#GDtrial | Θεωρούσαν ότι είχαν το ακαταδίωκτο

Με καλεσμένο τον κ. Τάκη Σαπουντζάκη, η Δίκη της Χρυσής Αυγής, το εβδομαδιαίο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV, συνόψισε τις εξελίξεις της 46ης εβδομάδας της δίκης (δικάσιμοι 106 και 107).

Κατά την εβδομάδα που πέρασε, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντα Μιχάλη Βαξεβάνη. Όπως τόνισε και ο κ. Σαπουντζάκης, ο Βαξεβάνης δεν είναι μέλος του ΚΚΕ, αλλά είναι ενεργό μέλος – και μάλιστα έχει διατελέσει αντιπρόεδρος – του Συνδικάτου Μετάλλου, καθώς εργάζεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=SFzD1bp2RJk","width":"800","height":"450"} 

Επιβεβαίωσε

Ο Βαξεβάνης, δυστυχώς για την υπεράσπιση, επιβεβαίωσε όσα είχαν ήδη καταθέσει τρεις άλλοι μάρτυρες, θύματα κι αυτοί της δολοφονικής ενέδρας του τάγματος εφόδου της ΧΑ, τον Σεπτέμβριο του 2013. Προσέφερε όμως την δική του οπτική γωνία, καθώς θυμόταν τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος βίωσε την επίθεση.
 
Πρόκειται για τον άνθρωπο που μετέφερε τον πεσμένο στο οδόστρωμα και αιμόφυρτο Σωτήρη Πουλικόγιαννη μεταξύ δύο αυτοκινήτων, ώστε να τον προστατέψει. Περιέγραψε έναν άνθρωπο «σαν σακί», που «ψυχομαχούσε», συνερχόταν για δευτερόλεπτα και ξαναλιποθυμούσε, «εκτός τόπου και χρόνου». Μες στο παραμιλητό του ρώτησε «Γιατί μας χτυπάτε;» ενώ ο Βαξεβάνης αγωνιούσε εάν το χτύπημα θα κόστιζε τη ζωή του.

Ο ίδιος ο Βαξεβάνης τραυματίστηκε από κάτι που έφερε μεταλλικό εξάρτημα: περιέγραψε ότι το είδε να γυαλίζει στο φως, λίγο πριν τον χτυπήσουν με αυτό. Ευτυχώς, απέφυγε το απευθείας χτύπημα στο κεφάλι σκύβοντας για να προστατευτεί. Οι γιατροί στο νοσοκομείο, αλλά και ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε αργότερα, του συνέστησαν να φορέσει κολλάρο για το χτύπημα στον αυχένα.

b2ap3_thumbnail_106-3.jpg

Θα μπορούσε να είναι νεκρός, όπως και αρκετοί άλλοι από τους συντρόφους του: ο ίδιος είπε ότι ο Διαμαντάκης χτυπήθηκε με τα καρφιά μόλις 4 δάχτυλα κάτω από τον λαιμό, όπου το χτύπημα θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραίο.
 

Ανθρωποκτόνα τάγματα

Εξάλλου, μέσα από την κατάθεση Βαξεβάνη, προκύπτει για πολλοστή φορά και επιβεβαιώνεται η καταδρομική επιχειρησιακή τακτική των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ, στοιχείο ιδιαίτερης αξίας για το σκέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Δηλαδή, προκύπτει ότι η ΧΑ κάνει αιφνιδιαστικά χτυπήματα, τις μεταμεσονύκτιες ώρες, με παράλληλη ύπαρξη τηλεφωνικών μηνυμάτων, χτυπά τα θύματά της για 5 έως 10 λεπτά και μετά αποχωρεί συντεταγμένα, για να μην έρθει αντιμέτωπη με την αστυνομία.
 

b2ap3_thumbnail_106-11.jpg

Το εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που ανέδειξε στην εκπομπή της Παρασκευής ο κ. Σαπουντζάκης ήταν πως η ΧΑ ήθελε να απομονώσει τον Πουλικόγιαννη από τους συντρόφους του, για να τον σκοτώσει. Καλώντας τον να βγει μπροστά («Πού είναι ο Πουλικόγιαννης;»), όχι επειδή δεν τον γνώριζαν και τον αναζητούσαν, αλλά επειδή αυτός ήταν ο πρωταρχικός στόχος τους, το τάγμα εφόδου της ΧΑ επεδίωξε να τον φέρει σε θέση που θα ήταν ευάλωτος και να του καταφέρει το μοιραίο χτύπημα στο κεφάλι.

Ακόμα και ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι δήθεν δεν επεδίωκαν τη σύγκρουση αλλά την αποχώρηση των θυμάτων από το χώρο όπου γινόταν η αφισοκόλληση, λέγοντας «Φύγετε από εδώ», έπεσε στο κενό. Ο Βαξεβάνης τον αντέκρουσε εύκολα, εξηγώντας ότι εάν όντως υπήρχε τέτοια πρόθεση εκ μέρους της ΧΑ, θα τους είχαν αφήσει έστω μία δίοδο διαφυγής, δεν θα τους είχαν παγιδέψει με την πλάτη στη μάντρα.  

 b2ap3_thumbnail_106--8.jpg

Και στα 50 μ. ΔΙΑΣ, θεατές

Την ώρα που το τάγμα εφόδου περικύκλωσε τους αφισοκολλητές, ο Βαξεβάνης είδε τέσσερα λευκά κράνη σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο της επίθεσης. Πιθανολόγησε ότι πρόκειται για αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι έμειναν απολύτως άπρακτοι καθώς διαδραματιζόταν μία δολοφονική ενέδρα. Το ίδιο μοτίβο που είδαμε και στην επίθεση κατά του Παύλου Φύσσα δηλαδή, όπως σχολίασε ο Τ. Σαπουντζάκης, στην εκπομπή της Παρασκευής.
 

Οι ευθύνες της αστυνομίας όμως, δεν εξαντλούνται εκεί, καθώς και τα βήματα που ακολούθησαν, όπως το ότι δεν κυνήγησαν τους δράστες, δεν προσπάθησαν να τους συλλάβουν, δεν έκαναν – μέχρι και σήμερα – καμία έρευνα στα τηλέφωνα των όσων συνελήφθησαν για να μάθουν πώς οργανώθηκε το τάγμα εφόδου κλπ, φανερώνουν αυτό που οι μάρτυρες περιγράφουν ως «ασυλία» και «ακαταδίωκτο» της ΧΑ, που της επέτρεπε να κάνει επιθέσεις και μάλιστα να δηλώνει ανοιχτά και ευθαρσώς την ταυτότητά της, στα θύματα των επιθέσεων.

 b2ap3_thumbnail_106-14.jpg

Έλλειψη τεχνικών μέσων

Τον έντονο εκνευρισμό της υπεράσπισης προκάλεσε η επίδειξη φωτογραφιών στον μάρτυρα από τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής. Σε αυτές απεικονίζονταν ηγετικά στελέχη της ΧΑ, με σβάστικες, σημαίες, περιβραχιόνια, ναζιστικούς χαιρετισμούς κλπ. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζάκη, η υπεράσπιση θα κάνει προσπάθεια να ισχυριστεί ότι πρόκειται περί νεανικών λαθών της ηγεσίας της ΧΑ, η οποία έχει δήθεν μετανοήσει, ωστόσο η επίδειξη πιο πρόσφατων φωτογραφιών αποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει.
 
Όπως αναφέρθηκε και στην εκπομπή της Παρασκευής, η έλλειψη τεχνικών μέσων στην συγκεκριμένη δίκη, είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει το Κράτος στη συγκεκριμένη δίκη. Οι φωτογραφίες επιδεικνύονται από εκτυπώσεις, ενώ – όπως έχει συχνά επισημανθεί – δεν υπάρχει ηχογράφηση ή μαγνητοσκόπηση της ακροαματικής διαδικασίας, και τα πρακτικά της Έδρας τηρούνται χειρόγραφα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και καθώς στην αίθουσα του δικαστηρίου δεν λειτουργούσε η θέρμανση, η δικάσιμος της 1ης Δεκεμβρίου διεκόπη νωρίτερα, με αίτημα των συνηγόρων, εξαιτίας του κρύου.

 

Κάθε Παρασκευή

 
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 δικασίμων, υπήρξε εκδήλωση ενημέρωσης και αποτίμησης της μέχρι σήμερα πορείας της δίκης, εκ μέρους της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας Φύσσα.
 
Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV. Υπενθυμίζεται ότι κατά την 47η εβδομάδα συνεχίστηκαν οι εξετάσεις μαρτύρων της υπόθεσης της επίθεσης της ΧΑ εναντίον του ΠΑΜΕ, συγκεκριμένα, κατέθεσε ο μάρτυρας και πολιτικώς ενάγων Σταύρος Λευκοδημήτρης.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο