10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Εξέγερση στις φυλακές της Αλαμπάμα

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου και ώρα 21:15 ξέσπασε εξέγερση στις φυλακές Holman στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Η αρχική επιθυμία της σωφρονιστικής υπηρεσίας και της αστυνομίας να μην πάρει δημοσιότητα, σκόνταψε πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα αφού οι κρατούμενοι διεθνώς πλέον – έστω και παρατύπως – κατέχουν Smartphone τα οποία έχουν και τη δυνατότητα χρήσης internet.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αρνούνταν αρχικά να δώσουν πληροφορίες επικαλούμενοι “φόρτο εργασίας” ενώ η αστυνομία δήλωνε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να μιλήσει για την κατάσταση. Ο μόνος που παραδέχτηκε το γεγονός ήταν ο Σερίφης της κομητείας ο οποίος δήλωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι η φυλακή είναι πλέον υπό έλεγχο χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η μοναδική ενημέρωση και χάρη στην οποία το θέμα πήρε εγκαίρως τις διεθνής διαστάσεις που του αναλογούσαν, προήλθε από τους ίδιους τους κρατούμενους οι οποίοι ανέβασαν βίντεο και φωτογραφίες στο facebook όπου φαινόταν να έχουνε βάλει φωτιά στη φυλακή ενώ αργότερα ανήρτησαν ενημερώσεις στις οποίες καλούσαν για βοήθεια δημοσιογράφους καθώς και την NAACP (Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Εγχρώμων) προειδοποιώντας ότι απειλείται η ζωή τους από τις δυνάμεις της αστυνομίας που εισβάλουν

b2ap3_thumbnail_alabama-prison-riot-ab220c1c72cd59ef.jpg

 

Η εξέγερση πράγματι καταστάλθηκε στις 5 τα ξημερώματα. Η τάξη μαζί με το μονοπώλιο της πληροφορίας αποκαταστάθηκαν Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του πολιτειακού υπουργείου σωφρονισμού της Αλαμπάμα Bob Horton τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Την Παρασκευή στις 21:15 δυο κρατούμενοι συνεπλάκησαν μεταξύ τους στο θάλαμο και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος αποπειράθηκε να τους χωρίσει με συνέπεια να δεχτεί μερικές μαχαιριές. Στη συνέχεια εισέβαλε στο θάλαμο ο αρχιφύλακας Carter Davenport μαζί με ενισχύσεις με αποτέλεσμα να μαχαιρωθεί και ο ίδιος. Αμέσως οι κρατούμενοι απέκτησαν πρόσβαση στο διάδρομο έξω από την πτέρυγα βάζοντας φωτιά. Οι σωφρονιστική υπηρεσία κάλεσε 3 μονάδες CERT (Μονάδες τύπου ΕΚΑΜ – Εξειδικευμένες για καταστολή ταραχών σε φυλακές) οι οποίες πράγματι μέχρι τις 5 τα ξημερώματα κατέπνιξαν την εξέγερση πριν προλάβει να επεκταθεί σε άλλες πτέρυγες της φυλακής.

Το υπουργείο σωφρονισμού υπολογίζει ότι στην εξέγερση συμμετείχαν περίπου 100 κρατούμενοι ενώ έξω από τη φυλακή κατέφτασαν πολλές υπηρεσίες της αστυνομίας καθώς και κάποιες του στρατού προκειμένου να αποκλείσουν την περιοχή.

Αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνουν ότι είδανε πολλά ασθενοφόρα να καταφθάνουν προς τη φυλακή όμως ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου επιμένει πως οι μοναδικοί τραυματίες είναι οι δυο σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Ακόμα δεν υπάρχει κάποια νεότερη ανταπόκριση από τους κρατούμενους οι οποίοι πιθανόν να μην είναι σε θέση να ανανεώσουν το status τους καθώς τα προφίλ τους στο Facebook έχουν “εξαφανιστεί”.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=A1wf2JwV3Yw","width":"800","height":"450"}

Η φυλακή Hοlman άνοιξε το 1969 αντικαθιστώντας την φυλακή Kilby και πήρε το όνομά της προς τιμήν του πρώην αρχιφύλακα William Holman. Έχει τη φήμη της πιο βίαιης φυλακής της Αλαμπάμα γεγονός που αποδίδεται στον χρόνιο υπερπληθυσμό

Ο αρχικός της σχεδιασμός ήταν για 520 κρατούμενους και αυτή τη στιγμή συντηρεί 630 κρεβάτια γενικού πληθυσμού, 200 μονόκλινα κελιά και 168 κελιά για θανατοποινίτες ενώ μεγάλο ποσοστό των κρατουμένων είναι ισοβίτες χωρίς δικαίωμα αναστολής. Στη φυλακή αυτή βρίσκεται και ο θάλαμος εκτελέσεων στον οποίο πραγματοποιούνται οι εκτελέσεις θανατοποινιτών όλης της πολιτείας, στο εσωτερικό της λειτουργούν 2 εργοστάσια που εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη των κρατουμένων πληρώνοντας τους περίπου $0.20 την ώρα.

Οι κρατούμενοι θεωρούν αυτή τη φυλακή τη χειρότερη της πολιτείας και τη χαρακτηρίζουν ως σφαγείο ή ως το σπίτι του πόνου.

Τάσος Θεοφίλου

 

b2ap3_thumbnail_alabama1.jpg

b2ap3_thumbnail_alabama2.jpg

b2ap3_thumbnail_alabama3.jpgb2ap3_thumbnail_alabama6.jpg

b2ap3_thumbnail_alabama5.jpg

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο