανόμενη  εκστρατεία μποϊκοτάζ  που συνεχίζει να έχει επιτυχίες υψηλού προφίλ στο εξωτερικό.

Οι προσπάθειες στο εσωτερικό των ΗΠΑ  –  μακροχρόνια συμμάχων και νούμερο ένα φορέων παροχής στρατιωτικής βοήθειας  στο Ισραήλ –  να ποινικοποιήσουν το BDS,  προκάλεσε τις αντιδράσεις  υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζοντάς τις ως παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.

Παρόμοιες αντιδράσεις σημειώθηκαν και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές του μήνα, μετά από βρετανικές προτάσεις να απαγορευτεί το μποϊκοτάζ των προϊόντων ισραηλινών εποικισμών,  από  ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο.

Η Rafeef Ziadah,   εκπρόσωπος της Εθνικής Παλαιστινιακής Επιτροπής   BDS  για το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίκρουσε τις προτάσεις της Βρετανίας.

“Με την υπονόμευση της τοπικής δημοκρατίας στην υπηρεσία του Ισραήλ, ο David Cameron στέκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όπως έκανε η Μάργκαρετ Θάτσερ  με την υποστήριξή της στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής”, δήλωσε ο Ziadah.

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=770466

Στηρίξτε το omniatv:

  • Θέματα:
  • BDS

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο