Ο υπερβάλλων ζήλος της ΕΡΤ για τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής

Η ΕΡΤ Α.Ε. μετέδωσε ολόκληρη την, καθαρά ναζιστικής τυπολογίας, φιέστα της νεοναζιστικής οργάνωσης για την δήθεν επέτειο της μάχης των Θερμοπυλών. Η ΕΡΤ αφιέρωσε το Web TV της για να μεταδώσει ζωντανά τους σχηματισμούς των ταγμάτων εφόδου με πυρσούς κ.ά., ενώ έπαιξε ξανά, μαγνητοσκοπημένη, ολόκληρη την ομιλία Μιχαλολιάκου την επόμενη μέρα, στην τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ 1.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η πρώτη, ούτε η μόνη. Τον περασμένο Μάιο, η ΕΡΤ μετέδωσε και πάλι ολόκληρη την ομιλία Μιχαλολιάκου από την «γιορτή νεολαίας» της Χρυσής Αυγής στο Πάρκο Χωροφυλακής που παραχωρήθηκε στην οργάνωση από τον Δήμο Αθηναίων για την εκδήλωση. Παρόμοιες μεταδόσεις είχαν πραγματοποιηθεί και παλιότερα, ωστόσο, κατά τα έτη 2015 – 2016, οι μόνες που είχαν γίνει από την «νέα ΕΡΤ» ήταν στο αυστηρά προκαθορισμένο πλαίσιο της υποχρεωτικής κάλυψης προεκλογικών ομιλιών και μηνυμάτων, καθώς και της κάλυψης της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

«Υποχρεούται από τον νόμο»

Η βασική δικαιολογία που έχει παρουσιαστεί – όχι από την ίδια την ΕΡΤ αλλά από υποστηρικτές της άποψης αυτής – είναι ότι η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη από την κείμενη νομοθεσία να καλύπτει όποια κομματική εκδήλωση της ζητηθεί.

Κάτι τέτοιο είναι εμφανώς αναληθές: καμμία σχετική νομική διάταξη δεν το προβλέπει. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής διατείνονται ότι έτσι ερμηνεύεται μια απόφαση [323/1.10.2015] του ΕΣΡ για καταγγελία της ΧΑ εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ το 2015:

Η απόφαση αυτή του ΕΣΡ δεν αφορά σε κάποια αόριστη «κάλυψη εκδηλώσεων» αλλά στην αναλογική προβολή των θέσεων του κόμματος, στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές του σταθμού, για συγκεκριμένα και επιμέρους ζητήματα επικαιρότητας. Το σκεπτικό δηλαδή της απόφασης του ΕΣΡ είναι ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δεν μπορεί να αποκρύπτεται συστηματικά η θέση ενός κόμματος που εκπροσωπείται στην Βουλή ενώ προβάλλονται οι θέσεις και δηλώσεις όλων των άλλων.

Αυτό επισημάνθηκε στο e-tetRadio.gr το οποίο απάντησε:

Η απάντηση αυτή μάλλον σημαίνει πως πρόκειται για την προσωπική γνώμη κάποιου μέλους του ΕΣΡ το οποίο – πρέπει να σημειωθεί – είναι διαλυμένο, οι θητείες των μελών του έχουν λήξει και δεν λειτουργεί στην πραγματικότητα.

Μια άλλη διάταξη, που παρουσιάζεται ως σχετική, περιλαμβάνεται στον ιδρυτικό νόμο Παππά για την «νέα ΕΡΤ» (ο οποίος τον Ιούνιο του 2015 μετονόμασε την ΝΕΡΙΤ που είχε ιδρύσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου χωρίς άλλη ουσιαστική μεταβολή):

Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μεριμνά για την προβολή των συνεδριάσεων της Βουλής των Ελλήνων και των Επιτροπών της, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης και των παραγωγικών τάξεων. Προς τούτο τηρεί την αρχή της αναλογικής ισότητας.

[N. 4324/2015, ΦΕΚ Α 44/29.04.2015 – PDF]

Είναι εμφανές ότι «προβολή των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων» με τήρηση «της αρχής της αναλογικής ισότητας» δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση την αδιάκοπη, ενδελεχή και ζωντανή κάλυψη οποιασδήποτε ομιλίας, ιδίως όταν δεν πρόκειται για κοινοβουλευτικές δραστηριότητες ή παρεμφερείς, που να αφορούν στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, αλλά για προπαγανδιστικές δράσεις που περιλαμβάνουν λόγο μίσους, παρακίνηση σε έκνομες ενέργειες, απομίμηση ναζιστικών τελετών και άλλα παρόμοια.

Ποιά «αναλογικότητα»;

Αναζητώντας στο αρχείο του WebTV της ΕΡΤ τις καλύψεις άλλων κομμάτων, δεν απαντάται πουθενά παρόμοια κατάσταση με αυτήν της Χ.Α.: για την Νέα Δημοκρατία, π.χ., το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε έδρες στη Βουλή, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε άλλο εκτός από ρεπορτάζ με σημεία από δηλώσεις στελεχών της και το προεκλογικό της δεκάλεπτο του Ιανουαρίου 2015. Ομοίως και για το ΠΑΣΟΚ, η ομιλία της Φώφης Γεννηματά για τα 42 χρόνια του κόμματος δεν μεταδόθηκε ούτε σε αποσπάσματα αλλά καλύφθηκε με ένα τετράλεπτο ρεπορτάζ όπου δημοσιογράφος διάβασε κεντρικά σημεία της.

Καταρρίπτεται λοιπόν και το επιχείρημα της «αναλογικής κάλυψης» που προβάλλεται από την πλευρά της ΕΡΤ ή των υποστηρικτών της.

Το μόνο που μένει είναι η δίκαιη απορία «γιατί συμβαίνει αυτό». Όπως φαίνεται η ΕΡΤ δεν έχει νομική υποχρέωση κάλυψης ολόκληρων κομματικών εκδηλώσεων, ούτε και καλύπτει την ΧΑ σε αντίστοιχη χρονική αναλογία με άλλα κόμματα. Γιατί τέτοιος υπερβάλλων ζήλος που ξεπερνά κάθε σύννομη υποχρέωση;

Η μόνη ίσως λογική εξήγηση είναι η εφαρμογή μιας αποτυχημένης λογικής, παρόμοιας με αυτήν της Ζωής Κωνσταντοπούλου που υπαγόρευε ότι, εφ’ όσον η ΧΑ έχει εκλεγμένους βουλευτές, οποιαδήποτε ιδιαίτερη μεταχείρισή της στο κοινοβούλιο ή στον δημόσιο λόγο θα ήταν παράνομη και θα απονομιμοποιούσε το δημοκρατικό πολίτευμα.

Όμως αυτό που απονομιμοποιεί το δημοκρατικό πολίτευμα είναι η αναγνώριση της, καθαρά ναζιστικής, Χρυσής Αυγής ως κόμματος. Οι υπόλοιποι φορείς – ιδίως η κρατική ραδιοτηλεόραση που επιθυμεί να εμφανίζεται ως «δημόσια» – οφείλουν τουλάχιστον να μη κρύβονται πίσω από το ισχνό δάχτυλο μιας επίπλαστης νομιμότητας.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο