#GDtrial | Στόχος της ΧΑ να πέσουν τα μεροκάματα στο Πέραμα

Οι εβδομάδες 41 και 42 της δίκης της Χρυσής Αυγής παρουσιάστηκαν συνοπτικά στην εκπομπή “Η Δίκη της ΧΑ” την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, και σχολιάστηκαν από τον Τάκη Σαπουντζάκη, εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση της επίθεσης στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ.

Και παρόλο που η 41η εβδομάδα είχε μόνο μία δικάσιμο, στη διάρκεια της οποίας έγινε σχολιασμός των συνηγόρων υπεράσπισης των καταθέσεων των μαρτύρων στην υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών, η 42η εβδομάδα ήταν «γεμάτη» με νέα στοιχεία, καθώς άνοιξε την υπόθεση της επίθεσης ενάντια στο ΠΑΜΕ, που συνέβη το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου 2013.

Πρώτος μάρτυρας, είναι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, και ένας εκ των εννέα σοβαρά τραυματισμένων στην επίθεση, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Ο μάρτυρας, ο οποίος παρίσταται και ως πολιτικώς ενάγων, κατέθετε επί τρεις δικασίμους και δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει. Ο όγκος των στοιχείων που παρουσίασε στο ακροατήριο αλλά και η έντασή τους, κατέστησαν την κατάθεσή του συγκλονιστική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος δήλωσε ενώπιον της έδρας πως δέχεται ακόμα και τώρα σοβαρές απειλές από τον Κυριτσόπουλο, στέλεχος της ΧΑ και πρόεδρο του νεοπαγούς σωματείου «ο Άγιος Νικόλαος».

«Τέλος χρόνου, βρώμησε»

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας στο ακροατήριο, το βράδυ της επίθεσης, μία ομάδα εργατών του συνδικάτου μετάλλου μαζί με άλλα άτομα, ξεκίνησε για να κάνει αφισοκόλληση στο Πέραμα εν όψει του φεστιβάλ της ΚΝΕ. Συνάντησαν αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να πίνουν καφέ στο B-eat, τους ενημέρωσαν για το πού πηγαίνουν και συνέχισαν.

Λίγο αργότερα (περίπου στις 23:50 σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζάκη), βρέθηκαν αντιμέτωποι με δύο τάγματα εφόδου της ΧΑ, τα οποία τους έστησαν ενέδρα μεταξύ των οδών Σοφοκλή Βενιζέλου και Νηρέως, παγιδεύοντάς τους ώστε να μην υπάρχει οδός διαφυγής. Κατά την περιγραφή του Πουλικόγιαννη στο δικαστήριο, επρόκειτο για 50 περίπου άτομα, ηγούμενα από δύο στελέχη που ο μάρτυρας αναγνώρισε (Πανταζής, Χατζηδάκης), μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και αρκετοί ανήλικοι. Οι ανήλικοι κρατούσαν πέτρες, ενώ οι άλλοι είχαν αυτοσχέδια ρόπαλα με μεταλλικές απολήξεις και καρφιά, ιδιοκατασκευές με προφανή ανθρωποκτόνο στόχο.

Η επίθεση ξεκίνησε συντονισμένα με το έναυσμα «Τι κοιτάς ρε;» από τον Χατζηδάκη, ενώ έληξε λίγα λεπτά αργότερα, και ενώ οι περίοικοι είχαν ήδη βγει στα μπαλκόνια τους και φώναζαν «έχω φωνάξει την αστυνομία», με τη χαρακτηριστική φράση «Τέλος χρόνου, βρώμησε», όπως είπε ο μάρτυρας στο ακροατήριο.

Ένα λεπτό μετά από αυτό, κατέφθασαν ήδη οι πρώτοι αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης, καθώς το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος απέχει μόνο μερικές δεκάδες μέτρα από εκεί (στη διασταύρωση Λεωφ. Ειρήνης με Νηρέως).

Χαρακτηριστικός ήταν ο σαφής διαχωρισμός των ταγμάτων σε δύο ομάδες «Το Πέραμα από εδώ, οι άλλοι από εδώ» που ακολούθησε το σήμα λήξης, όπως εξήγησε ο Πουλικόγιαννης. Αν μη τι άλλο, καθίσταται σαφής η οργάνωση και ο συντονισμός, ακόμα και η στρατιωτική πειθαρχία όπως ανέφερε και ο κ. Σαπουντζάκης, σε άλλο σημείο του σχολιασμού του.

Στη διάρκεια της επίθεσης, τα θύματα συσπειρώθηκαν μεταξύ των οχημάτων τους, κάτι που προστάτευσε τους περισσότερους από βαρείς τραυματισμούς, εκτίμησε ο Πουλικόγιαννης. Εννέα όμως από αυτούς βρέθηκαν με σοβαρά τραύματα από τα καρφιά των ροπάλων (στα χέρια, στην πλάτη και αλλού) και χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Από όσα περιέγραψε ο μάρτυρας, ήταν θέμα τύχης ότι δεν υπήρξε θάνατος εκείνο το βράδυ, καθώς ένα τέτοιο χτύπημα στο πρόσωπο ή στο κεφάλι, θα ήταν μοιραίο.

Οι αστυνομικοί απλά αδιαφορούσαν

Ο ρόλος της Αστυνομίας – για ακόμα μία φορά – γεννά πολλά ερωτηματικά, σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζάκη. Αρχικά, επειδή υπήρχαν πολύ κοντά στο συμβάν (50-100 μ.) μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι δεν επενέβησαν καθόλου κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Δεν έκαναν καμία απόπειρα να προστατέψουν τους πολίτες που δέχονταν επίθεση με ρόπαλα και καρφιά, κάτι που θυμίζει έντονα την υπόθεση του Παύλου Φύσσα.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι ο διοικητής του Α.Τ. Περάματος, ο οποίος έσπευσε αμέσως στο σημείο, καλούσε ουρλιάζοντας τους υφισταμένους του να κάνουν προσαγωγές υπόπτων για να βρεθούν οι θύτες, ενώ εκείνοι απλά αδιαφορούσαν, κατά τα λεγόμενα του Πουλικόγιαννη. Θα μπορούσαν να τους είχαν συλλάβει όλους, σχολίασε ο κ. Σαπουντζάκης, εάν είχαν κάνει προσπάθεια, καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι συγκεντρώθηκαν για να διαφύγουν στο σημείο όπου δένει το καράβι για Σαλαμίνα, με το οποίο και διέφυγαν.

300-400 χιλιάρικα στο τραπέζι

Η κατηγορία την οποία αντιμετωπίζει η ΧΑ για εγκληματική οργάνωση σύμφωνα με το άρθρο 187 του Π.Κ., έγινε σαφέστερη μετά την κατάθεση Πουλικόγιαννη την εβδομάδα που πέρασε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 2012, δηλαδή ένα χρόνο πριν την επίθεση, υπήρξε μία συνάντηση εργασίας της ηγεσίας της ΧΑ (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός) με μεγαλοεργολάβους της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, σε μαγαζί στην Συγγρού. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η βοήθεια από τη ΧΑ να απαλλαγούν από το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου, έναντι τιμήματος 300 με 400 χιλιάδων ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτών των σχεδίων, η ΧΑ ίδρυσε δικό της σωματείο («ο Άγιος Νικόλαος»), πρόεδρος του οποίου είναι ο Κυριτσόπουλος, με στόχο την μείωση των ημερομισθίων. Έκανε όμως και σχέδια για την βιολογική εξόντωση του προέδρου του Σωματείου Μετάλλου, κάτι που θα γινόταν σε μία δήθεν αυθόρμητη εξέγερση των εργατών, σε κάποιο πλοίο. Καθώς τα σχέδια αυτά έγιναν γνωστά στον Πουλικόγιαννη, τα κατέθεσε στον εισαγγελέα ο οποίος όμως ζήτησε περισσότερα στοιχεία ώστε να αναλάβει κάποια σχετική δράση. Έτσι, υπήρξε η έκδοση ενός Δελτίου Τύπου, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η υπόθεση και να αποτραπεί η πραγματοποίηση του εν λόγω σχεδίου.

Ένα ακόμη σημείο που κατέθεσε ο Πουλικόγιαννης και σχολίασε στην εκπομπή ο κ. Σαπουντζάκης ήταν η λειτουργία ενός άτυπου «δουλεμπορικού γραφείου» έρευσης εργασίας εκ μέρους της ΧΑ. Επιλέγουν τους πιο εξαθλιωμένους εργάτες της ζώνης και τους στέλνουν να εργαστούν σε μεγαλοεργολάβους με τους οποίους έχουν κάνει συμφωνίες, με τα χαμηλότερα μεροκάματα. Αυτό εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, καθώς εκμεταλλεύονται τους εργάτες που έχουν ανάγκη τη δουλειά: οι εργολάβοι κερδίζουν εκατομμύρια και η ΧΑ κερδίζει φήμη και πολιτική δύναμη, πέρα από τα χρήματα της συμφωνίας.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πουλικόγιαννης ανέφερε και συγκεκριμένα ονόματα εργολάβων, ως συνεργαζόμενων με τη ΧΑ (Αθανάσιος Πυρηνής, Παναγιώτης Βελλής, Δημήτρης Μεταξάς, Βαγγέλης Βουδούρης).

Λαγός: «εντολή να διαλυθούνε»

Στην συγκεκριμένη επίθεση που απασχολεί τώρα το δικαστήριο, φαίνεται ξεκάθαρα, περισσότερο από κάθε άλλη υπόθεση, ο κεντρικός ρόλος του βουλευτή της ΧΑ Γιάννη Λαγού. Αυτός συνδέει τη δράση των ταγμάτων εφόδου με την ηγεσία της ΧΑ, με τρόπο ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο, μέσα από τις τηλεφωνικές του συνομιλίες και τα μηνύματα που έχει στείλει. Συγκεκριμένα, σε βίντεο που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκπομπής, τον ακούμε να συνομιλεί με άλλο στέλεχος (Δεβελέκος) και να εξηγεί τι συνέβη στην διάρκεια της επίθεσης ενάντια στο ΠΑΜΕ.

Σε μήνυμα που είχε στείλει ελάχιστα λεπτά πριν την επίθεση, όπως επεσήμανε ο κ. Σαπουντζάκης, ο Λαγός προαναγγέλει τι θα συμβεί: «τα κομμούνια θα φάνε τρελό πέσιμο σήμερα», «μάζεψε ο Τάσος (σ.σ. Πανταζής) καμιά 30ριά και πάνε από εκεί», όπως έγραψε η Εφημερίδα των Συντακτών και κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πουλικόγιαννης. Άλλα μηνύματα στάληθηκαν από τον Πυρήνα της Νίκαιας προς τα μέλη της ΧΑ Νίκαιας, «να είστε σε επιφυλακή» και «εντολή Λαγού να είστε σε επιφυλακή αν χρειαστεί να μεταβείτε στο Πέραμα».

Η φράση του Λαγού, στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Δεβελέκο, «εντολή να διαλυθούνε» αναδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το ποιος έκανε τελικά κουμάντο στα τάγματα εφόδου, κι ας μην παρίστατο ο ίδιος. Ο Δεβελέκος μάλιστα τον ρωτάει «Τους έδωσες τέρμα;» κάτι που φανερώνει ποιος δίνει τις εντολές.

Στρατιωτική οργάνωση

Όσο κι αν προσπαθούν να αρνηθούν την στρατιωτική τους οργάνωση, οι χρυσαυγίτες του κοινού της δίκης, έκαναν κάτι που κατέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι δρουν και συμπεριφέρονται κατόπιν παραγγέλματος. Όταν δηλαδή, στην 98η ημέρα της δίκης, υπήρξε κάποια φασαρία έξω από την δικαστική αίθουσα, το κοινό της ΧΑ σηκώθηκε και αποχώρησε συντεταγμένα, αδειάζοντας τα έδρανά του σε δευτερόλεπτα, με τον τρόπο που μόνο μια στρατιωτική διμοιρία θα έκανε.

Άθελά τους, απέδειξαν αυτό που προσπαθεί να αρνηθεί με κάθε τρόπο η υπεράσπιση, ότι δηλαδή εντός της ΧΑ υπάρχει απόλυτη στρατιωτική πειθαρχία, και ότι κάθε δολοφονικό χτύπημα έγινε κατόπιν ανωτέρω εντολής.

Συγκλονιστική ήταν όμως και η παρατήρηση του Πουλικόγιαννη, ότι ενώ γνωρίζεις κάποιον προσωπικά και ενίοτε έχεις συνεργαστεί μαζί του (όπως ο ίδιος είχε κάνει με κάποιους από τους θύτες του), σε αντιμετωπίζει σαν εχθρό, μετατρέπεται σε έναν τυφλό στρατιώτη που υπακούει τυφλά σε εντολές του αρχηγού.

Την ερχόμενη Παρασκευή

H δίκη συνεχίζεται με τρεις δικασίμους αυτή την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή). Αρχικά με την εξέταση του Πουλικόγιαννη από τους δικηγόρους υπεράσπισης και κατόπιν με την κλήση άλλων αυτοπτών μαρτύρων και θυμάτων της ίδιας επίθεσης.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο