Φιλλανδία: 28χρονος νεκρός από ναζιστική βία

b2ap3_thumbnail_osanotot.png

Η ναζιστική οργάνωση Suomen Vastarintaliike (SVL) είναι μεν μικρή, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία της μέσω βίαιων περιστατικών στις δημόσιες εκδηλώσεις της.

Δυστυχώς, η Φιλλανδία θρηνεί ήδη το πρώτο θύμα της οργάνωσης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πρωί του Σαββάτου της 10ης Σεπτεμβρίου, οι ναζί είχαν στήσει κάτι σαν παράσταση παρουσίας έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Ελσίνκι, στην πλευρά που ονομάζεται Elielinaukio. Πρόκειται για έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο με μεγάλη κυκλοφορία πεζών, όπου συχνά συναντάς υπαίθριους μουσικούς, διαμαρτυρίες κινέζικων θρησκευτικών ομάδων, καντίνες με street food, μάρτυρες του Ιαχωβά, πολιτικά κόμματα, και γενικότερα, κάθε ομάδα που θέλει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του πλήθους των χιλιάδων διερχόμενων.

Ο χώρος των πεζών είναι στρωμένος με σκληρές πλάκες γρανίτη, ενώ τα κομμάτια του δρόμου, είναι στρωμένα με πέτρες. Σε αυτό το σημείο, οι νεοναζί του SVL ξεδίπλωσαν τις ναζιστικές σημαίες τους και άρχισαν το κήρυγμα εναντίον των αλλοδαπών.

b2ap3_thumbnail_rutanen_pylkkanen.png

Ένας 28χρονος, ο Jimi Joonas Karttunen που βρέθηκε εκεί, λογομάχησε έντονα με τους ναζί. Οι ακριβείς λεπτομέρειες του περιστατικού δεν είναι σαφείς αυτή τη στιγμή, ωστόσο η περιοχή έχει αρκετές κάμερες (λόγω των καταστημάτων και του σιδηροδρομικού σταθμού) και σίγουρα θα βρεθεί υλικό να διαφωτίσει σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Ο πατέρας του θύματος κάνει λόγο για ξυλοδαρμό του γιου του από τους skinheads.

Οι ίδιοι οι ναζί δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους φωτογραφίες και βίντεο, τονίζοντας ότι “συνέτισαν” κάποιον. Δυστυχώς, αυτό μεταφράστηκε σε χτυπήματα και σπρώξιμο, με αποτέλεσμα ο νεαρός Jimi Joonas Karttunen να πέσει στο πέτρινο δάπεδο και να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι. Διακομίστηκε στο νοσκομείο της περιοχής Töölö (Δυτικό Ελσίνκι), όπου έγιναν εξετάσεις, του έκαναν ράμματα και μετά από ολιγοήμερη παρακολούθηση, του έδωσαν εξιτήριο την Πέμπτη.

Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής ο Jimi υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Meilahti, όπου και τελικά, υπέκυψε περίπου στις 22:00 της Παρασκευής.

b2ap3_thumbnail_tomitiihonen.png

Η οικογένειά του είναι φυσικά συντετριμμένη, αλλά δεν είναι μόνη: η είδηση της κατάληξης του επεισοδίου, η οποία το πρωί της Κυριακής έπαιξε σε όλα τα Φιλλανδικά ΜΜΕ, προκάλεσε σοκ στην κοινωνία και άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τις συγκεντρώσεις των νεοναζί.

Ο δημόσιος διάλογος για αυτό το πρόβλημα είχε ανακινηθεί και πριν από τριάμιση χρόνια, με αφορμή άλλο αιματηρό περιστατικό. Τότε, ένας νεοναζί μαχαίρωσε έναν συγγραφέα, στην παρουσίαση του βιβλίου του σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, σε βιβλιοθήκη της ήσυχης πόλης Jyväskylä. Ευτυχώς, το θύμα τότε είχε επιβιώσει της επίθεσης, ωστόσο το σοκ ήταν αρκετά δυνατό.

Σε κάποιες μικρές συγκεντρώσεις των νεοναζί σε μικρές πόλεις της Φιλλανδίας, το καλοκαίρι του 2015, υπήρξαν έντονες αψιμαχίες με κατοίκους και αναφέρθηκαν περιστατικά βίας, τόσο φραστικής όσο και σωματικής (ξυλοδαρμός από κάποια άτομα, ενώ άλλα άτομα της ομάδας έλεγαν στον κόσμο να μην ανακατευτεί).

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD, σκοπεύει να φέρει το θέμα στους θεσμούς, ζητώντας να εξεταστεί η πιθανή απαγόρευση των συγκεντρώσεων των νεοναζί, αύξηση των πόρων της αστυνομίας και περισσότερη αστυνόμευση.

Δεκάδες πολιτών συρρέουν από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση των νεοναζί, αφήνοντας λουλούδια και κεριά στη μνήμη του 28χρονου.

b2ap3_thumbnail_risikko-1200x675.jpg

Πηγές:

http://yle.fi/uutiset/police_investigate_possible_links_to_neo-nazi_group_in_helsinki_death/9175793

http://yle.fi/uutiset/finlands_top_cop_says_violence_by_organisations_must_end/9176005

Finnish nazi group killed bypasser during their street event

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001263146.html

https://demokraatti.fi/risikko-puuttuu-vakivaltaisten-jarjestojen-laillisuuteen/

http://yle.fi/uutiset/national_socialist_group_riots_in_jyvaskyla__dozens_arrested/8197496

http://yle.fi/uutiset/suspended_sentence_for_leader_of_far-right_library_attack/7737938

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο