Η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορά της. Και αυτό το επτάχρονο αγόρι με καρκίνο, μπορεί να είναι το επόμενο θύμα

Ο Rami χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών από τα αδέλφια του, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Γιατί, λοιπόν, εμποδίζεται η οικογένειά του να τον βοηθήσει;
Ένα επτάχρονο αγόρι από τη Συρία, μπορεί να πεθάνει σ’ ένα γερμανικό νοσοκομείο, επειδή  τα αδέλφιά του εμποδίζονται να διασχίσουν τα κλειστά τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να του παράσχουν μια δυνητικά σωτήρια μεταμόσχευση.

“Έκανα το ταξίδι και διακινδύνευσα τη ζωή των παιδιών μου, μόνο για να προσπαθήσω να κάνει εγκαίρως τη μεταμόσχευση μυελού των οστών ο Rami. Μου είπαν, ότι η οικογενειακή επανένωση μπορεί, να πάρει 4 μήνες. Ο γιος μου δεν θα τα καταφέρει, αν πάρει τόσο πολύ,” είπε η μητέρα του Rami, στην «Independent».

Ο Rami διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin πριν από πέντε χρόνια – αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία.

Ενώ ήταν στο νοσοκομείο, η οικογένειά του εκτοπίστηκε με τη βία από το σπίτι τους.

Άστεγοι, πηγαινοέρχονταν μεταξύ Συρίας και Λιβάνου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εννέα μηνών κατά την οποία ο Rami δεν ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση σε νοσοκομείο ή να λαμβάνει χημειοθεραπεία.

Τελικά, ο πατέρας του πήρε την απόφαση να δοκιμάσει και να τον οδηγήσει προς τη Γερμανία μέσω επικίνδυνων παράνομων οδών.

Όταν έφτασαν στη Γερμανία, οι γιατροί είπαν στον Abu Rami ότι ο γιος του είναι “σε κακή ψυχολογική κατάσταση … επειδή το παιδί ήθελε τη μητέρα του” και ότι τα αδέλφια του θα ήταν οι καλύτεροι και πιο ταιραστοί δότες για μια μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Ο Abu Rami προσπάθησε να πάρει άδεια παραμονής, ώστε έτσι να μπορέσει να φέρει την οικογένειά του στη Γερμανία, πάνω στο πλαίσιο του προγράμματος της οικογενειακής επανένωσης, αλλά πέρασαν μήνες χωρίς αποτέλεσμα.

«Στη συνέχεια, ψηφίστηκε ένας νόμος ότι οι πρόσφυγες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την οικογενειακή επανένωση, παρά μόνο μετά από δύο χρόνια παρανομής», είπε. «Αναγκάστηκα να στείλω την υπόλοιπη οικογένειά μου μέσω της διαδρομής των παράνομων διακινητών. Στη συνέχεια έφτασαν στην Ελλάδα … και τα σύνορα ήταν όλα κλειστά».

Έτσι, η μητέρα του Rami, Um, και τα αδέλφια του ξεκίνησαν επίσης ένα παρομοίως επικίνδυνο ταξίδι.

Κατά την άφιξή τους στη Λέσβο, την Um Rami και τα παιδιά της, τους έβαλε σ’ένα πλοίο η Νέδα Κάντρι, μία Αμερικανίδα εθελόντρια. που εργάζεται με τους πρόσφυγες

Αλλά λίγες μέρες αργότερα η κ. Κάντρι, έλαβε ένα φωνητικό μήνυμα μέσω Whatsapp, στο οποίο η Um Rami εξηγούσε, ότι της είχαν πει πως τα σύνορα ήταν κλειστά, και ότι είχε κολλήσει σε ένα στρατόπεδο προσφύγων χωρίς πρόσβαση σε καταφύγιο ή ζεστά ρούχα για τα παιδιά της.
Rami surgical mask.jpg

Ένα αξιωματούχος των συνόρων της είχε πει, πως δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα», να περάσει στη Γερμανία, παρόλο που παρούσιασε την ιατρική τεκμηρίωση του Rami. Της είπαν από το Συμβούλιο Ελλήνων Προσφύγων, ότι αν και είναι κατάλληλη για το πρόγραμμα οικογενειακής μετεγκατάστασης, θα χρειαστούν τέσσερις μήνες για να υποβληθεί σε επεξεργασία η αίτησή της.

Ο Rami, ωστόσο, χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών του, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Η Um Rami ελπίζει ότι το γερμανικό προξενείο θα επιταχύνει την έγκριση της αίτησής της, ώστε ο γιος της να λάβει την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται.

macedonia-refugees-getty.jpg

«Η αίτηση δεν ήταν τόσο ότι απορρίφθηκε αλλά ότι τέθηκε στην άκρη», είπε η κα Κάντρι στην «The Independent». «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να μην ενδιαφέρονται αρκετά για ένα παιδί που ίσως πεθάνει, ώστε να επεξεργαστούν τα χαρτιά λίγο πιο γρήγορα. Δεν ξέρω πώς αισθάνομαι. Είμαι μουδιασμένη».

Στο μήνυμά της για βοήθεια, η μητέρα του Rami λέει: «Ξέρω ότι σας επιβαρύνω με μένα, αλλά ορκίζομαι δεν έχω κανέναν άλλο να καλέσω».

(πηγή : http://www.independent.co.uk/news/world/europe/europe-has-closed-its-borders-and-this-seven-year-old-cancer-ridden-boy-could-be-the-next-victim-a6928971.html)
(μετάφραση Σύλβια Βαρνάβα)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο