Φιλλανδία – Μεγάλη συμμετοχή στο Pride Parade

b2ap3_thumbnail_p1.jpg

Το μεγαλύτερο ίσως Gay Pride Parade που έχει διοργανωθεί ποτέ στο Ελσίνκι αποδείχθηκε το 13ο (φετινό). Με τη βοήθεια του καιρού, μιας και η πρωτεύουσα της Φιλλανδίας απολαμβάνει σήμερα έναν υπέροχο ήλιο και 24 βαθμούς Κελσίου, οι διοργανωτές της εκδήλωσης πιστεύουν ότι μάζεψαν πάνω από 25 χιλιάδες άτομα, ενώ τα ΜΜΕ και η αστυνομία κάνουν λόγο για 30 χιλιάδες.

b2ap3_thumbnail_p2.jpg

Παράλληλα με την εβδομάδα των εκδηλώσεων του Gay Pride, το Ελσίνκι φιλοξένησε φέτος και τους αθλητικούς αγώνες για gay, bisexual και τρανς άτομα (EuroGames). Με τη λήξη των αγώνων σήμερα, η διοργάνωση παρέδωσε τη σκυτάλη στη Ρώμη που θα διοργανώσει τους αγώνες του 2019.

Περισσότερα για τους αγώνες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.eglsf.info/eurogames/

b2ap3_thumbnail_q1.jpg

Στο πλαίσιο της προδιοργάνωσης, το απόγευμα της Παρασκευής έγινε πορεία στο κέντρο του Ελσίνκι, με τίτλο Queers Against Borders.

b2ap3_thumbnail_q2.jpg

Η συμμετοχή ήταν μικρή (περίπου 300 άτομα) αλλά εξαιρετικά δυναμική, με ταμπούρλα και δυνατά συνθήματα.

b2ap3_thumbnail_q3.jpg

H προ-συγκέντρωση για τη σημερινή μεγάλη παρέλαση έγινε στην κεντρική πλατεία Senaatintori, μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Ελσίνκι. Άλλωστε, η Λουθηρανική Εκκλησία στηρίζει και ενσωματώνει την LGBTIQ κοινότητα, έχει ιερείς που είναι μέλη της και τάχθηκε υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων, εξοργίζοντας τα συντηρητικότερα μέλη της.

b2ap3_thumbnail_p4.jpg

Στην πλατεία βρίσκονταν από νωρίς δύο φορτηγά γεμάτα με κόσμο, ένα για να ηγηθεί της πορείας και ένα για να σημάνει τη λήξη της. Μικροφωνικές εγκαταστάσεις τόσο εκεί, όσο και σε διάφορα σημεία της διαδρομής έδιναν τον τόνο, και ο τόνος ήταν σαφέστατα χορευτικός.

b2ap3_thumbnail_p3.jpg

Αρκετές επιχειρήσεις ή ενώσεις υιοθέτησαν το πνεύμα της εβδομάδας ανεβάζοντας τη σημαία του ουράνιου τόξου στα κτήρια που τους ανήκουν.

b2ap3_thumbnail_p9.jpg

Μεταξύ τους, η Ένωση Φοιτητών, το Μουσείο μοντέρνας τέχνης Kiasma, και το ιστορικό πολυκατάστημα, Stockman’s.

b2ap3_thumbnail_p8.jpg

Αλλά και η Φιλλανδική δημόσια τηλεόραση YLE αφιέρωσε χρόνο με συζητήσεις και ταινίες γύρω από το θέμα. Μεταξύ αυτών, η περίφημη Γαλλική ταινία “Το ζεστότερο χρώμα είναι το μπλε” με την Adele Exarhopoulos.

b2ap3_thumbnail_p6.jpg

Χιλιάδες τουρίστες αλλά και ντόπιοι χαιρετούσαν και φωτογράφιζαν την πολύχρωμη παρέλαση. Δεν έλειψαν οι γραφικοί, και γραφικότερος όλων ήταν ένας – μάλλον Αμερικανός – ο οποίος είχε αναλάβει – ως άλλη Ελένη Λουκά – να μας φέρει στο δρόμο του Θεού. Είχε ζωστεί με μικροφωνική εγκατάσταση και καλούσε τον κόσμο να μελετήσει τας γραφάς, στα αγγλικά.

b2ap3_thumbnail_p13.jpg

Φέτος, καταληκτικό σημείο ήταν η πλατεία Kansalaistori που βρίσκεται απέναντι από το άδειο – λόγω ανακαίνισης – Κοινοβούλιο. Όχι όμως για κάποια διαμαρτυρία, μιας και από το περσινό Pride Parade, έγινε ένα τεράστιο βήμα μπροστά, καθώς η Βουλή νομιμοποίησε το γάμο ομοφυλόφιλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πρόταση που ήρθε στη Βουλή όχι με πρωτοβουλία κάποιου πολιτικού κόμματος αλλά με πρωτοβουλία πολιτών οι οποίοι συγκέντρωσαν εύκολα τις απαιτούμενες υπογραφές (50.000) για να προκαλέσουν συζήτηση του θέματος και νομοθετικές εξελίξεις.

b2ap3_thumbnail_p19.jpg

Στην πλατεία είχαν στηθεί περίπτερα διαφόρων ειδών: μπορούσε κανείς να αγοράσει φαγητό, αναμνηστικά κοσμήματα, μπλουζάκια ή άλλες χειροτεχνίες.

b2ap3_thumbnail_p11.jpg

Μπορούσε επίσης να ενημερωθεί για το HIV, για ζητήματα υγείας, ισότητας, εργατικά δικαιώματα, θέματα ΑΜΕΑ, κλπ.

b2ap3_thumbnail_p18.jpg

Επίσης, όλα τα κόμματα εντός και εκτός βουλής είχαν από ένα περίπτερο, με δύο ηχηρές εξαιρέσεις: απουσίαζαν τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και το λαϊκίστικο κόμμα της άκρας δεξιάς (“Αληθινοί Φιλλανδοί”).

b2ap3_thumbnail_p16.jpg

Πολύχρωμα μπαλόνια προσφέρονταν από εταιρίες και συνδικάτα, ενώ πολλοί προσέφεραν προφυλακτικά, γλυκά, ενημερωτικά φυλλάδια και άλλα καλούδια.

b2ap3_thumbnail_p12.jpg

Δυστυχώς, φέτος δεν υπήρχε παρουσία του Πυροσβεστικού Σώματος όπως άλλες χρονιές, κάτι που σίγουρα αποτέλεσε απώλεια για τη διοργάνωση. Υπήρχε όμως πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, με live συναυλία που ανέβαζε το κέφι των συμμετεχόντων.

b2ap3_thumbnail_p14.jpg

Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς ήταν το περίπτερο της εταιρίας Finlayson που παράγει προϊόντα με αναπαραστάσεις από τον διάσημο Tom of Finland. Πρόκειται για το δημοφιλές εικονικό γκέι κόμικ του Touko Valio Laaksonen που έχει κυκλοφορήσει και σε σειρά γραμματοσήμων.

Όσοι δεν άντεχαν τον ήλιο του μεσημεριού, κατέφευγαν στα γύρω κτήρια για λίγη δροσιά. Ωστόσο οι περισσότεροι απολάμβαναν την υπέροχη ευκαιρία για πικ-νικ στο γρασίδι, παρέα με τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους. Συναντούσε κανείς παρέες τόσο από νεαρά παιδιά όσο και από μεσήλικες. Αρκετοί είχαν επιλέξει να φορέσουν κάτι στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ή οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί εορταστικό.

b2ap3_thumbnail_p15.jpg

Δεδομένου ότι αυτό το τριήμερο (Π/Σ/Κ) υπάρχει μία ακόμα διοργάνωση στο Ελσίνκι, το περιβόητο φεστιβάλ Tuska, που συγκεντρώνει τα πιο hard core metal συγκροτήματα και 9.000 θεατές σύμφωνα με τη φετινή διοργάνωση, η πόλη έχει δύο χρώματα και δύο όψεις: η μία είναι μαύρη, με δερμάτινα και νεκροκεφαλές, ενώ η άλλη είναι πολύχρωμη και glamorous. Συνυπάρχουν ειρηνικά εδώ και μερικά χρόνια, καθώς αυτές οι δύο διοργανώσεις συμπίπτουν.

b2ap3_thumbnail_p20.jpg

Στα παραλειπόμενα της εβδομάδας θα μπορούσε να αναφερθεί και η επίσημη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν, υπό την προεδρία του οποίου η LGBT κοινότητα της Ρωσίας δεν διάγει τις καλύτερες μέρες της. Παρόλο που δεν έγιναν ερωτήσεις στο Ρώσο πρόεδρο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης αρκεί για να θυμίσει σε όλους ότι όχι, δεν είναι παντού αυτονόητα τα ίδια δικαιώματα σε όλους τους πολίτες. Ούτε καν η προστασία του οργανωμένου Κράτους, απέναντι στη βία που αντιμετωπίζουν ως μειονότητες, από ομάδες εξτρεμιστών.

b2ap3_thumbnail_p21.jpg

Tweet του Μουσείου Kiasma:

https://twitter.com/KiasmaMuseum/status/749195541972647936

Tweet από δημοτική βιβλιοθήκη του Ελσίνκι:

https://twitter.com/KallionKirjasto/status/749187635860602881

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο