Φιλλανδία: Αλλαγές κομματικών ηγεσιών

b2ap3_thumbnail_orpo.jpg

Σαββατοκύριακο κομματικών συνεδρίων αυτό που μόλις πέρασε, στο Ελσίνκι. Καθώς η πόλη γιόρτασε τα γενέθλιά της – όπως κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου – με μία σειρά από εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στις εσωκομματικές τους διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στη Lappeenranta, στο συνέδριο του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού (National Coalition Party), ένα εκ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, αντίστοιχο της Ελληνικής ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, ο 48χρονος Alexander Stubb, είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Φιλλανδίας για σχεδόν ένα χρόνο, διαδεχόμενος στη θέση αυτή τον Jyrki Katainen που επέλεξε να μετακομίσει σε θέση Ευρωπαϊκού Επιτρόπου το 2014.

Στις εκλογές του Απριλίου 2015, ο νεοφιλελεύθερος Stubb έχασε την πρωθυπουργική καρέκλα παρά τη στήριξη της Άνγκελας Μέρκελ που, είχε επισκεφθεί το Ελσίνκι λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για να τον βοηθήσει. Στη συνέχεια, ορίστηκε υπουργός οικονομικών της Φιλλανδίας, στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνασπισμού τριών κομμάτων. Ως Υπ.Οικ. στήριξε σθεναρά τις περικοπές και την εργασιακή απορρύθμιση που προώθησε ο πρωθυπουργός Juha Sipilä, ηγέτης του Κόμματος του Κέντρου.

 

Διάδοχος ο Petteri Orpo

Τη θέση του Υπ.Οικ. θα αναλάβει πλέον Petteri Orpo, ο χαμηλών τόνων εσωκομματικός αντίπαλος του Stubb, ο οποίος κέρδισε την κούρσα για την ηγεσία του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού με 441 ψήφους, έναντι 361. Ο 46χρονος Petteri Orpo είναι ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει Υπουργός Γεωργίας και Δασών. Οι σύνεδροι του Εθνικού Συνασπισμού ελπίζουν ότι θα είναι λιγότερο προκλητικός και εγωκεντρικός από τον προκάτοχό του, ενώ δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την φιλο-ΝΑΤΟϊκή γραμμή του προκατόχου του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε και τρίτη υποψηφιότητα, αυτή της Elina Lepomäki, η οποία έλαβε 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο κι έτσι αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο. Η βουλευτής που διανύει την πρώτη θητεία της, θεωρείται υπέρμετρα Θατσερική στις απόψεις της. Ο Orpo τη χαρακτήρισε “ανερχόμενο αστέρι” ενώ είπε ότι θα ήθελε να της προσφέρει κάποια θέση.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Petteri Orpo εξήγησε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων της συμπολίτευσης το συντομότερο, ώστε να λάβει τη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξουν άλλες περικοπές στην Παιδεία. Παρόλο που και τα τρία κυβερνητικά κόμματα είχαν πολιτευτεί με πλατφόρμα που απέκλειε οποιαδήποτε περικοπή στην Παιδεία, δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στη Φιλλανδική κοινωνία, που είναι περήφανη για το εκπαιδευτικό της σύστημα και θέλει να το διαφυλάξει.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται κυβερνητικός ανασχηματισμός, χωρίς να είναι αυτή τη στιγμή σίγουρο ποια θέση θα προσφερθεί, στον Alexander Stubb. Ο τελευταίος, είχε στο παρελθόν διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών καθώς και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου.

 

Αποχαιρετισμός με δάκρυα

b2ap3_thumbnail_al-st.jpg

Στη συναισθηματική αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Αλεξάντερ Στουμπ ευχαρίστησε τον πατέρα και τη σύζυγό του, ενώ προσέφερε και τρεις συμβουλές στο διάδοχό του, η πρώτη εκ των οποίων ήταν να ελέγχει πάντα ότι τα ποσοστά που αναφέρει είναι σωστά. Αυτό αποτελεί μία απόπειρα του Stubb να απορρίψει τις κατηγορίες ότι παραπλάνησε εν γνώσει του τη Φιλλανδική Βουλή σε μία ψηφοφορία, παραθέτοντας ψεύτικα στοιχεία, όπως πολύ γρήγορα αποδείχθηκε.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια έντονης διαφωνίας για τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που ήθελε να φέρει προς ψήφιση (securities depository legislation), είχε πει ότι “το 90% των ειδικών που ερωτήθηκαν, είπαν ότι συμφωνούν”. Στην πραγματικότητα μόλις δύο (2) από τους 21 διευθυντές που είχαν ερωτηθεί είχαν συμφωνήσει με τα προς ψήφιση μέτρα, τα οποία και τελικά δεν έγιναν ποτέ νόμος. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της απόπειρας παραπλάνησης ήταν βαριές για τον ίδιο και τη φήμη του, καθώς έκτοτε, σε αρκετές δημόσιες εμφανίσεις του οι πολίτες τον αποκαλούσαν ψεύτη, ενώ και η Βουλή έκανε επίσημη έρευνα για το εάν υπάρχουν ευθύνες που θα πρέπει να του αποδοθούν.

 

Νέα Αριστερή στροφή

Ηγέτη όμως άλλαξε και η Αριστερή Ένωση, κόμμα που θεωρείται αδελφό του ΣΥΡΙΖΑ και κατέχει 12 εκ των 200 εδρών της Βουλής. Στο συνέδριό του που διεξήχθη στο βορινό Oulu, ο επί επταετία επικεφαλής του κόμματος Paavo Arhinmäki αποσύρθηκε και δεν κατήλθε εκ νέου υποψήφιος.

b2ap3_thumbnail_Li-An.jpg

Η δημοφιλής 29χρονη Li Andersson από το Turku, στην πρώτη της μόλις βουλευτική θητεία, επελέγη να ηγηθεί της Αριστερής Ένωσης. Η Σουηδόφωνη Άντερσον έχει σπουδάσει – μεταξύ άλλων – Διεθνές Δίκαιο, ενώ έχει συγγράψει μέρος βιβλίου για την άνοδο της ακροαριστεράς στην Ευρώπη.

Στις πρώτες της δηλώσεις, προέβλεψε ότι το “σύμφωνο ανταγωνιστικότητας” στο οποίο κατέληξαν στις αρχές Ιουνίου οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργατικών συνδικάτων και εργοδοτών, θα μείνει στην ιστορία για την αποδυνάμωση των εργατικών δικαιωμάτων στη χώρα. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την αύξηση των ημερών εργασίας χωρίς αμοιβή, προσθέτοντας συνολικά 24 επιπλέον ώρες κατ’ έτος. Η Άντερσον, η οποία σχολίασε αρνητικά τις συμβάσεις εργασίας μηδενικού εγγυημένου ωραρίου, θα επιδιώξει επαφές και ενδυνάμωση των σχέσεων με τα εργατικά συνδικάτα. Στη Φιλλανδία, το 70% των εργαζομένων είναι οργανωμένοι στα αντίστοιχα συνδικάτα τους.

 

Γυναίκα, Σουηδόφωνη

Το μικρό κόμμα των Σουηδόφωνων, στο συνέδριό του, κλήθηκε να βρει αντικαταστάτη για τον απερχόμενο Carl Haglund. Ο 37χρονος πρώην υπουργός άμυνας, μετά από 4 έτη στην ηγεσία του κόμματος, αναμένεται να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα.

Σπάζοντας την παράδοση τριών δεκαετιών, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2015, το κόμμα των Σουηδόφωνων δεν βρέθηκε στον κυβερνητικό συνασπισμό, κατ’ απαίτηση των Αληθινών Φιλλανδών του λαϊκιστή Timo Soini.

Νέα ηγέτης του κόμματος εξελέγη για πρώτη φορά στην 110ετή ιστορία του μια γυναίκα, η 52χρονη Anna-Maja Henriksson από το Jakobstad, η οποία έχει διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης.

b2ap3_thumbnail_A.M.Hend.jpg

 

Χωρίς αλλαγή αλλά με υποψηφιότητα

Την ίδια στιγμή, στο συνέδριό του στο Seinäjoki, το Κόμμα του Κέντρου δεν αμφισβήτησε την ηγεσία του πρωθυπουργού Juha Sipilä. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του και πρώην πρωθυπουργός (2003-2010), Matti Vanhanen, ανακοίνωσε επισήμως την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Φιλλανδίας, στις εκλογές του 2018.

Σημειώνεται ότι ο φλεγματικός Matti Vanhanen ήταν υποψήφιος και το 2006, απέναντι στην Tarja Halonen, η οποία και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία. Το 2008 ξέσπασε ένα σκάνδαλο σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, ενώ το 2010 υπήρξε αμφισβήτιση της νομιμότητας των αποφάσεών του για τη χρηματοδότηση οργανισμών που είχαν συνεισφέρει στη χρηματοδότησή του ως υποψηφίου. Επέστρεψε στην πολιτική το 2015.

 

Πηγές:
http://yle.fi
http://hs.fi

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο