10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

#GDtrial | Απόπειρα της Χ.Α. να δικάσει τα θύματά της

Η δεύτερη φάση της δίκης της Χρυσής Αυγής άρχισε την εβδομάδα που πέρασε, καθώς μετά από ενάμιση χρόνο ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος που αφορούσε το σκέλος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Κατά την 35η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκε η εξέταση μαρτύρων για την υπόθεση της επίθεσης ενάντια στους Αιγύπτιους ψαράδες. Συγκεκριμένα, συνέχισε την κατάθεσή του ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο οποίος ήταν και το κυρίως θύμα της βιαιότητας του τάγματος εφόδου.

Για κακή του τύχη, ο Αμπουζίντ το βράδυ της επίθεσης κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού, με αποτέλεσμα να δεχθεί μία δολοφονική επίθεση που τον έχει αφήσει με χρόνια προβλήματα υγείας και πολλαπλές εγχειρίσεις. Ωστόσο, εάν κάποιος που δεν είχε γνώση της υπόθεσης παρακολουθούσε τυχαία τη δίκη, θα μπορούσε άνετα να συμπεράνει ότι ο Αιγύπτιος ψαράς ήταν ο θύτης και όχι το θύμα της επίθεσης.

Ρίχνοντας άδεια μήπως πιάσουν γεμάτα

Οι ερωτήσεις από την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών είχαν στόχο να καταδείξουν ότι το θύμα ψεύδεται – σε βαθμό να αμφισβητήσουν ότι υπέστη οποιαδήποτε ζημιά – ότι όσα καταθέτει έχουν ως σκοπό να πάρει άδεια παραμονής στην Ελλάδα ή να κερδίσει χρηματική αποζημίωση, ότι τελοσπάντων, δεν ήταν οι εντολείς τους αυτοί που τον άφησαν μισοπεθαμένο και αιμόφυρτο στην ταράτσα εκείνο το βράδυ αλλά οποιοσδήποτε άλλος, τον οποίο όμως δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να κατονομάσουν.

Ενδεχομένως οι αθλιότερες ερωτήσεις από την υπεράσπιση ήταν εκείνες που αφορούσαν στο γιατί έκανε παιδιά, τις οποίες και η έδρα του δικαστηρίου αναγκάστηκε αρκετές φορές να διακόψει.

Χαρακτηριστικές ήταν οι επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το πόσα χτυπήματα δέχθηκε, λες και, το φυσιολογικό όταν σε χτυπάνε ταυτόχρονα 10 νταήδες ενός δολοφονικού τάγματος με σίδερα και ξύλα, είναι να κρατάς σημειώσεις για το πόσα χτυπήματα σου έχουν καταφέρει και πού.

Ακολούθησε μπαράζ ερωτήσεων σχετικά με το πώς ήρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί, και με ποιον μπορεί να είχε διαφωνίες. Ένας νοήμων άνθρωπος μένει με την απορία εάν ένας αλλοδαπός πρέπει να τιμωρείται με δολοφονία από τάγμα εφόδου, απλά και μόνο επειδή δεν διαθέτει άδεια παραμονής. Ή αν ο κάθε Έλληνας εργοδότης που χρωστάει ένα μήνα ημερομισθών στον εργαζόμενό του, οργανώνει απόπειρα δολοφονίας του. Διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκεί οδηγούσε ο συλλογισμός της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών.

Εξωφρενικότερος όλων ίσως, ήταν ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι το ίδιο το θύμα επεδίωξε – ίσως και διοργάνωσε – την σχεδόν δολοφονία του, ώστε να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Εάν μπορούσαν, θα ζητούσαν να τον δικάσουν κιόλας, ενώ σε κάποιο σημείο, ο Γ. Μιχαλόλιας εκ της υπεράσπισης, τον κατηγόρησε ευθέως για απάτη.

Τα “ανύπαρκτα” τραύματα

Παρά τους ισχυρισμούς των δικηγόρων της υπεράσπισης ότι ο Αμπουζίντ δεν φέρει σοβαρά ή εμφανή τραύματα, τα ιατρικά του αρχεία τα οποία και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αποδεικνύουν περίτρανα το αντίθετο. Οι γνωματεύσεις προέρχονται τόσο από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός (με ημερομηνία 12.6.2012), όσο και από Τζάνειο Νοσοκομείο (με ημερομηνία 5.7.2012).

b2ap3_thumbnail_1_20160919-093340_1.jpgb2ap3_thumbnail_2_20160919-093346_1.jpgb2ap3_thumbnail_20160919-093351.jpg

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν μεγάλο οίδημα σπλαχνικού κρανίου, διπλό κάταγμα στην κάτω γνάθο, κατάγματα στα ρινικά οστά, θλαστικά τραύματα, πολλές εκχυμώσεις, σπασμένα δόντια και τοποθέτηση σύρματος για να συγκρατήσει το στόμα του θύματος καθώς και θλάση πνεύμονος. Δεν είναι τυχαίο ότι νοσηλεύτηκε για πολλές εβδομάδες, ενώ για αρκετό διάστημα τρεφόταν μόνο με καλαμάκι.

Δηλαδή, οι επιτειθέμενοι είχαν βάλει ως κύριο στόχο το πρόσωπο και το κεφάλι του θύματος και όχι το υπόλοιπο σώμα του, όπως ίσως θα γινόταν σε μία περίπτωση απλού εκφοβισμού. Ακόμα και ο πλέον κακόπιστος παρατηρητής της δίκης, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δολοφονική πρόθεση εκείνων που, ομαδικά, κατάφεραν τέτοια και τόσα πολλά τραύματα σε έναν άνθρωπο, με μοναδικό κριτήριο ότι είναι αλλοδαπός.

b2ap3_thumbnail_CsfzsU9WYAEpnaI.jpg-large.jpg

Οργάνωση, δομή, ηγεσία

Το στοιχείο που ήταν καταλυτικό για τη συγκεκριμένη δίκη ήταν η λέξη “Πάμε!” από τον ηγέτη του τάγματος προς τα υπόλοιπα μέλη του, όταν άφησαν τον Εμπάρακ ημιθανή και μες στα αίματα, για να επιτεθούν στους Αιγύπτιους κατοίκους του σπιτιού, ακριβώς από κάτω. Ο τρόπος δράσης θυμίζει σκληρή στρατιωτική πειθαρχία και οργανωμένη ομάδα, που λειτουργεί με πρόσταγμα (“Πάμε!”) και αν μη τι άλλο, τεκμηριώνει τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, γνωστής με την ονομασία “Χρυσή Αυγή”.

Ακριβώς επειδή η υπεράσπιση κατανόησε τη σημασία αυτού του στοιχείου έκανε επανηλειμμένες προσπάθειες να το αμφισβητήσει, ισχυριζόμενοι ότι ο Αμπουζίντ Εμπάρακ δεν γνώριζε αρκετές λέξεις στα Ελληνικά ώστε να ξέρει και τη λέξη “πάμε”, κάτι που όμως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί.

Μα οι ίδιοι συστήθηκαν!

Στην περίπτωση που είχε απομείνει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι επρόκειτο για τάγμα εφόδου χρυσαυγιτών, με την κατάθεση του δεύτερου Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουχαμέντ Σάαντ, αυτή εξανεμίστηκε.

Ο μάρτυρας, ο οποίος μαζί με τους δύο αδερφούς του, οχυρώθηκε καλά μέσα στο σπίτι και έτσι γλίτωσαν τα χειρότερα, κατέθεσε ότι οι επιτειθέμενοι τους ανέφεραν ξεκάθαρα «Άνοιξε να σου μάθω, να ξέρετε ποια είναι η ΧΑ».

Εφόσον οι ίδιοι οι επιτειθέμενοι “συστήθηκαν” στα θύματά τους, εν είδει προειδοποίησης και εκφοβισμού, η ισχνή υπερασπιστική θεωρία περί “ομοεθνών με οικονομικές διαφορές” πήγε περίπατο.

b2ap3_thumbnail_Csf4RJIXgAEeoMm.jpg-large.jpg

Έπεται συνέχεια

H δίκη αναμένεται να συνεχιστεί τις προσεχείς μέρες με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων της υπόθεσης των Αιγυπτίων αλιεργατών ενώ στη συνέχεια θα εξετάστει η υπόθεση της επίθεσης στους συνδικαλιστές  του ΠΑΜΕ και η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), έτσι ώστε στο μέλλον να υπάρχει ένα χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο