10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

#GDtrial | Κατήγορος είναι η Ελληνική Δημοκρατία

Με την πολύτιμη βοήθεια του Θανάση Καμπαγιάννη από το Jail Golden Dawn και την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, η τελευταία εκπομπή για το 2016 και ένας μικρός απολογισμός της δίκης, όπως έχει εξελιχθεί ως τώρα.

Κατά την 49η εβδομάδα (δικάσιμοι 111 και 112) συνεχίστηκε η εξέταση του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντα Ζύμαρη. Πρόκειται για έναν από τους πιο ζημιογόνους μάρτυρες για την υπερασπιστική γραμμή των χρυσαυγιτών, όπως εξήγησε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επειδή απέδειξε ότι υπήρχε ανθρωποκτόνος στόχος κατά συρροή, και όχι μεμονωμένα.

 {"video":"https://www.youtube.com/watch?v=UnxdUjqYs0s","width":"800","height":"450"}

Ταύτιση ταγμάτων εφόδου – κόμματος

Σχολιάζοντας το βίντεο που πρόσφατα δημοσίευσε το OmniaTV, ο κ. Καμπαγιάννης αναγνώρισε τους Δεβελέκο, Παπαδημητρίου, και Μουλιανάκη, μεταξύ των χρυσαυγιτών που παρελαύνουν εκφοβιστικά στον Πειραιά. Εξήγησε δε ότι ακριβώς αυτό ήταν που περιέγραψε και ο μάρτυρας Ζύμαρης, στο ακροατήριο: ότι δηλαδή η ΧΑ ως κόμμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα τάγματα εφόδου της, τα οποία αποτελούν τον επιχειρησιακό της βραχίονα. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί κάνουν τέτοιου είδους «πολιτικές δράσεις» και τα βράδια κάνουν απόπειρες δολοφονίας των αντιπάλων τους.

Πρόκειται για κομβικό σημείο της δίκης, καθώς η μαρτυρία του Ζύμαρη φέρνει στο φως για πρώτη φορά κατά την ακροαματική διαδικασία, την πλήρη ταύτιση του κόμματος με τον επιχειρησιακό του βραχίωνα. Είναι ένα και το αυτό, το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, παρόλο που η δίκη δεν έχει προχωρήσει ακόμα στο σκέλος που αφορά στην εγκληματική οργάνωση, από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει ήδη καταδειχθεί και σε μεγάλο βαθμό αποδειχθεί ότι αυτό ισχύει. Οι διαμαρτυρίες της υπεράσπισης που ζητούσαν να αποκλειστεί η πολιτική αγωγή από τις σχετικές ερωτήσεις έπεσαν στο κενό, καθώς η Έδρα είχε αποφασίσει ήδη από τις πρώτες εβδομάδες ότι η πολιτική αγωγή δύναται να δηλώσει παράσταση και για αυτό το σκέλος.

b2ap3_thumbnail_2.jpg

Ακαταδίωκτο

Έχουμε ξαναδεί το πιεστικό ερώτημα γιατί κάποιος ο οποίος έχει δολοφονικό σκοπό επιτίθεται χωρίς να καλύπτει το πρόσωπό του και χωρίς να αποκρύπτει τα στοιχεία του, να επανέρχεται διαρκώς από την υπεράσπιση. Απαντήθηκε πολλές φορές ήδη τόσο από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες όσο και από τους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ. Κατά την 49η εβδομάδα, απαντήθηκε με τον πλέον οριστικό τρόπο από τον μάρτυρα Ζύμαρη: τα τάγματα εφόδου δήλωναν ανοιχτά την ταυτότητά τους επειδή ένοιωθαν ότι είχαν το ακαταδίωκτο.

Συζητώντας τον κατηγορούμενο Πανταζή, ο συνήγορος Παπαδέλλης ρώτησε «Θεωρείτε ότι ήταν ακαταδίωκτος ή είχε επιληφθεί, και μάλιστα άμεσα, η Ελληνική δικαιοσύνη;» για να λάβει την απάντηση ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος «Αφέθηκε ελεύθερος και το ξανάκανε. Ξέραμε όλοι ότι έκανε την επίθεση στους αλιεργάτες και ήταν ελεύθερος».

Αν μη τι άλλο, η απάντηση αυτή αναδεικνύει με αναμφισβήτητο τρόπο τις εξαιρετικά βαριές ευθύνες τόσο της Αστυνομίας όσο και της Δικαιοσύνης. Εάν είχε δοθεί η αρμόζουσα βαρύτητα στις προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχε δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας, ίσως ακόμα και άλλα θύματά της, όπως ο Σαχζάντ Λουκμάν.

b2ap3_thumbnail_1.jpg

Θα αναζητηθούν ευθύνες αστυνομικών;

Το ερώτημα τι μπορεί να γίνει σχετικά με τη στάση και τις ευθύνες της Αστυνομίας αναδύεται από όλες τις υποθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καμπαγιάννη, είναι στη διακριτική ευχέρεια της Έδρας, στη λήξη της δίκης, να συλλέξει τα στοιχεία που καταδεικνύουν τις ευθύνες των αστυνομικών και να τα στείλει στον Εισαγγελέα για διερεύνηση ποινικών ευθυνών. Ωστόσο, ρεαλιστικά, για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει πίεση από την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, αλλιώς θα κουκουλωθεί όπως συχνά συμβαίνει, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες σε κανέναν.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία η δημοσιότητα της δίκης, η διάδοσης της πληροφορίας, η σωστή καταγραφή των στοιχείων, η προσβασιμότητα σε όποιον επιθυμεί να βρει τα στοιχεία κλπ.

Σαφώς και δεν βοηθά καθόλου το γεγονός ότι δεν γίνεται επίσημα καταγραφή με ηχογράφηση ή βιντεοσκόπηση. Το αίτημα αυτό της πολιτικής αγωγής και των θυμάτων απορρίφθηκε από την αρχή, κατόπιν οικονομοτεχνικής μελέτης, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, λόγω κόστους, χωρίς να αναζητηθούν εναλλακτικές μέθοδοι ή πηγές για να επιτευχθεί. Το αποτέλεσμα είναι η χειρόγραφη τήρηση πρακτικών από τον Γραμματέα της Έδρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του αρχείου της σημαντικότερης δίκης της μεταπολίτευσης.

Και ενώ τα mainstream ΜΜΕ (της δημόσιας ΕΡΤ συμπεριλαμβανομένης) στην συντριπτική πλειοψηφία τους απαξιούν να διαθέσουν πόρους για να καλύψουν τα τεκταινόμενα της δίκης, δεν παύουν να ταΐζουν το κοινό τους με lifestyle σκουπίδια και να αποπειρώνται την επαναπροσέγγιση του πολιτικού συστήματος με τη Χρυσή Αυγή, λειαίνοντας τις γωνίες της και αποσιωπώντας τον εγκληματικό χαρακτήρα της.

b2ap3_thumbnail_3--.jpg

Οχλαγωγία ελλείψει επιχειρημάτων

Το κλίμα για την ΧΑ έχει αρχίσει να γίνεται ασφυκτικά δύσκολο όσο τα στοιχεία της δράσης της έρχονται στην επιφάνεια, μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις. Για αυτό το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης δυσανασχετούν σφόδρα, οχλαγωγούν και διαμαρτύρονται έντονα για το γεγονός ότι οι μάρτυρες καταθέτουν την πραγματικότητα που ενοχοποιεί τους εντολείς τους.

Σε απάντηση όλων αυτών, για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο δίκης, η Πρόεδρος απευθυνόμενη προς τον συνήγορο Ρουσσόπουλο, τον ρώτησε εάν η υπεράσπιση αρνείται ότι όσα καταθέτει ο μάρτυρας έχουν συμβεί. Συμπληρωματικά, τον ρώτησε εάν υπάρχει ισχυρισμός από την υπεράσπιση ότι πρόκειται για πλαστά στοιχεία.

Η απάντηση του Ρουσσόπουλου ήταν μία γενική απόρριψη όλων των στοιχείων που προέρχονται από τα ΜΜΕ ή το Youtube, ενώ αποκάλεσε τα βίντεο συρραφές που δεν αποδίδουν την αλήθεια. Η Πρόεδρος απευθυνόμενη στην υπεράσπιση, εξήγησε ότι όταν έρθει η ώρα των αναγνωστέων, θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δουν τα στοιχεία της δικογραφίας και ολόκληρα τα βίντεο και τα κείμενα που την απαρτίζουν.

b2ap3_thumbnail_8.jpg

Ειρωνία και ενέδρες από την υπεράσπιση

Επίκληση σε μία λογική άλλου είδους έκανε ο συνήγορος Τσάγκας, που ρώτησε για το σχήμα του τραύματος του Ζύμαρη, το οποίο προκλήθηκε από ρόπαλο με καρφιά που προοριζόταν για το κεφάλι του μάρτυρα. Όταν εκείνος απάντησε ότι ήταν μία τρύπα, ο συνήγορος τον αντέκρουσε λέγοντας ότι «Τα έγγραφα και τα ευρήματα σας διαψεύδουν, είναι γωνιώδες» αφήνοντας το ακροατήριο και την έδρα να αναρωτιούνται τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής.

Αρκετές ερωτήσεις της υπεράσπισης προσπάθησαν να καταδείξουν και πάλι ότι επρόκειτο για δύο πανομοιότυπες ομάδες που είχαν πάει για αφισοκόλληση και έτυχε να συγκρουστούν, «ένα θεατρικό δρώμενο στο πλαίσιο της θεωρίας των δύο άκρων» σύμφωνα με τον Θ. Καμπαγιάννη. Ωστόσο οι απαντήσεις του Ζύμαρη κατέστησαν σαφές ότι δεν υπήρχε καμία ομοιότητα μεταξύ των ομάδων: η μία είχε πάει για αφισοκόλληση και η άλλη για να διαπράξει φόνους.

Δεν έλειψε και η ειρωνία με τον συνήγορο Γκαβέλα να διαπιστώνει ότι «είναι η πρώτη απόπειρα ανθρωποκτονίας που αφορά σε χτύπημα στο ισχίο». Είναι κάτι που ειπώθηκε μόνο προς εντυπωσιασμό, καθώς δικονομικά δεν ισχύει, όπως εξήγησε ο κ. Καμπαγιάννης φέρνοντας ως παράδειγμα κάποιον που αποφεύγοντας μία σφαίρα, ενώ δεν έχει υποστεί τραύματα, δικονομικά παραμένει θύμα απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Επικό αυτογκόλ για τον εντολέα του και αδερφό του κατάφερε ο συνήγορος Μιχαλόλιας. Ειρωνευόμενος το γεγονός ότι ο Ζύμαρης μίλησε για βάπτιση νέων μελών της Χρυσής Αυγής στον ποταμό Νέδα, ρώτησε ειρωνικά ποιος είναι ο νονός, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση «Ο Μιχαλολιάκος!» από τον μάρτυρα. Η πρόεδρος σχολίασε επεξηγηματικά ότι προφανώς ο μάρτυρας αναφερόταν στην ορκωμοσία νέων μελών.

b2ap3_thumbnail_10.jpg

Μεταξύ άλλων, η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδομήσει την Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλώντας την «Ευαγγέλιο», καθώς ο Ζύμαρης απάντησε ότι ένα μέρος της πληροφόρησής του προέρχεται από την ΕφΣυν. Όπως σχολίασε ο κ. Καμπαγιάννης, η ΕφΣυν τους ενοχλεί επειδή προφανώς έχει κάνει σωστά τη δουλειά της, με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που εκθέτει τα πεπραγμένα της ΧΑ.

Η υπερασπιστική γραμμή που επέλεξε ο συνήγορος Αλεξιάδης (κατηγ. Λαγός) ήταν η υπόνοια ότι ο Ζύμαρης ψεύδεται επειδή κατέβηκε υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον Γιάννη Λαγό.

Με ένα παραπειστικό ερώτημα αποπειράθηκε να παγιδεύσει τον Ζύμαρη ο συνήγορος υπεράσπισης Παπαδέλλης, ρωτώντας «το τάγμα εφόδου που λέτε, θεωρείτε ότι θα μπορούσε να αποτελείται από μαθητές ή εφήβους στην πλειοψηφία τους, όπως το είπε ο κ. Πουλικόγιαννης;». Μάλιστα, σε ερώτηση της Έδρας εάν όντως έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο, ο Παπαδέλλης ισχυρίστηκε ότι «Ναι το είπε, κρατάμε κι εμείς πρακτικά». Ωστόσο ο Ζύμαρης δεν έπεσε στην ενέδρα του συνηγόρου και απάντησε ειλικρινά πως «Εγώ δεν είδα 16χρονα. Είδα ανθρώπους έτοιμους να δολοφονήσουν».

«Εμείς βάζουμε ανθρώπους στην καρδιά και όχι μαχαίρια» δήλωσε ο Ζύμαρης σε ερώτηση για τον Παύλο Φύσσα από τον συνήγορο υπεράσπισης Οπλαντζάκη, καταδεικνύοντας με λυρικό τρόπο την τεράστια διαφορά μεταξύ των επιτιθέμενων και των θυμάτων τους.

b2ap3_thumbnail_6.jpg

Ο «μετανοημένος» Μπούκουρας

Ενδιαφέρον είχε η γραμμή που κράτησε η συνήγορος του Μπούκουρα, πρώην βουλευτή Κορινθίας της ΧΑ, ο οποίος τώρα ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση μαζί της. Η κα. Πανταζή, ανάγκασε την Έδρα να διακόψει όταν άρχισε να ουρλιάζει προς τον μάρτυρα «Έρχεστε και καταθέτετε ότι ήταν το μεσημέρι στη Βουλή και το βράδυ στον δρόμο. Εδώ δικάζονται άνθρωποι! Ντροπή σας!».

Αλλά και μετά την διακοπή συνέχισε σε πολύ έντονο ύφος, αναγκάζοντας την Πρόεδρο να της προτείνει να καθίσει και να είναι πιο ήρεμη. Όπως μας εξήγησε την Παρασκευή στην εκπομπή ο κ. Καμπαγιάννης, αυτός ο τρόπος εξέτασης ενός μάρτυρα μπορεί να εκληφθεί και ως απόπειρα εκφοβισμού του και δικαίως η Έδρα προσπάθησε να την ηρεμήσει.

Παράλληλα, ενώ ο Μπούκουρας προσπαθεί τώρα να περάσει ως «μικρό τοπικό στέλεχος» που μετανόησε για να πέσει στα μαλακά, στην πραγματικότητα πρόκειται για κάποιον που είχε Πανελλήνια δράση, παρίστατο σε πολλές από τις βίαιες δράσεις της ΧΑ (όπως αυτές που είχε στον Άγιο Παντελεήμονα ή σε πογκρόμ) και ανήκε στον ηγετικό πυρήνα της.

Κατήγορος είναι η Ελληνική Δημοκρατία

Στην εκπομπή της Παρασκευής (23 Δεκεμβρίου 2016) προβλήθηκε συνέντευξη που παραχώρησε στο OmniaTV ο πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαϊωάννου παραιτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου, μετά τον ανασχηματισμό και την ανάληψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο εντάσσεται η γραμματεία, από τον Στ. Κοντονή.

Περιγράφοντας την προσπάθεια ωραιοποίησης εκ μέρους της επίσημης Ελληνικής Πολιτείας, ο κ. Παπαϊωάννου είπε χαρακτηριστικά: «στην προηγούμενη έκθεσή μας, η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί ναζιστική οργάνωση στη χώρα».

Χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει ως «μία πρακτική αμεριμνησίας των θεσμών» της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένων. Τόνισε ότι επί πολλά χρόνια, οι Αρχές είτε αρνούνταν την ύπαρξη ρατσιστικού εγκλήματος, είτε έκαναν λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά», επιτρέποντας έτσι, δια της ανοχής και της σιωπής τους, να περάσουν πολλά χρόνια και να χυθεί πολύ αίμα.

Τον ευφημισμό «είχε συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο αδράνειας» χρησιμοποίησε ο κ. Παπαϊωάννου για να περιγράψει την περιχαράκωση των θεσμών στους μηχανισμούς συγκάλυψης και την άρνησή τους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, επί σειρά ετών, για να φτάσουμε στο αποκορύφωμα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, οπότε και η κατάσταση δεν μπορούσε πλέον να καλυφθεί μέσα σε κανένα αρχείο.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με την επιφανειακή μόνο κάθαρση που επιχειρήθηκε στην Αστυνομία, όταν διαπιστώθηκαν οι σχέσεις που είχε με τη ΧΑ. Μίλησε μάλιστα για παγιωμένη κουλτούρα αντιμετώπισης με διαφορετικά μέτρα και σταθμά τους παραβάτες του νόμου, αναλόγως της προέλευσής τους.

«Ένα ενδιαφέρον σημείο αυτής της δίκης είναι αν θα υπάρξει μία εξέλιξη σε βάρος αστυνομικών για τις ευθύνες τους για εκείνο το βράδυ» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης για τα καθήκοντα της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος τόνισε σε κάθε τόνο ότι «Είναι μία δίκη ιστορικών διαστάσεων και αν μη τι άλλο υπάρχει μία ανάγκη διαφύλαξης και διατήρησης κάποιων στοιχείων και για τον ιστορικό του μέλλοντος. […] υπάρχει και μια ανάγκη ερευνητική, επιστημονική κλπ, για το μέλλον». Δυστυχώς, και παρόλο που εξήγησε ότι κατήγορος είναι η ίδια η Ελληνική Δημοκρατία, παραδέχθηκε την πλήρη οικονομική αδυναμία της Πολιτείας να ανταπεξέλθει οικονομικά, ή όπως μπορεί να το δει κάποιος από άλλη σκοπιά, ανυπαρξία βούλησης να προτεραιοποιήσει την συγκεκριμένη δίκη σχετικά με άλλες δαπάνες.

b2ap3_thumbnail_4.jpg

Κάθε Παρασκευή

Η επόμενη δικάσιμος (113η την 50η εβδομάδα της δίκης) έχει οριστεί για μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα, την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017. Αναμένεται η εξέταση του επόμενου μάρτυρα στον κατάλογο (Τηλιακός), από την ίδια υπόθεση (επίθεση εναντίον αφισοκολλητών).

Οι εννέα δικάσιμοι του Ιανουαρίου είναι: 10/1, 12/1, 16/1, 17/1, 19/1, 20/1, 24/1, 25/1 και 26/1.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Το μήνυμα του παρατηρητηρίου, με τη λήξη της 112ης δικασίμου ήταν το εξής:

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την βοήθειά σας για τη διάδοση όσων μεταδίδουμε από την #GDtrial. Συγχωρέστε μας για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις. Το πλήθος των διαλόγων και γενικά όσων συμβαίνουν στις αίθουσες της #GDtrial είναι τέτοιο που μας οδηγεί να καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες, και να καταναλώνουμε λίτρα καφέ, για να πετύχουμε μια συνεπή και αξιόπιστη κάλυψη της διαδικασίας σε αυτές τις 112 δικασίμους.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όσες και όσους μας στηρίζετε και κάνετε την μετάδοσή μας να «ταξιδεύει» όσο περισσότερο γίνεται, καλές γιορτές με την ευχή το 2017 να αποτελέσει ένα έτος κατά το οποίο θα επέλθει η πολυπόθητη δικαιοσύνη.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο