Καράβι Γυναικών για τη Γάζα: Μια δράση για τις Παλαιστίνιες και για το τέλος του αποκλεισμού

b2ap3_thumbnail_1457449545.jpg

της Laura Arau, Καράβι Γυναικών για τη Γάζα, 18 Ιουνίου 2016

Το Καράβι των Γυναικών για τη Γάζα είναι μια πρωτοβουλία της Συμμαχίας του Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition). Με το καράβι των γυναικών, γυναίκες από όλο τον κόσμο στοχεύουν να αναδείξουν την αναμφισβήτητη συνεισφορά και το αδάμαστο πνεύμα των παλαιστινίων γυναικών, που έχουν κεντρικό ρόλο στον παλαιστινιακό αγώνα στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη, στο εσωτερικό της Πράσινης Γραμμής και στη διασπορά.

Η Γάζα βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό  την τελευταία δεκαετία, διάστημα κατά το οποίο το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες επιθέσεις εναντίον του πολιορκημένου πληθυσμού, μετατρέποντας τη ζωή των ανθρώπων σε εφιάλτη και σε έναν συνεχή αγώνα. Μέσω των Στόλων της Ελευθερίας , και άλλων ναυτικών αποστολών, στρέψαμε τη διεθνή προσοχή στα δεινά και την αντίστασή τους.

Το Καράβι των Γυναικών για τη Γάζα επιδιώκει όχι μόνο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό, αλλά επίσης να εκφράσει αλληλεγγύη και να φέρει ένα μήνυμα ελπίδας στον παλαιστινιακό λαό. Με την υποστήριξη γυναικών, ανδρών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και συλλογικοτήτων,  και με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο,  θα το κάνουμε πραγματικότητα.

 

Οι Παλαιστίνιες, προπύργιο του αγώνα και της αξιοπρέπειας

Προπύργιο του αγώνα και της αξιοπρέπειας οι Παλαιστίνιες αποτελούν πηγή έμπνευσης και παράδειγμα για εμάς, τις γυναίκες και τους άνδρες που ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο.

«Ο φεμινισμός είναι η ριζοσπαστική αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι άνθρωποι» (Angela Davis, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής).

Οι Παλαιστίνιες αντιμετωπίζουν μια τριπλή κατοχή: κυρίως αυτή που προέρχεται από την ισραηλινή κατοχή, έπειτα από την καταπίεση που προκαλείται από την πατριαρχία αλλά και, με έναν πολύ σχετικό τρόπο, την καταπίεση που προέρχεται από τη δυτική άποψη που τις περιορίζει στον παραδοσιακό ρόλο τους, στερώντας τους όλους τους δημόσιους χώρους που, παρ ‘όλα αυτά, έχουν επιτύχει να κατακτήσουν. Είναι παρούσες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας: σε συλλόγους, στην εργασία, στα πολιτικά κόμματα, σε διαδηλώσεις, στις αγορές …

Με δεδομένη την ανάγκη για μια αλλαγή από το τρέχων πατριαρχικό κοινωνικό μοντέλο προς ένα πιο δίκαιο μοντέλο, καθίσταται αναγκαίο να καταφύγουμε σε ενέργειες που μας απομακρύνουν από το ανδροκεντρικό  μοντέλο που έχει υποτιμήσει, απομονώσει και απαξιώσει τις γυναίκες σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, μέσω των στερεότυπων που  διαιωνίζουν την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Με το εγχείρημα «Καράβι των Γυναικών για τη Γάζα», σκοπεύουμε να κάνουμε τις Παλαιστίνιες ορατές ως ενεργά άτομα, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, στην αντίσταση και τον αγώνα ενάντια στην κατοχή της Παλαιστίνης.

Οι Παλαιστίνιες προωθούν και προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά  του λαού τους. Αντιστέκονται στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, τον αποκλεισμό και τις σφαίρες. Οργανώνουν και παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας σε χωριά και καταυλισμούς προσφύγων. Χτίζουν σπίτια για τα ορφανά αγόρια και τα κορίτσια. Στηρίζουν το μποϊκοτάζ κατά της σιωνιστικής οντότητας. Οργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των συγγενών και των φίλων τους από τις ισραηλινές φυλακές. Βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην βαρβαρότητα της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής και του αποκλεισμού. Αντιστέκονται ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και αρνούνται να παραμείνουν σιωπηλές.

Οι Παλαιστίνιες είναι όλες αυτές οι γυναίκες που σπέρνουν τα χωράφια τους, όλες εκείνες που υπερασπίζονται τη γη τους. Είναι οι χιλιάδες γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους παρά την καταπίεση. Είναι ο μεγάλος αριθμός των γυναικών που ονειρεύονται την επιστροφή στην Παλαιστίνη. Είναι οι αμέτρητες μαχήτριες που ποτέ δεν ξεκουράζονται. Είναι οι συντρόφισσές μας στους αγώνες και είναι σύμβολα επιμονής. Είναι οι κόρες της Παλαιστίνης.

“Μου είναι αρκετό να πεθάνω πάνω στη γη, να ταφώ μέσα της για να λιώσω και να εξαφανιστώ στο χώμα, στο οποίο θα φυτρώσει ένα λουλούδι για να παίζει ένα παιδί από τη χώρα μου. Μου είναι αρκετό  να παραμείνω στην αγκαλιά της χώρας μου ως μια χούφτα σκόνη, ένα χορτάρι ή ένα λουλούδι”(Fadwa Tuqan, Παλαιστίνη).

Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, εμείς, γυναίκες από όλο τον κόσμο, θα πλεύσουμε για να σπάσουμε τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.womensboattogaza.org.

Laura Arau, μέλος του Rumbo a Gaza – Ισπανία

 kiaoragaza.wordpress.com

 

a1sx2_Thumbnail2_logo_20160815-101134_1.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο