Φιλλανδία: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή περικοπή;

b2ap3_thumbnail_WP_20140809_002.png

Ένα κοινωνικό πείραμα αρχίζει φέτος και για τους επόμενους 24 μήνες στη Φιλλανδία: 2.000 άνεργοι θα λάβουν το λεγόμενο “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα”, δηλαδή ένα αφορολόγητο ποσό 560 ευρώ το μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό θα αφαιρείται από το σύνολο των επιδομάτων που παίρνουν ήδη, δηλαδή δεν θα είναι πρόσθετο στο σημερινό τους εισόδημα.

Πού διαφέρει λοιπόν από το επίδομα ανεργίας; Εάν στους επόμενους 24 μήνες οι δικαιούχοι που συμμετέχουν στο πείραμα αποκτήσουν κάποιο εισόδημα, δεν θα χάνουν αυτό το ελάχιστο εγγυημένο ποσό.

Οι άνεργοι στη Φιλλανδία λαμβάνουν επίδομα ανεργίας είτε έχουν προϋπηρεσία είτε όχι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν είσαι άνω των 18 και μόνιμος κάτοικος της χώρας (δηλαδή είσαι πολίτης, πρόσφυγας ή αποδεδειγμένα σύντροφος κάποιου κατοίκου), εφόσον εγγραφείς ως άνεργος που αναζητά εργασία, θα λάβεις περίπου 700 ευρώ το μήνα (προ φόρων). Το καθαρό ποσό είναι χονδρικά 550 ευρώ.

Εάν διαθέτεις προϋπηρεσία, παίρνεις ένα γερό επιπλέον ποσό για 12-24 μήνες. Το ύψος του εξαρτάται από το εργασιακό συνδικάτο σου και μπορεί να φτάνει ακόμα και στο 80% του μισθού που είχες. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που το 70% των Φιλλανδών είναι μέλη στα αντίστοιχα εργατικά συνδικάτα τους.

Επιπλέον, όποιος δεν έχει δικό του σπίτι και χρειάζεται βοήθεια για να ενοικιάσει μπορεί να ζητήσει την αρωγή των κοινωνικών υπηρεσιών οι οποίες και του διαθέτουν συγκεκριμένο ποσό για αυτό το σκοπό. Αυτά είναι δύο μόνο από τα πολλά και πολύ αποδοτικά επιδόματα που παρέχει το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης της Φιλλανδίας μέσω της υπηρεσίας κοινωνικής ασφάλισης KELA, ώστε οι πολίτες χωρίς πόρους να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα στοιχειώδη τους έξοδα.

Ακόμα κι έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν στη φιλανθρωπία για τρόφιμα και ρούχα, μία τάση η οποία δυστυχώς βαίνει αυξανόμενη. Η ανεργία στο 8,1% (213.000 άνεργοι), η στασιμότητα της οικονομίας, οι χιλιάδες μετανάστες (κυρίως Ρώσοι και πολίτες φτωχότερων μελών της ΕΕ) που έχουν χαμηλό εισόδημα και συχνά κακοπληρωμένες δουλειές (στην οικοδομή, στην καθαριότητα κ.α.), εξηγούν ίσως το γιατί.

Δυστυχώς, η νεοφιλελεύθερη συγκυβέρνηση που έχει αναλάβει τη χώρα από τον Απρίλιο του 2015, θεωρεί ότι η σημερινή πολιτική επιδομάτων είναι πολύ “σοσιαλιστική” και κρίνει ότι πρέπει να περικοπούν. Έτσι, με το πρόσχημα της καθιέρωσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κάτι που όλοι στον κόσμο υποδέχονται θετικά, ο στόχος είναι να κοπούν τα “πολυέξοδα” επιδόματα και να συμπιεστούν όλα σε ένα, με το ελάχιστο πολιτικό κόστος.

Άλλα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να μειώσει την ανεργία, είναι:
– η εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών έρευσης εργασίας (δηλαδή ο αντίστοιχος “ΟΑΕΔ”) σε ιδιώτες υπεργολάβους που θα καλούν τους ανέργους να εξηγήσουν τι βήματα έχουν λάβει για να βρουν δουλειά (δηλαδή η ψυχολογική πίεση και η ανάθεση τους βάρους στον ίδιο τον άνεργο που θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι τεμπέλης),
– η δραστική μείωση των γραφείων εύρεσης εργασίας και των συμβούλων που εργάζονταν σε αυτά, και
– η άμεση “τιμωρία” των δικαιούχων που αρνούνται να υποβάλουν αίτηση σε κάποια δουλειά που τους έχει υποδειχθεί με παύση του επιδόματος.

Σύμφωνα με το CNN, ένα αντίστοιχο πείραμα (Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος) μικρής κλίμακας έχει αρχίσει στο Livorno της Ιταλίας, ενώ πιλοτικά προγράμματα ετοιμάζουν ο Καναδάς, η Ουγγάντα, η Βραζιλία και η Ισλανδία. Το ιστορικότερο ίσως παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με το CNN, είναι αυτό της πολιτείας της Αλάσκα. Τα κέρδη από την εξόρυξη πετρελαίου μοιράζονται στους κατοίκους της πολιτείας, από το 1980.

Πηγές:

http://money.cnn.com/2017/01/02/news/economy/finland-universal-basic-income/index.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο