Η Reebok ακυρώνει τα σχέδιά της για τη συλλεκτική έκδοση του αθλητικού παπουτσιού «Ισραήλ 68»

Η ειδική έκδοση του αθλητικού παπουτσιού «Ισραήλ 68» ανακοινώθηκε στην «The Jerusalem Post»

 H διεθνής κατασκευάστρια αθλητικών ειδών Reebok ακύρωσε και αποκήρυξε τα σχέδια της, να προχωρήσει σε κυκλοφορία μια ειδικής έκδοσης αθλητικών παπουτσιών για την επέτειο της ημέρας, που το Ισραήλ ονομάζει “Ημέρα Ανεξαρτησίας” του.

«Η Reebok θα ήθελε να αποστασιοποιηθεί από την συγκεκριμένη εκδοχή του παπουτσιού», αναφέρει η εταιρεία σε μια δήλωσή της μέσω μέιλ, που στάλθηκε στην ιστοσελίδα «The Electronic Intifada». «Το παπούτσι ήταν ένα συλλεκτικό ζευγάρι που ένας από τους καταναλωτές μας θα έβγαζε σε δημοπρασία. Εμείς δεν υποστηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία».

Η Reebok, η οποία ανήκει στον όμιλο Adidas της Γερμανίας, πρόσθεσε ότι ο διανομέας της στο Ισραήλ, «απέσυρε τα σχέδιά του να δημοπρατήσει το συγκεκριμένο ζευγάρι παπουτσιών».

Οι Παλαιστίνιοι χαιρετίζουν την κίνηση αυτή.

«Η Reebok αποστασιοποιήθηκε από αυτή την τρομερά επιθετική πρωτοβουλία, αφού αντιλήφθηκε το μέγεθος της κακή φήμης και του οικονομικού τιμήματος που θα αντιμετώπιζε, από μια εκστρατεία μποϊκοτάζ εναντίον της», δήλωσε στην «Electronic Intifada» ο Abdulrahman Abunahel, συντονιστής της Παλαιστινιακή Εθνικής Επιτροπής του κινήματος μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων κυρώσεις – BDS (BNC).

«Εταιρείες τόσο μεγάλες όσο η Veolia, η Orange, η CRH και άλλες έχουν τερματίσει τη συμμετοχή τους στις σοβαρές παραβιάσεις του Ισραήλ κατά του διεθνούς δικαίου,  μετά από το έντονο μποϊκοτάζ που έχουν υποστεί, προκαλώντας ένα ντόμινο, που πολλές άλλες εταιρείες πια λαμβάνουν σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε ο Abunahel.

Τη Δευτέρα, οι χρήστες των social media αντέδρασαν με οργή μετά την δημοσίευση της Electronic Intifada, ότι η Reebok σχεδιάζει να κυκλοφορήσει την έκδοση ενός αθλητικού παπουτσιού, που την φτέρνα του θα διακοσμεί η φράση “Ισραήλ 68” και πρόκειται να προσφερθεί για  δημοπρασία μέσω της σελίδας του Facebook του παραρτήματος της Reebok στο Ισραήλ.

Πολλοί κάλεσαν για μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας. Η είδηση ​​διαδόθηκε επίσης από τις ομάδες που μάχονται για τα παλαιστινιακά δικαιώματα.
Το παράρτημα της Reebok στο Ισραήλ είχε πει στη Jerusalem Post ότι «αυτά τα αθλητικά παπούτσια πρόκεται να αποτελέσουν μια μοναδική εορταστική κυκλοφορία, ως συλλεκτικό κομμάτι για το Ισραήλ και τον κόσμο».
Αλλά το παπούτσι αυτό θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα περιφρόνησης και αδιαφορίας προς τους Παλαιστινίους ως προς την ιστορική και την εν εξελίξει εθνοκάθαρση την οποία αντιμετωπίζουν, την κατοχή του Ισραήλ και τις άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

“Η Reebok έχει προσβάλει τους Παλαιστίνιους και ιδιαίτερα τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων προσφύγων, που υπήρξαν τα θύματα της εθνοκάθαρσης από τους σιωνιστές πολιτοφυλακές και αργότερα από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του 1948 στην καταστροφή της Νάκμπα και που εξακολουθούν να στερούνται από το απαρτχάιντ του Ισραήλ το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους,” εξήγησε ο Abdulrahman Abunahel του BNC .

«Το να γιορτάζεις την καταστροφή της παλαιστινιακής κοινωνίας και το ξερίζωμα της πλειοψηφίας του ιθαγενούς παλαιστινιακού λαού, όπως έκανε Reebok, πρέπει να είναι μία από τις πιο ανήθικες, αναίσθητες και ανεύθυνες πράξεις που μπορεί να κάνει μια εταιρεία» πρόσθεσε ο Abunahel.

«Οι διεθνείς επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν, ότι οι άνθρωποι της συνείδησης σε όλο τον κόσμο θα τους θέσουν υπόλογους τους για παρόμοια αδικήματα», δήλωσε ο Abunahel.

(πηγή https://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/reebok-cancels-sneaker-celebrating-israels-independence)

(μετάφραση Σύλβια Βαρνάβα)

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο