10 χρόνια

Αντί καταλήψεων στέγης, στρατόπεδα συγκέντρωσης

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 27 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των καταλήψεων στέγης Λεωφ. Νίκης 39, Ορφανοτροφείο και Κοινότητα Hurriya, που φιλοξενούσαν οικογένειες μεταναστών και προσφύγων.

Πρόσχημα για την επιχείρηση αποτέλεσε παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κατόπιν μηνύσεων από τους ιδιοκτήτες των τριών κτιρίων: από το πανεπιστήμιο για την κατάληψη στο Μανδαλίδειο κτίριο, από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την κατάληψη στο πρώην Ορφανοτροφείο και από τον ιδιoκτήτη της πολυκατοικίας για την Hurriya.

Οι προσαγωγές από τις καταλήψεις έφτασαν τις 100. Περίπου 70 από αυτές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Ακολουθούν βίντεο ντοκουμέντα της αστυνομικής επιχείρησης στην Κοινότητα Hurriya:

Μετά την επιχείρηση εκκένωσης, πραγματοποιήθηκε, ως απάντηση, κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, με αιτήματα την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την ανάκληση της επιχείρησης κατεδάφισης του Ορφανοτροφείου.

Ωστόσο, μπουλντόζα με την συνοδεία ΜΑΤ ξεκίνησε την κατεδάφιση του κτιρίου του Ορφανοτροφείου.

Ακολουθεί ανακοίνωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για τις εκκενώσεις των τριών καταλήψεων:

Σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτυλίχθηκε μια αστυνομική επιχείριση για την εκκένωση των καταλήψεων στέγης, Λεωφ. Νίκης 39, Ορφανοτροφείο και Κοινότητα Hurriya, που φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών.Δεν είναι τυχαίο το γεγονός,  πως οι εκκενώσεις γίνονται δύο μέρες μετά τη λήξη του No Border Camp στη Θεσσαλονίκη, μιας διοργάνωσης στην οποία συμμετείχε πληθώρα αληλλέγγυων απ’όλο τον κόσμο, που ήρθε σε επαφή με τους πρόσφυγες και μετανάστες, μίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κέντρα «φιλοξενίας» – εκτόπισης και πρότεινε δρόμους αυτοοργάνωσης, αμεσοδημοκρατίας και αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής τους.Είναι προφανές, πως αυτό φοβίζει την κυβέρνηση της αριστεράς που θέλοντας να δείξει «καλό πρόσωπο» στη ρητορική των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης  οδηγείται σε δρόμους φασιστικής λογικής, αντίληψης και πρακτικής, εξαπολύοντας πογκρόμ στο αντιεξουσιαστικό κομμάτι του κινήματος, που δείχνει έμπρακτα πως η αλληλεγγύη δεν είναι φιλευσπλαχνία, αλλά αγώνας, διεκδίκηση και πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

Από την πλευρά μας, ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση, δηλώνουμε ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης, δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, παλεύοντας μαζί τους ενάντια σε φράχτες, σύνορα και κάθε είδους αποκλεισμούς.

Η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και  η άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων σε πείσμα των κρατούντων θα νικήσουν.

Η εκκένωση καταλήψεων στέγασης προσφύγων που προσφέρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε οικογένειες, έρχεται την στιγμή που το ΚΕΕΛΠΝΟ – που σε άλλες εποχές στοχοποιούσε αδύναμες κοινωνικές ομάδες ως «υγειονομικές βόμβες» – εξέδωσε την εξής γνωμάτευση [PDF] για τα «κέντρα φιλοξενίας»:

Η συνολική εικόνα των κέντρων φιλοξενίας από την οπτική γωνία της Δημόσιας Υγείας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η επιλογή και χωροθέτησή τους έγινε χωρίς να ζητηθεί ούτε η απλή γνώμη υγειονομικών υπηρεσιών.

Η μακρόχρονη διαβίωση αυτών των κατ’ αρχήν υγειών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών καθώς και μεταδιδόμενων με διαβιβαστές (κουνούπια) νοσημάτων, επιβαρύνει το γενικό βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και τον εκθέτει σε σειρά παραγόντων κινδύνου. Η λειτουργία των “κέντρων φιλοξενίας”, όχι μόνον με βάση τις υπάρχουσες αδυναμίες οργάνωσης και συντονισμού, αλλά κυρίως ως στρατηγική προσέγγιση (περιχαράκωση πληθυσμών έξω από τον αστικό ιστόμε επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης), πρέπει να διακοπεί πρώτα από όλα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Με δεδομένο το διεθνές πολιτικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος είναι σαφές ότι είναι ανώφελο και επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία να αντιμετωπίζεται αυτό ως “κρίση ολίγων μηνών”. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να δρομολογηθεί άμεσα το οριστικό κλείσιμο των “κέντρων φιλοξενίας” και η σταδιακή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό.

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει αντίθετο με την απόφαση εκκένωσης των καταλήψεων στέγασης.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλος
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://libretooth.gr/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460 Mastodon
Μετάβαση στο περιεχόμενο