10 χρόνια

Ξεκίνησε το Εφετείο του Τάσου Θεοφίλου – 1η συνεδρίαση

Ενώ ο Τάσος Θεοφίλου διανύει τον 5ο χρόνο φυλάκισής του, ξεκίνησε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό.

Στο Εφετείο επί της οδού Λουκάρεως από νωρίς συγκεντρώθηκαν δεκάδες αλληλέγγυοι γεμίζοντας την αίθουσα της συνεδρίασης του 5μελούς Εφετείου, το οποίο έχει την ακόλουθη σύνθεση:

Εφέτες:
Παπαδάκη Ουρανία (Προεδρεύουσα)
Βελισσαράτου Αφροδίτη
Νικολάου Ειρήνη
Νικολακούδη Αργυρούλα
Στεφανίδου Καλή

Εισαγγελέας Εφετών:
Καλουτά Άννα

Αναπληρωματικοί εισαγγελείς:
Καίσαρης Ευάγγελος
Πιστόλη Αικατερίνη
Ντογιάκος Ισίδωρος
Μασούρα Αναστασία

Η δίκη ξεκίνησε με την ένσταση των συνηγόρων του Τάσου Θεοφίλου – Κώστα Παπαδάκη, Άννυς Παπαρρούσου, Σπύρου Φυτράκη – που ζήτησαν να μη γίνει αποδεκτή η έφεση του εισαγγελέα Περικλή Δράκου που ζητάει να κατηγορηθεί εκ νέου για όλες τις κατηγορίες.

Το σκεπτικό της ένστασης είναι ότι ο εισαγγελέας που έκανε την έφεση δε βρισκόταν ούτε για μια στιγμή στην δικαστική αίθουσα, καθώς δεν ήταν ο εισαγγελέας της έδρας, δεν έλαβε υπ’ όψιν του στοιχεία και μαρτυρίες που παρατέθηκαν, ενώ πληροφορήθηκε για όσα έλαβαν χώρα στη δίκη από τα πρόχειρα πρακτικά που δεν είχαν συνταχτεί πλήρως – αφού δεν είχαν ακόμη καθαρογραφεί τα επίσημα.

Η Άννυ Παπαρρούσου μίλησε επανειλημμένα για σκοπιμότητες που έχουν ως στόχο τόσο το να μη δικαστεί ο Θεοφίλου σε μικτό ορκωτό δικαστήριο (καθώς παραπέμπεται σε 5μελες βάσει του 187Α) όσο και το να μη θιχτεί το κύρος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, της οποίας οι ισχυρισμοί κατέπεσαν στο πρωτόδικο.

Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της ένστασης και η έδρα, μετά από ωριαία σύσκεψη, την απέρριψε.

Η δεύτερη ένσταση της υπεράσπισης αφορούσε στην αναρμοδιότητα του πενταμελούς εφετείου να εκδικάσει την υπόθεση με βάση το άρθρο 187Α (γνωστό ως τρομονόμο) – για το οποίο πρωτόδικα είχε απαλλαγεί – αντί του αρμοδίου μικτού ορκωτού που θα έπρεπε να δικάσει το συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν την αντισυνταγματικότητα του 187Α, αφού με την αοριστία του επιτρέπει πολλαπλές ερμηνείες και, συνεπώς, αυθαιρεσίες. Έκριναν ότι το άρθρο αυτό εξυπηρετεί σκοπιμότητες και δημιουργήθηκε για να διώκει αναρχικούς.

Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της ένστασης όπως και τελικά έγινε.

Η δίκη διεκόπη για τις 20 Δεκεμβρίου 2016 9:00, στην Αίθουσα 100Α, 4ος όροφος, ενώ ορίστηκε και η μεθεπόμενη δικάσιμος για τις 10 Ιανουαρίου 2017.

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Χρήστος Μπαϊραμίδης
Χρήστος Μπαϊραμίδης
Δεν εκπροσωπώ και δεν εκπροσωπούμαι. Telegram: Bairamidis
Μετάβαση στο περιεχόμενο