Ένα γράμμα από τη Γάζα στο Standing Rock

Ένα γράμμα από τη Γάζα στο Standing Rock : Η ιστορία σας είναι η ιστορία μας

Αγαπητοί Αμερικάνοι Ιθαγενείς:

Παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικό χρώμα,θρησκεία, πολιτισμό και τόπο, έχω καταλάβει, καθώς διαβάζω για τις διαδηλώσεις στο Standing Rock, ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Όταν διαβάζω την ιστορία σας, μπορώ να δω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους μου ν’αντικατοπτρίζονται στο δικό σας πρόσωπο. Νιώθω βαθιά στην ψυχή μου, ότι ο αγώνας σας είναι και δικός μου αγώνας και ότι δεν είμαι μόνος στη μάχη ενάντια στην αδικία.

Οι πρόγονοί μου δεν ήταν οι μόνοι που ζούσαν στην Παλαιστίνη. Εβραίοι, Χριστιανοί και Άραβες ζούσαν δίπλα-δίπλα στη χώρα μου. Αλλά οι πρόγονοί μου-συμπεριλαμβανομένων των παππούδων και των προπαππούδων μου-ήταν οι ιθαγενείς, ακριβώς όπως εσείς. Και υπέστησαν την ίδια μοίρα με τους ανθρώπους σας. Η πολιτική της κατοχής και των εκτοπίσεων που ακολουθεί η Αμερική μέσω των αναγκαστικών μετατοπίσεων, όπως το «Trail of Tears»* και η σταδιακή μεταφορά τόσων ανθρώπων σας σε μαζικές, εξαθλιωμένες περιοχές, με πονάει βαθιά, διότι αυτό που συμβαίνει είναι τόσο παρόμοιο με την εθνοκάθαρση που υπέστησαν οι πρόγονοί μου από τον ισραηλινό στρατό κατοχής κατά την διάρκεια αυτού που αποκαλούμε «al-Nakba» (η Καταστροφή). Γνωρίζουμε αυτό που γνωρίζετε: ότι η γη μας είναι ιερή.

Το 1948, οι πρόγονοί μου-μαζί με σχεδόν ένα εκατομμύριο άλλους Παλαιστίνιους-έφυγαν τρομαγμένοι ή εκδιώχθηκαν από τη γη τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπό την απειλή όπλου. Περισσότεροι από 10.000 άλλοι σφαγιάστηκαν. Εκατοντάδες χωριά και πόλεις μας καταστράφηκαν ολοσχερώς με συστηματικό σχέδιο που είχε σκοπό να αφανίσει την ταυτότητά μας –  ακριβώς όπως βρίσκεται υπό διαρκή επίθεση και η δική σας.

Η Παλαιστίνη σήμερα αποτελείται μόλις από το 22 τοις εκατό της αρχικής μας πατρίδας. Όπως και εσείς, μερικοί από τους ανθρώπους μου (κατ ‘εκτίμηση 1,5 εκατομμύριο), υποχρεώνονται να ζουν σε εξευτελιστικά “στρατόπεδα”, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι “συγκρίσιμες με εκείνες του Τρίτου Κόσμου”. Όπως και οι δικές σας περιοχές, που χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και αυτοκτονιών.  

Πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι (περίπου 6.000.000) – ανάμεσά τους και οι απόγονοι των αρχικών κατοίκων, είναι διασκορπισμένοι σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως ακριβώς είναι και οι δικοί σας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, όχι μόνο έχει καταλάβει η στρατιωτική κατοχή τη γη μας, ανακηρύσσοντάς τη «κράτος του Ισραήλ», αλλά συνεχίζει να ασκεί πολιτική απέλασης, κατεδαφίζοντας παλαιστινιακές κατοικίες στο μικρό κομμάτι της γης που ακόμα κατέχουμε, χτίζοντας παράνομους εποικισμούς και εμποδίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία μ’ένα δίκτυο «σημείων ελέγχου».
Όπως και εσείς, ούτε και εμείς ελέγχουμε τους φυσικούς μας πόρους. Ακριβώς όπως δεν ζητήθηκε η γνώμη σας, σχετικά με τον πετρελαϊκό αγωγό της Ντακότα, που θα διασχίζει τη γη σας και θα μολύνει την παροχή του νερού σας, αν εγκατασταθεί, έτσι δεν ρώτησε και εμάς το Ισραήλ, το οποίο θέλει να προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου στο λιμάνι μας για δική του χρήση και μονοπωλεί την παροχή νερού στη Δυτική Όχθη για τις καταπράσινες εκτάσεις των δικών του κατοίκων-αφήνοντας τους Παλαιστίνιους στη ξηρασία και τη δίψα.  Στη Γάζα, όπου ζω, μόνο το 10 τοις εκατό της υδροδότησής μας είναι πόσιμο νερό, εξαιτίας των συνθηκών στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε. Γνωρίζουμε και εμείς ότι «το νερό είναι ζωή».

Όταν ήμουν νέα, έβλεπα πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προωθούσαν μια αρνητική εικόνα για σας, ειδικά στις ταινίες του Hollywood, που σας απεικονίζουν ως απολίτιστους, άγριους, ρατσιστές και χρήστες ναρκωτικών. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι δικοί μου άνθρωποι απεικονίζονται ως τρομοκράτες, οπισθοδρομικοί, μισογύνηδες και αντισημίτες. Κι όμως, κανείς δεν θεωρεί όλους τους λευκούς ίδιους.  

Όπως η δική σας, έτσι και η δική μας αντίσταση έχει χαρακτηριστεί ως πράξη τρομοκρατίας και βίας και όχι ως μια πάλη για επιβίωση και αξιοπρέπεια. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι αυτή είναι η πολιτική του κάθε καταπιεστή, ο οποίος επιδιώκει να ποινικοποιήσει τους άλλους για να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Είναι ο τρόπος του καταπιεστή να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή της πραγματικότητας, ώστε να εκλογικεύσει τη συμπεριφορά του και να υποβάλλει τις μάζες σε πλύση εγκεφάλου. Και είναι σχέδιο του καταπιεστή να κάνει τον καταπιεσμένο να νιώθει αδύναμος και μόνος.  Αλλά εσείς αποδεικνύετε ότι αυτό το σχέδιο δεν θα πετύχει και θέλω να ξέρετε ότι οι άνθρωποι μου είναι μαζί σας.

Αποτελεί έμπνευση για μας το να βλέπουμε τις γυναίκες, τους γέροντες και τη νεολαία σας να στέκονται μαζί για να διαμαρτυρηθούν για τον αγωγό. Μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα.

Ως Παλαιστίνια στη Γάζα, έχω μεγαλώσει αισθανόμενη αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς το Ισραήλ σκληραίνει τον δεκάχρονο αποκλεισμό μας. Είμαι βέβαιη ότι πολλοί από εσάς αισθάνονται το ίδιο. Αλλά δεν είμαστε απομονωμένοι. Είμαστε «αδελφές ψυχές» μ’έναν τρόπο που έχει αξία.

Με εκτίμηση

Israa Suliman

*(το «Μονοπάτι των Δακρύων» ήταν μια σειρά από αναγκαστικές και βίαιες μετεγκατάστασεις των αμερικανών ιθαγενών λαών από τις πατρίδες των προγόνων τους στις Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες σε μια περιοχή δυτικά του ποταμού Μισισιπή, που είχε οριστεί ως Επικράτεια Ιθαγενών)

(πηγή: http://mondoweiss.net/2016/11/writes-standing-story/)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο