H Reebok ποδοπατά τους Παλαιστίνιους με το νέο αθλητικό της παπούτσι «Ισραήλ 68»

Η διεθνής μάρκα αθλητικών ειδών Reebok παρουσίασε μια ειδική έκδοση ενός αθλητικού παπουτσιού της, για να τιμήσει την 68η επέτειο αυτού, που το Ισραήλ αποκαλεί “Ημέρα της Ανεξαρτησίας” του.

Το παπούτσι, με τις λέξεις « Ισραήλ 68» που διακοσμεί τη φτέρνα του παπουτσιού, “θα πωλείται την Ημέρα της Ανεξαρτησίας σε μια δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στη σελίδα Reebok στο Facebook”, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

O Moshe Sinai, Διευθύνων Σύμβουλος της Reebok στο Ισραήλ, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι «αυτά τα αθλητικά παπούτσια πρόκεται να αποτελέσουν μια μοναδική εορταστική κυκλοφορία, ως συλλεκτικό κομμάτι για το Ισραήλ και τον κόσμο».

Γιορτάζοντας όμως την ίδρυση του Ισραήλ, η Reebok, η οποία ανήκει στον όμιλο  Adidas της Γερμανίας, βοηθά επίσης να καλυφθεί και να ξεπλυθεί η ιστορική και συνεχιζόμενη εκδίωξη του παλαιστινιακού λαού.

Εθνοκάθαρση

Ξεκινώντας στα τέλη του 1947 και μέσα στο 1948, η σιωνιστική πολιτοφυλακή προχώρησε σε εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων με μια σειρά από καλά σχεδιασμένες ενέργειες.

Στη γνωστή καταστροφή της Νάκμπα, περίπου 750.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκατοντάδες πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, για να ιδρυθεί το κράτος που ονόμαστηκε Ισραήλ.

Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ αρνείται στους παλαιστίνιους πρόσφυγες και στα παιδιά και τα εγγόνια τους, το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους απλώς και μόνο επειδή δεν είναι Εβραίοι.

Εν τω μεταξύ, για σχεδόν μισό αιώνα, οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ζουν κάτω από μια βάρβαρη ισραηλινή στρατιωτική κατοχή, που τους αρνείται τα πιο βασικά δικαιώματα, ενώ ισραηλινοί έποικοι κλέβουν και δημιουργούν επικοισμούς στη γη τους κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η άρνηση της καταστροφής της Νάκμπα, είναι στην πραγματικότητα, η επίσημη πολιτική του Ισραήλ. Η κυβέρνηση τιμωρεί ιδρύματα, που γιορτάζουν την επέτειο της.

Σε μια εποχή που άλλες διεθνείς εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Orange και της Veolia,  αποχωρούν από το Ισραήλ, λόγω της ζημιάς που τους προκαλεί η κακή φήμη, ότι διατηρούν επιχειρηματικές δραστηριότητες με ένα κράτος καταχραστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι τολμηρό για την Reebok και την μητρική της την Adidas, να συνδέει τόσο στενά τα προϊόντα της με το αιματηρό παρελθόν και παρόν του Ισραήλ .

Αλλά αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που ο όμιλος Adidas έχει βοηθήσει το Ισραήλ, να καθαγιάσει την εικόνα του. Το 2012, η Παλαιστινιακή ​​Εθνική Επιτροπή του BDS (BNC) κάλεσε για μποϊκοτάζ της εταιρείας, καθώς είχε αναλάβει τη χορηγία ενός μαραθωνίου, που το Ισραήλ ονόμαζε « Μαραθώνιος Ιερουσαλήμ»

Η BNC, η διευθύνουσα ομάδα της Παλαιστινιακής ηγεσίας του κινήματος  μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις, είχε αναφέρει πως ο μαραθώνιος, ο οποίος υποστηριζόταν  από τις ισραηλινές αρχές, “περνούσε παράνομα μέσω της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και χρησίμευε για να ενισχύσει την πρόσφυση του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.”

Εκείνη την εποχή, η Adidas αρνήθηκε να αποσύρει την υποστήριξή της, αλλά φέτος το επίσημο αθλητικό για τρέξιμο παπούτσι του μαραθώνιου, ήταν της αμερικανικής μάρκας New Balance.

Επιθέσεις σε αθλητές

Η Adidas είναι μια μεγάλη χορηγός αθλητικών γεγονότων σε όλο τον κόσμο, γι ‘αυτό είναι ιδιαίτερα ειρωνικό το γεγονός, πως ένα εμπορικό σήμα της Adidas εγκρίνει με τόσο εμφανή τρόπο το Ισραήλ παρά τις αμείλικτες επιθέσεις του ενάντια σε παλαιστίνιους αθλητές και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι παραβιάσεις του Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε όλο και περισσότερες εκκλήσεις για ένα αθλητικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ, παρόμοιο με εκείνο που επιβλήθηκε στην Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.

Η Adidas ισχυρίζεται ότι “αναγνωρίζει την εταιρική ευθύνη της να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και γι’αυτό παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσει αυτή την κοινωνική υποχρέωση.”

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν να μην ποδοπατά τους Παλαιστίνιους, γιορτάζοντας φανερά με τους καταπιεστές τους.

Αίτημα για σχόλιο σχετικά με το θέμα, έχει σταλεί στη Reebok και τον Όμιλο Adidas.

(πηγή https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/reebok-tramples-palestinians-israel-68-sneaker)

(μετάφραση Σύλβια Βαρνάβα)

Σχόλια

6 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
6 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο