10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

#DontDeportLuqman: κατάληψη του Πανεπιστημίου στο Sussex

(Photo @josephkay76)

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει κατάληψη του κέντρου συνεδριάσεων ενάντια στην απέλαση του Νιγηριανού φοιτητή της οικονομικής σχολής, Λουκμάν Ονικόσι, που υποφέρει από κίρρωση του ήπατος ως αποτέλεσμα ηπατίτιδας Β.

Στη χώρα του η θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη λόγω ανεπάρκειας του συστήματος υγείας και γι’ αυτό η απέλασή του ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Ο φοιτητής έχει ήδη χάσει δύο αδέρφια από την συγκεκριμένη πάθηση και λόγω των συνθηκων και των πιέσεων που βιώνει έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει.

Όταν o Λουκμάν πήγε στο τμήμα μετανάστευσης τον έβαλαν σε ένα δωμάτιο του πήραν το κινητό και δεν του επέτρεψαν επικοινωνία με το δικηγόρο του απειλώντας τον πως αν δεν απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις θα αντιμετώπιζε κράτηση. ”Σκέφτηκα πως αυτό είναι. Κανείς δεν ακούσει ξανά από μένα.” είπε σε συνέντευξή του. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο σύλληψης και φυλάκισης σε κέντρο κράτησής με στόχο την απέλασή του.

b2ap3_thumbnail_sus2.jpg

photo @NCAFC_UK

Αποσπάσματα από τη συνέντευξή του στο Novara Media

”Έχουμε διαφορετικές τάξεις ανθρώπων. Σε αυτή τη χώρα απαγορεύεται η ευθανασία στους ανθρώπους γιατί η ανθρώπινη ζωή θεωρείται πολύτιμη. Από την άλλη έχεις ένα άρρωστο άνθρωπο που παρακαλεί για μια ευκαιρία να παραμείνει ζωντανός και αυτή η ευκαιρία δεν δίνεται λες και δεν αξίζει να δοθεί ζωή σε αυτόν.”

”Οι υπάλληλοι του τμήματος μετανάστευσης δεν το βλέπουν σαν μια ακόμα δουλειά. Έχουν μια εξιδανικευμένη άποψη για την Βρετανική αυτοκρατορία και αυτό από μόνο του αποτελεί κατάλοιπο της αποικιοκρατίας”

”Οι αξίες της Βρετανίας μπορούν να γίνουν αντιληπτές από δύο απόψεις. Από τη μια είναι οι επαφή με τους γείτονες, με τους ανθρώπους στο δρόμο και στο πανεπιστήμιο, κι αυτή η αλληλεγγύη που υπάρχει που δεν προέρχεται από το κράτος. Οι βρετανικές αξίες έτσι όπως αντανακλώνται στις παρούσες πολιτικές είναι δρακόντια μέτρα εναντίον σου εκτός κι αν έχεις χρήματα. Όταν δεν έχεις χρήματα για να προσσφέρεις στο σύστημα τότε το σύστμα θα σε αποβάλει”.

b2ap3_thumbnail_lucm.png

Η ανακοίνωση της κατάληψης

Η διεύθυνση του πανεπιστημίου στο Sussex είναι συνεργός στις προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών να απελάσει τον Luqman Onikosi.

Για τον Λουκμάν, αυτή η απέλαση είναι μια θανατική καταδίκη. Αντιμετωπίζει μια χρόνια ασθένεια και η αναγκαία ιατρική περίθαλψη για να κρατηθεί στη ζωή δεν διατίθεται στη Νιγηρία, όπου δύο αδέρφια του έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους απο την ίδια πάθηση. Αν σταλεί πίσω στη χώρα του, θα πεθάνει κι ο ίδιος.

Γι αυτό το λόγο κάναμε κατάληψη στο Bramber House. Πρόθεσή μας είναι να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή οικονομική πίεση ενάντια στο πανεπιστήμιο στερώντας τους την πρόσβαση στο συνεδριακό κέντρο.

Τα αιτήματά μας είναι τα ακόλουθα:

-να δοθεί ο μεταπτυχιακός τίτλος στον Λουκμάν και να ανακοινωθεί δημόσια η ένσταση του πανεπιστημίου ως προς την απέλασή του.
-να τελειώσει η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβανονένου και του προγράμματος Prevent καθώς και του International Student Licensing
-μετατροπή των 50 υποτροφιών για τους πρόσφυγες που αφορούν τα δίδακτρα σε πλήρεις υποτροφίες.
-διενέργεια άμεσης αναθεώρησης της διδακτέας ύλης με την Πρωτοβουλία της Σχολής Διεθνών Σπουδών : Απο-αποικιοποίηση της παιδείας: Προς μια πολύμορφη ακαδημαϊκή ελευθερία

Δεν αρκεί η διεύθυνση να ισχυρίζεται πως ”απλά κάνει τη δουλειά της” όταν η ζωή ενός ανθρώπου από την κοινότητά μας αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο.

Μετάφραση: BlackCat

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο