#GDtrial | Η γειτονιά πήρε χαμπάρι, κανείς δεν ερχόταν

Με τρεις πολύ ενδιαφέρουσες δικασίμους συνεχίστηκε η 39η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Κατά την πρώτη μέρα (Τρίτη 11/10) συνεχίστηκε η κατάθεση του Μοχάμεντ Αμπουχαμέντ, στον οποίο απηύθυναν ερωτήσεις οι συνήγοροι υπεράσπισης. Προς το τέλος της ημέρας, άρχισε η κατάθεση της αστυνομικού (Πολυχρονίδου).

Στην δεύτερη μέρα (Πέμπτη, 13/10) το δικαστήριο συνέχισε με την κατάθεση της Πολυχρονίδου από το πλήρωμα που συνέλαβε τους έξι χρυσαυγίτες, πέντε άνδρες και μία ανήλικη (δικάζεται χωριστά). Η ημέρα έκλεισε λίγο δραματικά καθώς η νεαρή αστυνομικός είναι εγκυμονούσα, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και τελικά, αναχώρησε με φορείο πριν ολοκληρωθεί η κατάθεσή της.

Τέλος, την Παρασκευή (14/10), άρχισε να καταθέτει ο Άχμεντ Αμπουχαμέντ, ο πρώτος εκ των αλιεργατών αδελφών που ήρθε στην Ελλάδα, πριν από 22 χρόνια, από την Αίγυπτο. Στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα βρέθηκε η ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, θύμα σκληρής βίας ως μετανάστρια εργάτρια και η ίδια, η οποία τόνισε ότι σκοπεύει να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για την εξέλιξη της δίκης.

Πρώτα τα χαρτιά

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο η Αστυνομία αντιμετώπιζε τα θύματα ρατσιστικής βίας το 2012 (αν δεν το κάνει ακόμα), είναι αυτό που κατέθεσαν και οι δύο Αιγύπτιοι, ότι δηλαδή πριν από οτιδήποτε άλλο, η Αστυνομία ζητούσε να δει τα χαρτιά τους.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δικηγόρων υπεράσπισης σχετικά με τη νομιμότητα των Αιγυπτίων αλιεργατών, τόσο ο Μοχάμεντ όσο και ο Άχμεντ κατέθεσαν ότι ζουν νόμιμα στην Ελλάδα. Ο τελευταίος ως καταστηματάρχης, ερωτηθείς σχετικά με τα όσα είπε ο βουλευτής της ΧΑ Λαγός, ότι δηλαδή οι Αιγύπτιοι «θα πληρώνουν λογαριασμό στη ΧΑ» εξήγησε ότι πληρώνει ΤΕΒΕ, φόρους κλπ «πιο καλά κι από Έλληνες».

Επιβεβαίωση του Μοχάμεντ

Τα όσα κατέθεσε στο δικαστήριο η Πολυχρονίδου, όπως εξήγησε και στην εκπομπή της Παρασκευής ο κ. Ζώτος, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν όλα όσα είχε πει μέχρι τότε και ο Μοχάμεντ Αμπουχαμέντ.

Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή της, οι λεπτομέρειες για το τι συνέβη, τους χρόνους της προσαγωγής, το πώς και πού έγινε η αναγνώριση των υπόπτων, το τι ακριβώς φορούσαν, πότε επιλήφθηκε η Ασφάλεια κλπ, ταυτίζονται ακριβώς με όσα είπε ο Μοχάμεντ. Επίσης, κατέθεσε ότι το σήμα που έλαβαν, ανέφερε «πιθανόν μέλη της ΧΑ».

Δυστυχώς για τον Πανταζή, η Πολυχρονίδου κατέθεσε ότι εκείνος μιλούσε και απαντούσε για όλη την ομάδα των έξι ατόμων που προσήχθησαν από την ίδια. Και παρόλο που η ίδια δεν θέλησε να τον χαρακτηρίσει ως “αρχηγό ομάδας”, περιέγραψε ότι οι υπόλοιποι πέντε όταν μιλούσαν, απλά συμφωνούσαν με όσα είχε ήδη πει ο Πανταζής.

b2ap3_thumbnail_93-3.jpg

Κατέρριψε την υπεράσπιση

Σύμφωνα με τον κ. Ζώτο, μεγάλη σημασία έχει η κατάθεση της Πολυχρονίδου ως προς τα ρούχα των προσαχθέντων: επιβεβαίωσε ότι και οι έξι φορούσαν σκούρα ρούχα, και ότι ο Πανταζής και ένα ακόμα άτομο είχαν μπλούζες με το λογότυπο της ΧΑ. Αυτό καταρίπτει την απόπειρά τους να παραπλανήσουν το δικαστήριο αλλάζοντας ρούχα στη φωτογράφιση που έγινε το επόμενο πρωί, με τον Πανταζή να φορά λευκό πουκάμισο.

Σημασία έχει και το γεγονός ότι η Πολυχρονίδου κατέθεσε πως δεν υπήρχε μπιτόνι. Έτσι, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της ομάδας ότι έφυγε από το ταχυφαγείο B-eat για να βρει διανυκτερεύον βενζινάδικο και να φέρει ένα μπιτόνι βενζίνης για το μηχανάκι του Ευγενικού.

Τέλος, η ίδια ως ανακριτική υπάλληλος, συνέταξε το δελτίο συμβάντων και κατέγραψε τα ονόματα των προσαχθέντων από τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Η κατάθεσή της είναι πρακτικά αδύνατο να αμφισβητηθεί από την υπεράσπιση, η οποία θα αναγκαστεί να επικεντρώσει στους υπόλοιπους μάρτυρες.

b2ap3_thumbnail_92-8.jpg

Σοβαρές παραλείψεις

Από τις μεγάλες παραλείψεις τόσο της ίδιας της Πολυχρονίδου από το πλήρωμα που έκανε την προσαγωγή, όσο και της Αστυνομίας γενικώς, ήταν ότι δεν έγινε σωματικός έλεγχος στους προσαχθέντες, ούτε έλεγχος των οχημάτων τους και του χώρου, για τον εντοπισμό όπλων, λοστών, κλπ. Δεν έγινε δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να συμβεί σε μία απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Οι παραλείψεις δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ο ανακριτής του Πειραιά ποτέ δεν κάλεσε τα θύματα για κατάθεση. Αυτό θα έπρεπε να εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που γινόταν η διαχείριση τόσο σοβαρών υποθέσεων (απόπειρα ανθρωποκτονίας) το 2012 και γενικότερα, μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αναβλήθηκε η αναγνώριση

Ο Άχμεντ Αμπουχαμέντ δήλωσε ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσει ορισμένα άτομα από αυτούς που επιτέθηκαν στο σπίτι, καθώς κατάφερε να τους δει πολύ καθαρά, σε αντίθεση με τα άλλα άτομα που βρίσκονταν στο δρόμο. Ωστόσο, με απόφαση της έδρας, αυτό θα γίνει στην επόμενη δικάσιμο, καθώς απουσίαζε ξανά ο κατηγορούμενος Αγριογιάννης. Η πολιτική αγωγή ζήτησε να γίνει βίαιη προσαγωγή του εφόσον δεν παραστεί στην επόμενη δικάσιμο, ώστε να μπορεί να γίνει η αναγνώριση από τον μάρτυρα.

Δυστυχώς για τον Πανταζή, ο Άχμεντ αναγνώρισε τη φωνή του στο τμήμα, όταν τον άκουσε να ζητά να μην βάλουν χειροπέδες στην κοπέλα της παρέας. Εξήγησε στο δικαστήριο ότι ήταν το ίδιο άτομο που έδινε εντολές στους άλλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, έβριζε, απειλούσε και γενικώς, φώναζε περισσότερο και δυνατότερα από όλους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Άχμεντ, παρόλο που δεν ξέρει να διαβάζει Ελληνικά, μπορούσε να αναγνωρίσει το γράμμα “Χ” πάνω στις μπλούζες ορισμένων ατόμων, όπως τους είδε από το παράθυρο.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζώτος, οι βέβαιες αναγνωρίσεις των κατηγορούμενων σε αυτό το σκέλος της δίκης, έχουν μεγάλη σημασία. Για το λόγο αυτό και υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις από την υπεράσπιση, καθώς και διαρκείς προσπάθειες να βγάλουν τους μάρτυρες αναξιόπιστους, χωρίς καμία επιτυχία ως τώρα.

b2ap3_thumbnail_93-17.jpg

Επιχείρηση μπέρδεμα

Δεδομένου ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για τους πελάτες τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν καταφύγει στην τακτική των επαναλαμβανόμενων ερωτήσεων με στόχο να προκαλέσουν σύγχιση στους μάρτυρες (και να τεκμηριώσουν έτσι κάποια ψευδορκία), ενώ δεν λείπουν οι στιγμές που αλλάζουν κατά βούληση τα στοιχεία.

Για παράδειγμα, ο Μιχαλόλιας έκανε απόπειρα να μπερδέψει τον μάρτυρα Μοχάμεντ Αμπουχαμέντ, αλλάζοντας τον χρόνο που έδωσε την κατάθεσή του στη ΓΑΔΑ, κάτι που όμως εντοπίστηκε από τον γραμματέα της έδρας και κατέπεσε.

Αντίστοιχη απόπειρα έκανε και ο Γλύκας, ρωτώντας για κάποιον με μακριά μαλλιά. Στην απάντηση του Μοχάμεντ ότι κανείς δεν είχε μακριά μαλλιά, εκείνος επέμεινε «Δεν είπατε προχθές ότι κάποιος είχε μακριά μαλλιά;» για να τον σταματήσει τελικά η Πρόεδρος.

b2ap3_thumbnail_93-12.jpg

Η γειτονιά δεν ερχόταν

«Αυτοί φωνάζανε, η γειτονιά πήρε χαμπάρι, κανείς δεν ερχόταν.» κατέθεσε ο Άχμεντ, την Παρασκευή. Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Καμπαγιάννη εάν οι γείτονες είχαν βγει στα μπαλκόνια τους, εξήγησε ότι «Είχε βγει, αλλά από φόβο δεν ήρθε στο σπίτι μας.»

Τελικά, οι Χρυσαυγίτες απομακρύνθηκαν μόνοι τους επειδή «Νόμιζαν ότι σκότωσαν τον Αμπουζίντ και σαν να έκαναν τη δουλειά τους, τους έφτανε», παρόλο που δεν κατάφεραν να μπουν μέσα στο σπίτι.

Ο ίδιος είπε ότι εκτός από τα μηχανάκια, είδε και αυτοκίνητο στην ομάδα των 20 περίπου ατόμων που αποχωρούσε, μετά την επίθεση. Δεν τα πάρκαραν κοντά στο σπίτι του για να μην δουν οι γείτονες τις πινακίδες, εξήγησε.

Ο Άχμεντ κάλεσε την Αστυνομία, στην οποία μίλησε και ο γείτονάς του (σ: Κώστας Τατσιόπουλος), και τους είπε ότι «μας επιτέθηκε η Χ.Α. και σκότωσαν έναν από εμάς», προκαλώντας άμεση κινητοποίηση.

Την δεύτερη μέρα, δέχθηκε τηλεφώνημα από κάποιον που ρώτησε εάν ήθελαν αποζημίωση. Ο ίδιος απάντησε ότι προέχει να δουν πώς θα εξελιχθεί η υγεία του Εμπάρακ ο οποίος νοσηλευόταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Καθώς η υπόθεση έπαψε να απασχολεί τις αρχές και οι προσαχθέντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι, δεν υπήρξε καμία συνέχεια, πέρα από ανώνυμα τηλεφωνήματα με απειλές και βρισιές.

 b2ap3_thumbnail_sofouli-1.png

 

(φωτογραφία του σπιτιού των Αιγυπτίων, 2 χρόνια μετά την επίθεση)

b2ap3_thumbnail_sofouli-2.png

(φωτογραφία του ακριβώς απέναντι σπιτιού, όπου φαίνεται ότι υπάρχει κολώνα φωτισμού)

https://www.youtube.com/watch?v=0w5RudhN2Pw

Παραλειπόμενα

Στο πλαίσιο της απόπειρας να αποφύγει να εκφέρει κρίσεις, η αστυνομικός Πολυχρονίδου ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει τίποτα σχεδόν για τη ΧΑ. Ερωτηθείσα από την κ. Ζαφειρίου (πολιτική αγωγή) εάν γνωρίζει ποιος είναι ο αρχηγός της ΧΑ, απάντησε «Δεν ξέρω».

Σύμφωνα με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου, αστυνομικός πήγε να κρατήσει τον Μοχάμεντ Αμπουχαμέντ, χωρίς να έχει λάβει τέτοια εντολή από το δικαστήριο, μετά από αίτημα των συνηγόρων της υπεράσπισης (για ψευδορκία).

Μία συνήγορος υπεράσπισης, άθελά της, με φωτογραφία του σπιτιού που κατέθεσε στο δικαστήριο από το Google (2011, πριν την επίθεση), έφερε στην επιφάνεια ένα νέο στοιχείο που δεν υπήρχε στην προδικασία: στη διάρκεια της επίθεσης οι χρυσαυγίτες ξήλωσαν τα κάγκελα που υπήρχαν στο κεφαλόσκαλο.

Σε ερώτηση της Βελέντζα στον Μοχάμεντ για την επίσκεψη του δημάρχου Περάματος, την επομένη της επίθεσης, ο μάρτυρας είπε ότι έγινε για να τους πει «σας επιτέθηκαν, είναι τρομοκράτες και δεν έχουν καμία σχέση με τους Έλληνες».

Ο συνάδελφος της Πολυχρονίδου και οδηγός του περιπολικού που έκανε την προσαγωγή, ονομάζεται Ελευθέριος Κασιδιάρης. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν έχει συγγενική σχέση με τον κατηγορούμενο στη συγκεκριμένη δίκη, Ηλία Κασιδιάρη.

b2ap3_thumbnail_93-16.jpg

 

Την ερχόμενη Παρασκευή

H δίκη θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων της υπόθεσης των Αιγυπτίων αλιεργατών (Άχμεντ, υπάλληλος B-eat, και ενδεχομένως συνέχεια της Πολυχρονίδου) ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει η υπόθεση της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των γεγονότων και άντλησης συμπερασμάτων.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο