10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Αλλαξε ή όχι τελικά ο νόμος για τον τρόπο λήψης DNA;

b2ap3_thumbnail_fylakes_6_0.jpg

της Άντας Ψαρρά

Με την περίπτωση του αναρχικού Π. Ασπιώτη και την απόφασή του να παραδοθεί μόνος του στην αστυνομία ένα χρόνο πριν με βάση ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του, έχει ασχοληθεί η «Εφ.Συν.» και ειδικά με τη βία που ασκήθηκε σε βάρος του ως προς τον τρόπο λήψης γενετικού υλικού.

Ο συγκεκριμένος κατηγορείται για κατοχή όπλων που βρέθηκαν σε νοικιασμένο από τον ίδιο αυτοκίνητο και το όνομά του συνδέθηκε από την αστυνομία με τον Γ. Πετρακάκο, που είχε συλληφθεί λίγες ημέρες νωρίτερα στον Βόλο, αλλά και τον Ν. Μαζιώτη («Εφ.Συν.» 5/4/2016).

Σημειώνεται ότι τώρα με βούλευμα επιχειρείται, σύμφωνα με τον συνήγορό του και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παναγιώτη Ασπιώτη, να νομιμοποιηθεί η αστυνομική βία εναντίον του.

Οπως σημειώνει ο συνήγορός του, Β. Παπαστεργίου: «Το βούλευμα ενάντια στη διεθνή νομολογία αλλά και την κοινή λογική αρνείται ότι ο ξυλοδαρμός κρατουμένου (που προκύπτει από τις δύο ιατρικές γνωματεύσεις), η ακινητοποίησή του και η εξαναγκαστική τοποθέτηση βαμβακοφόρων στειλεών προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αναφέρει:

«Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες εβδομάδες από τον άγριο βασανισμό των αναρχικών Σεϊσίδη και Σακκά -για τον οποίο καμία ΕΔΕ δεν έχει αποφανθεί έως σήμερα- και ένα βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών έρχεται να αποδείξει περίτρανα πως η ατιμωρησία της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας χαίρει πλήρους δικαστικής κάλυψης και ατιμωρησίας. Το απόσπασμα του βουλεύματος που ακολουθεί, και που αφορά στην ακραία βία που ασκήθηκε στον Παναγιώτη Ασπιώτη στο Μεταγωγών της Π. Ράλλη στις 6 Φλεβάρη, είναι αποκαλυπτικό, καθώς οι δικαστές Μ. Παγουτέλη, Μ. Τσιριμώκου, επικαλούμενοι κατατεθειμένες ιατρικές γνωματεύσεις που τους… διαψεύδουν, αναφέρουν: “Εκ του περιεχομένου των ανωτέρω ιατρικών εγγράφων προκύπτει με ενάργεια ότι ο κατηγορούμενος, πλην μιας εκδοράς της δεξιάς μετωπιαίας χώρας, ουδεμία άλλη σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του υπέστη, τελεσθείσα με τρόπο που μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο ζωής ή βαριά σωματική βλάβη”. Και συνεχίζει, αυτοδιαψεύδοντας τις γνωματεύσεις που εμπεριέχει και οποίες οι αναφέρουν “κάκωση κεφαλής (μώλωπες – αιμάτωμα), κάκωση θώρακος” κ.λπ., το βούλευμα 1234/2016 ως εξής: “Συνακόλουθα, η λήψη του γενετικού υλικού έγινε χωρίς τη χρήση υπέρμετρης βίας, ούτε με τρόπο που μπορεί να προσβάλει τον κατηγορούμενο ως άνθρωπο (…) επομένως και ο δεύτερος λόγος της κρινόμενης ένστασης πρέπει να απορριφθεί».

Είναι ξεκάθαρο πως η στόχευση του εν λόγω εγγράφου είναι πολλαπλή: αφενός θέλει να ποινικοποιήσει την εύλογη αντίσταση στον εξευτελισμό, αθωώνοντας τους αστυνομικούς-βασανιστές και μεταφέροντας τις ποινικές ευθύνες στον Ασπιώτη, και αφετέρου επιδιώκει με συνοπτικές διαδικασίες να ακυρώσει στην πράξη τη νομοθεσία που απαγορεύει την εξευτελιστική μεταχείριση κατά τη διαδικασία λήψης DNA.

Απαιτούμε την αθώωση του Παναγιώτη Ασπιώτη από τις παντελώς αβάσιμες κατηγορίες περί αντίστασης, την καταδίκη των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής που χειροδίκησαν. Καταδικάζουμε κάθε δικαστική ενέργεια που αντί να τιμωρεί παραδειγματικά τους επίορκους κρατικούς υπαλλήλους επιδιώκει να μας εξοικειώσει με τους βασανισμούς, τα γρονθοκοπήματα και τον εξευτελισμό της προσωπικότητας.

Γνωρίζουμε καλά πως διάφοροι εξειδικευμένοι στις φρονηματικές διώξεις και τις διογκώσεις κατηγορητηρίων αστυνομο-δικαστικοί υπάλληλοι, που έχουν καταστήσει -με την ανοχή και τη στήριξη της “ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης”- τις υπηρεσίες τους προνομιακά πεδία άσκησης βαρβαρότητας, έχουν στοχοποιήσει το σύντροφό μας. Δεν θα τον λυγίσουν, ούτε εκείνον ούτε κι εμάς, τους αλληλέγγυους συντρόφους και τις συντρόφισσές του».

αναδημοσίευση από efsyn

0
0
votes
Article Rating

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
0 0 votes
Article Rating
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο