Γιαννακουδάκης: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ακόμη ο εισαγγελέας χώνει τα μούτρα του στο ΑΠΘ ?

 

 

«…δάσκαλοι της νεολαίας νταντάδες /

Κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες /

Κάθε σημαίας πλαισιώνουν τους ιστούς /

Με ιδεώδεις υποτακτικούς /

Που είναι στο μυαλό νωθροί /

Μα υπακοή έχουν περισσή /

Τους έχω βαρεθεί /…»

 

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΠΘ: ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ/ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΑΝ/ΤΟΝ ΛΗΣΤΕΨΑΝ

Αν διάβαζε κανείς τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου και ιδιαίτερα τον πανομοιότυπο τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η επιστολή του κ. Γιαννακουδάκη από δεκάδες blogs, θα έμενε με την εντύπωση ότι πρόκειται για δημοσίευμα σχετικά με την εγκληματικότητα στο ΑΠΘ.

Ποιόν προσπαθούν λοιπόν να απεικονίσουν σαν εγκληματία τα εν λόγω δημοσιεύματα μιας όλο και πιο χαμηλού επιπέδου δημοσιογραφίας;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την Τρίτη 4/10/2011 διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Χημείας. Τα αποτελέσματα της συνέλευσης είναι τα εξής:

ΕΑΑΚ: 94

ΔΑΠ: 68

ΜΑΣ: 18

Λευκά: 11

Η απόφαση του συλλόγου είναι η συνέχιση του αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου και την ανατροπή του νόμου – πλαίσιο. Εντός της θεματολογίας της συνέλευσης ήταν και το θέμα της εξεταστικής περιόδου.

Η προηγούμενη συνέλευση τμήματος είχε ορίσει 8 μέρες εξεταστική express 57 μαθημάτων και 10 μέρες τον Ιούνη με βάση τα όσα ορίζει ο νέος νόμος. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα των εξετάσεων αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο με εγκύκλιό του προς τις διοικήσεις των πανεπιστημίων απαγόρευσε αρχικά τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα. Βέβαια, σύμφωνα με τον νομικό και πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Ρέμελη, η πρόβλεψη αυτή δεν υπάρχει σε κανένα σημείο του νέου νόμου, αποτελεί καθαρή «έμπνευση» των συντακτών της και παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα με την έκδοση κανονιστικών πράξεων από όργανα που δεν διαθέτουν την προς τούτο εξουσιοδότηση. Η εγκύκλιος, σύμφωνα με τον κ. Ρέμελη, αποτελεί εκτός των άλλων και ευθεία παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας στην αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων.

Το Υπουργείο έπειτα και προσπαθώντας “να τα μπαλώσει” έστειλε την Τετάρτη δεύτερη εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία «Οι επί πτυχίω φοιτητές, που οφείλουν περισσότερα από πέντε μαθήματα, μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις μετά από σχετική αίτησή τους και απόφαση του οικείου Τμήματος».

Έχοντας πλέον αυτά τα δεδομένα κατά νου ας επιστρέψουμε στα 57 μαθήματα, στα οποία κλήθηκαν οι φοιτητές του Χημικού να εξεταστούν σε 8 μέρες κι ας αναστοχαστούμε τις έννοιες του εκβιασμού, του ρεβανσισμού, της απειλής, του μπαλώματος κ.ο.κ.

Το αίτημα του συλλόγου όσον αφορά τις εξετάσεις ήταν να γίνει διπλή εξεταστική το Γενάρη – Φλεβάρη του 2012 και εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές μετά το πέρας των κινητοποιήσεων. Όταν τέλειωσε η συνέλευση του Συλλόγου πάνω από 100 φοιτητές προχώρησαν, όπως όριζε η απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου, σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Προέδρου του Τμήματος ζητώντας τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης Τμήματος.

Σχετικά με το τί ακολούθησε μετά υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία είναι του πρώην Αντιπρύτανη και νυν Προέδρου του Τμήματος Χημείας Α, Γιαννακουδάκη, την οποία μπορείται να διαβάσετε εδώ

Η δεύτερη εκδοχή προέρχεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης Χημικού, την οποία κανένα μέσο απ’ όσα πρωτοστάτησαν στην αναπαραγωγή της είδησης δεν αξιώθηκε να τη συμπεριλάβει. Στο τέλος παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση, όπως εστάλη στο alterthess.gr.

Πριν απ’ αυτό θέλουμε να κάνουμε ορισμένα σχόλια:

1) Πρόκειται για μια συνδικαλιστική – πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Σύλλογο Φοιτητών Χημείας και τον Πρόεδρο της σχολής, ο οποίος έχει διατελέσει Αντιπρύτανης, έχει βρεθεί επανειλημμένα σε πολιτική αντιπαράθεση με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος (χαρακτηριστική η περίπτωση του περήφανου αγώνα ενάντια στις εργολαβίες) κι έχει συγκεκριμένη και δημόσια κατατεθειμένη άποψη για την περίοδο. “Η κοινωνία περιμένει τη μεταρρύθμιση, περιμένει την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια – άλλωστε αυτό καταργήθηκε από μόνο του. Κανείς δεν νιώθει μεγαλύτερη ελευθερία μέσα στα πανεπιστήμια απ’ ό,τι έξω. Νομίζω ότι οι πρυτανικές αρχές τον τελευταίο χρόνο ευθύνονται κυρίως για δύο ζητήματα: για την ‘αριστεροαναρχική’ εικόνα του πανεπιστημίου και για την κακή διαχείριση. Δεν είναι δυνατόν πολέμιοι του νόμου Γιαννάκου να γίνονται υπερασπιστές του τώρα. Αφού είναι έτσι, ας εφαρμόσουν και τον νόμο Διαμαντοπούλου σε όλα του τα άρθρα” (Α. Γιαννακουδάκης στην εφ. Μακεδονία, 6/09/11).

Έχει κάθε διακαίωμα ο κ. Γιαννακουδάκης να συμπαρατάσσεται με το Υπουργείο και τη διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Έχουμε κι εμείς όμως κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλουμε για τα λεγόμενά του, για το αν δηλαδή ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή αν στην περίφημη επιστολή του συγκροτεί μια αφήγηση που να ταιριάζει στην “αριστεροαναρχική” εικόνα του ΑΠΘ για την οποία καταγγέλει τις Πρυτανικές αρχές!

2) Επειδή λοιπόν πρόκειται για συνδικαλιστική – πολιτική αντιπαράθεση (και όχι για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όπως εύλογα μπορούσε να συναγάγει κανείς από τους φανταχτερούς παραπλανητικούς τίτλους πολλών δημοσιευμάτων) υπάρχουν δυό σκοπιές και δυο διαφορετικές και αντιπαραθετικές αφηγήσεις της ίδιας της πραγματικότητας. Επιλέγουμε λοιπόν να υιοθετήσουμε τη σκοπιά του Φοιτητικού Συλλόγου και της Συντονιστικής του Επιτροπής.

Και για να προλάβουμε τον κ. Θανασά (που προφανώς στο διάλογο ΔΕΠ έσπευσε με βάση την επιστολή Γιαννακουδάκη να υπενθυμήσει ότι ο Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός προβλέπει αρκετά για πειθαρχικά φοιτητών, εδώ) από το να αποκαλέσει ξανά το alterthess.gr ειδησεογραφικό πρακτορείο του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ ή όποιου άλλου φορέα της αριστεράς, τον ενημερώνουμε ότι εκφράζουμε μια δημοσιογραφία που δεν είναι κομματική, αλλά έχει αρχές, παίρνει θέση και στέκεται αλληλέγγυα σε όποιο κομμάτι αγωνίζεται και βιώνει τη συνομωσία της σιωπής ή της συκοφάντησης από τον αστικό Τύπο και τα κυρίαρχα ΜΜΕ.  

3) Η παρέμβαση του Εισαγγελέα στην περίπτωση αυτή ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και των συλλογικών αγώνων των φοιτητικών συλλόγων. Αυτό που στοιχειοθετείται στην παρούσα αντιπαράθεση δεν έχει να κάνει με ποινικά αδικήματα, αλλά με βαθιά πολιτικά ζητήματα για το μέλλον της παιδείας. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της θεσμικής εκτροπής για την οποία την κατηγόρησαν οι Πρυτάνεις με αφορμή το διορισμό των νέων διοικήσεων. Η στάση του Υπουργείου στις εξεταστικές, που ήταν και το επίδικο της αντιπαράθεσης Γιαννακουδάκη – Συλλόγου Φοιτητών εντάσσεται επίσης στον άξονα της θεσμικής εκτροπής και μιας πολιτικής κατεδάφισης του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ποιόν άραγε ευνοεί η νομική – κατασταλτική επίλυση πολιτικών προβλημάτων, ειδικά όταν το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας θα επιχειρήσει να επιβάλλει την ανάδειξη διορισμένων κατ’ ουσία διοικήσεων, που θυμίζουν τις πιο μαύρες στιγμές της ιστορίας μας; Ποιόν συμφέρει η στοχοποίηση όσων πρωτοστατούν στον αγώνα για την ανατροπή του νέου νόμου – πλαίσιο και οι απειλές για διώξεις;

Υπ’ αυτή την έννοια και η παρέμβαση – επιστολή του Προέδρου της Νομικής Ν. Μπιντζιλέκη δίνει μια αντίστοιχη τροπή νομικής υπεκφυγής του πολιτικού ζητήματος. Εκτίθεται μάλιστα πολιτικά όταν τμήμα της επιστολής του θυμίζει περισσότερο συνδικαλιστική οδηγία, παρά νομικό σκεπτικό δείχνοντας την ουσία της αντιπαράθεσης: “Λάβετε υπόψη ότι οι φοιτητές ζητούν τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης και ότι αυτοί είναι που “καίγονται” και όχι εσείς. Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος τους. Τη συζήτηση στη ΓΣ θα την κάνετε λοιπόν με τους όρους σας, με τους κανόνες νομιμότητας και ελεύθερης διαβούλευσης και όχι με τους όρους των άλλων και τις απειλές τους.” (εδώ)

4) Υπάρχει τέλος ένα θέμα στην επιστολή του κ. Γιαννακουδάκη που δεν εγείρει ούτε πολιτικής ούτε νομικής, αλλά ηθικής τάξης ζήτημα. Καταγγέλει ότι φοιτητής «απαλλοτρίωσε», τον (ιδιόκτητο και προσωπικό του) προτζέκτορα, που βρισκόταν πάνω στον πάγκο του γραφείου του, προκειμένου να τον χρησιμοποιούν οι φοιτητές. Ρωτήσαμε λοιπόν τους φοιτητές της Συντονιστικής Επιτροπής για το περιστατικό. Μας παρέπεμψαν στο υστερόγραφο του δελτίου τύπου, όπου σατιρίζουν τον όμηρο – προτζέκτορα. Όπως μας περιέγραψαν, ρώτησαν τον κ. Γιαννακουδάκη αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον προτζέκτορα για προβολές του Συλλόγου στα πλαίσια της κατάληψης και τους απάντησε ότι για “τους φοιτητές και το βρακί του θα έδινε αν του το ζητούσαν”. Λίγη ώρα μετά έγραφε για απαλλοτριώσεις και έδινε ονόματα. Το ακαδημαϊκό ήθος στην κρίση σας!   

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΧΗΜΙΚΟΥ

Την Τρίτη 4/10/2011, μετά το τέλος της Γεν. Συνέλευσης του Συλλόγου φοιτητών Χημείας και αφού ο σύλλογος αποφάσισε κατάληψη της σχολής αντιτιθέμενος στο νόμο Διαμαντόπουλου, προχωρήσαμε σε μαζική παράσταση 100 και πλέον ατόμων στο γραφείο του προέδρου Α.Γιαννακουδακη, ζητώντας τη σύγκληση Γεν.Συνελευσης Τμήματος για να αποφασίσει επί του αιτήματος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ για διπλή εξεταστική το Γενάρη – Φλεβάρη και εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές μετά το πέρας των κινητοποιήσεων. Η απόφαση των φοιτητών διέπονταν από το πνεύμα διασφάλισης των συμφερόντων τους και έκανε ξεκάθαρο ότι κανενός είδους εκδικητική συμπεριφορά και εκβιασμός από καθηγητές και τα διοικητικά όργανα του Τμήματος, δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί στις πλάτες των φοιτητών (σημ. Η προηγούμενη συνέλευση τμήματος είχε ορίσει 8 μέρες εξεταστική express 57 μαθημάτων και 10 μέρες τον Ιούνη βάση και του νέου νομού).

Η συγκεκριμένη ενέργεια μαζικής παράστασης 100 και πλέον φοιτητών αιφνιδίασε και άγχωσε τον Α. Γιαννακουδάκη (γεγονός που αποδεικνύεται και από την κατάπτυστη γραπτή αναφορά του την επόμενη μέρα ). Αυτό ίσως «δικαιολογεί» και την μυωπική «αναφορά» του για μειοψηφίες 30-40 ατόμων και τον πανικό του να βρει στήριγμα στις πιο αντιδραστικές φωνές μελών ΔΕΠ όλων των ΑΕΙ αλλά και να σπιλώσει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.(έχοντας «ίσως» στο νου του και μια θέση στο νέο συμβούλιο διοίκησης? ).

Όλοι αυτοί γνωρίζουν καλά ότι οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται, δεν εκβιάζονται, ξεβράζουν στοχοποιήσεις και απειλές.

Καταγγέλλουμε την χυδαία στάση καταδότη του προέδρου Α.Γιαννακουδάκη. Καταγγέλλουμε τη στοχοποίηση του συμφοιτητή μας, καθώς και την δεσποτική απαίτηση του προέδρου από τους φύλακες του πανεπιστημίου να καταστείλουν τους φοιτητές.

Το φοιτητικό κίνημα, παρά την απροκάλυπτη καταστολή των συλλήψεων και των ξυλοδαρμών, των στοχοποιήσεων και των εκβιασμών, βαδίζει την έκτη βδομάδα καταλήψεων και κινητοποιήσεων απέναντι σε ένα νομοσχέδιο και μια πολιτική που τσακίζει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον μας.

Υ.Γ. Ο «πολύτιμος» προτζέκτορας του «κ.» Α.Γιαννακουδάκη βρίσκεται «όμηρος!!!» από τα πρώτα 2 λεπτά στο θυρωρείο του Χημείου…. τα συμπεράσματα δικά σας.

 

(σημείωση, το alterthess.gr είναι ανοιχτή συλλογικότητα της Θεσσαλονίκης με σκοπό την ενημέρωση, για περισσότερες πληροφορίες δείτε στην ιστοσελίδα τους)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο