Φιλλανδία: Στα μαλακά ο νεοναζί δολοφόνος

b2ap3_thumbnail_JK-JesseTorniainen.jpg

Σε φυλάκιση δύο ετών για επικίνδυνη κακοποίηση (aggravated assault) καταδικάστηκε σήμερα ο νεοναζί Jesse Torniainen από δικαστήριο του Ελσίνκι. Πρόκειται για τον 26χρονο Φιλλανδό που αντιμετώπιζε κατηγορίες ανθρωποκτονίας για τη βίαιη επίθεση εναντίον του Jimi Joonas Karttunen που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του από εγκεφαλική αιμορραγία.

Η επίθεση εναντίον του 28χρονου Karttunen, έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια μίας νεοναζιστικής διαδήλωσης του ανοιχτά ναζιστικού Suomen Vastarintaliike (SVL, Φιλλανδική Ένωση Αντίστασης), έξω από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ελσίνκι. Με την έναρξη της δίκης, στις 21 Δεκεμβρίου, δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αστυνομία βίντεο από κάμερα ασφαλείας του απέναντι κτιρίου όπου στεγάζεται μεγάλο σούπερ μάρκετ, ταχυδρομείο, βιβλιοθήκη κτλ.

https://www.youtube.com/watch?v=evybB_PIAZo

Στο βίντεο βλέπουμε καθαρά το θύμα, να περπατά κοντά στους νεοναζί. Στην επεξήγηση που έχει προσθέσει η εφημερίδα HS, διαβάζουμε ότι ο Karttunen έφτυσε στο έδαφος, μπροστά από τους ναζί, ενώ όπως ειπώθηκε στη δίκη τους αποκάλεσε “ρατσιστές κλόουν” (racist clowns). Τότε, φαίνεται αμέσως να έρχεται τρέχοντας ο Torniainen, ο οποίος τον αιφνιδιάζει: πηδά ψηλά και τον κλωτσά στο στήθος, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του στις πέτρινες πλάκες του πεζοδρόμου.

b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_risikko-1200x675_20161230-133834_1.jpg

Όταν οι περαστικοί παγώνουν και αρχίζουν να μαζεύονται γύρω από το θύμα που είχε χάσει τις αισθήσεις του, ο Torniainen απομακρύνεται γρήγορα και εξαφανίζεται, για να μην συλληφθεί. Δύο λεπτά μετά, βλέπουμε ένα μικρό φορτηγάκι της αστυνομίας που περιπολούσε στο χώρο του σταθμού, να προσεγγίζει. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Töölö όπου διαπιστώθηκε ότι είχε κάταγμα κρανίου, μώλωπες και εγκεφαλική αιμορραγία.

Το γεγονός ότι βρισκόταν εν αναμονή της δίκης του, δεν εμπόδισε τον δράστη από το να λάβει μέρος στην παρέλαση των νεοναζί, στις 6 Δεκεμβρίου, για την ημέρα Ανεξαρτησίας της Φιλλανδίας. Λειτούργησε όμως συσπειρωτικά για το αντιφασιστικό κίνημα, ενώ ανάγκασε και τις υπόλοιπες εθνικιστικές ομάδες να κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από το νεοναζιστικό Suomen Vastarintaliike, το Φιλλανδικό κομμάτι μίας οργάνωσης που λειτουργεί και στις άλλες Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες (Nordic Resistance Movement).

b2ap3_thumbnail_Cy3Y8MMWgAEH7h1.png

Η εισαγγελέας Anja-Riitta Rinkinen ζήτησε την καταδίκη του Torniainen για ανθρωποκτονία με επιβαρυντικές συνθήκες, στρεφόμενη εναντίον κάποιου που εξέφρασε αντίθεση στην υποκίνηση ρατσισμού. Το δικαστήριο όμως έκρινε ότι το θύμα έφερε μέρος της ευθύνης, καθώς 5 μέρες μετά το συμβάν, αποχώρησε οικειοθελώς από το Νοσοκομείο όπου είχε εισηχθεί, με αποτέλεσμα να καταλήξει μία μέρα αργότερα, σε άλλο νοσοκομείο όπου εισήχθη επειγόντως λόγω έντονης αδιαθεσίας.

Η υπεράσπιση έκανε λόγο για χρήση ναρκωτικών ουσιών (intoxicants) από το θύμα πριν το συμβάν αλλά και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, κάτι που η εισαγγελία διέψευσε ότι έπαιξε οποιονδήποτε ρόλο στο τραγικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, το συμβάν έχει προβληθεί υπερβολικά από τα ΜΜΕ, καθώς αφορά μία απλή επίθεση και ο Torniainen είχε σκοπό μόνο να φοβίσει το θύμα.

b2ap3_thumbnail_Jesse-Torniainen-asema-aukio-pahoinpitely.jpg

Η απόφαση για διετή φυλάκιση η οποία ανακοινώθηκε σήμερα, δεν ικανοποίησε την Εισαγγελία η οποία δήλωσε ότι θα την εφεσιβάλει, στοχεύοντας σε καταδίκη μέχρι και 6 ετών. Υπενθυμίζεται ότι ο Torniainen έχει απασχολήσει πολλές φορές τις Αρχές, με καταδίκες μεταξύ άλλων για βανδαλισμό, επίθεση, λαθρεμπόριο και εγκλήματα που σχετίζονται με όπλα. Αυτός είναι και ο λόγος που καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση, αλλιώς η ποινή θα ήταν πολύ χαμηλότερη.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η Αστυνομία έχει ζητήσει να διερευνηθεί η πιθανότητα να χαρακτηριστεί το Suomen Vastarintaliike ως παράνομη οργάνωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Παρόλο που πρόκειται για ολιγομελή ομάδα της τάξης των 60 μελών σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Esa Holappa, έχουν εμπλακεί σε πολλά περιστατικά βίας από το 2010, συμπεριλαμβανομένης μίας επίθεσης με μαχαίρι κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου.

b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_rutanen_pylkkanen_20161230-133919_1.png

Οι ίδιοι περιγράφονται ανοικτά ως “εθνικοσοσιαλιστές” ενώ οι ξεκάθαρα ρατσιστικές θέσεις τους δεν εμπόδισαν τον βουλευτή Olli Immonen του κόμματος των Πραγματικών Φιλλανδών, και μέλος της παρούσας συγκυβέρνησης, να φωτογραφηθεί μαζί τους. Και δυστυχώς, δεν είναι το μόνο μέλος του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος που τρέφει ανοικτά μεγάλη συμπάθεια για τις θέσεις τους, όσο κι αν ο ηγέτης του κόμματος Timo Soini προσπαθεί να κρύψει τέτοια συμβάντα κάτω από το χαλί.

Ορισμένοι ειδικοί διαφωνούν με τις προθέσεις της Αστυνομίας. Ακόμα κι αν το δικαστήριο αποφασίσει κρίνει την οργάνωση παράνομη, λένε, απλά θα μετατραπεί σε ανεπίσημη και παράνομη οργάνωση, που θα λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο