#GDtrial | Ανάληψη ευθύνης από Λαγό: «Τους κοπανήσαμε»

Σε ένα αχαρτογράφητο αλλά πολύ συναρπαστικό τοπίο πέρασε πλέον η δίκη της Χρυσής Αυγής, την 54η εβδομάδα (δικάσιμοι 124-126). Μετά την εξέταση των τριών μεγαλύτερων υποθέσεων, άνοιξε πλέον το σκέλος της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως εξήγησε στο βιντεοχρονολόγιο της περασμένης Παρασκευής ο κ. Δ. Ζώτος, αυτό σημαίνει ότι θα εξεταστεί η ύπαρξή της, η δομή της, η ιεραρχία, τα μέσα κλπ. Στο πλαίσιο αυτό, θα κληθούν στο ακροατήριο μάρτυρες από τις συσχετισμένες υποθέσεις, ορισμένες εκ των οποίων θα δικαστούν μελλοντικά (όπως η επίθεση στο Συνεργείο), δικάζονται ακόμα ή έχουν ήδη τελεσιδικήσει (όπως η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια).

 {"video":"https://www.youtube.com/watch?v=EvOCWHlEzEA","width":"800","height":"450"}

Δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα εκ μέρους της υπεράσπισης, η Έδρα έχει αποφασίσει από την αρχή της δίκης να επιτρέψει στην πολιτική αγωγή να κάνει ερωτήσεις για το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό έχει κρίσιμη σημασία για τη διαλεύκανση των υποθέσεων και θα βοηθήσει το δικαστήριο να φωτίσει σε βάθος τη δράση της ΧΑ.

Αλλά και η ένταση που προσπαθεί τεχνηέντως να δημιουργήσει η υπεράσπιση, κάνοντας προκλητικά σχόλια, διακόπτοντας τις ερωτήσεις και γενικότερα δημιουργώντας κωλύματα, έπεσε στο κενό, καθώς η υπόθεση προχώρησε με τις πολύ διαφωτιστικές καταθέσεις 4 μαρτύρων.

 b2ap3_thumbnail_124-4.jpg

Δικογραφία που χάθηκε, μαγικά

Η δικογραφία για την επίθεση της ΧΑ στο Συνεργείο στις 10 Ιουλίου 2013, η μοναδική δικογραφία όπου υπάρχουν στοιχεία για άμεση συμμετοχή δύο βουλευτών της ΧΑ, «για αυτοπρόσωπη διάπραξη εγκλημάτων» όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Ζώτος, έχει επισήμως χαθεί. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις της ΧΑ με το βαθύ Κράτος.

Η δίκη που θα αρχίσει στις 25 Απριλίου (όπως μας ενημέρωσε σε προηγούμενο βιντεοχρονολόγιο ο Θ. Καμπαγιάννης) θα γίνει με αντίγραφα της δικογραφίας (επίσημες φωτοτυπίες των στοιχείων), τα οποία διασώθηκαν επειδή κάποιες ανακρίτριες είχαν την πρόνοια να ζητήσουν αντίγραφα υποθέσεων που σχετίζονται με τη ΧΑ, από όλες τις Εισαγγελίες της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Ζώτο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αριθμοί μηχανών και 2 αυτοκινήτων που συμμετείχαν στην μοτοπορεία της ΧΑ εναντίον του Συνεργείου είχαν προστεθεί στη δικογραφία από αστυνομικό που μετείχε στην έρευνα. Κατόπιν τούτου, ταυτοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες τους και μάλιστα, το ένα αυτοκίνητο, βρέθηκε ότι ανήκει σε εταιρία leasing και ότι έχει διατεθεί από τη Βουλή στον βουλευτή της ΧΑ Γ. Λαγό.

Ωστόσο, κάποιος Εισαγγελέας πήρε την υπόθεση και την έθεσε στο αρχείο. Κατόπιν ενεργειών των παθόντων αλλά και υπό την πίεση της δημοσιότητας, και καθώς οι ανακρίτριες αναζήτησαν την δικογραφία και την συσχέτισαν με την παρούσα δίκη, υπήρξε ανακίνηση της υπόθεσης και άρση της ασυλίας του Λαγού, ώστε να προχωρήσει πλέον σε δίκη, τον Απρίλιο.

b2ap3_thumbnail_124-9.jpg

45 λεπτά για να πάει 1,5 χλμ … επειγόντως

Ο Δ.Γώγουλος, αστυνομικός ο οποίος και είχε υπηρεσία την ημέρα της επίθεσης στο Α.Τ. Ηλιούπολης, κατέθεσε πρώτος. Εάν κάποιος είχε ακόμα αμφιβολίες σχετικά με τον τρόμο που προκαλεί η ΧΑ στους μάρτυρες, ο Γώγουλος με προϋπηρεσία 18 ετών στην Ασφάλεια, ζήτησε να μην πει την διεύθυνσή του στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στις 19:20 της 10.7.2013, μία μοτοπορεία 30 περίπου δικύκλων (60 περίπου ατόμων) με ρούχα και διακριτικά της ΧΑ πέρασε μπροστά από το Τμήμα. Παρατήρησε ότι οι μηχανές πήγαιναν σε τριάδες, καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος του δρόμου που είναι μονής κατεύθυνσης και οδηγεί υποχρεωτικά μπροστά στο Συνεργείο. Τους είδε να κρατάνε σημαίες και κοντάρια από σημαίες (ρόπαλα) και τους άκουσε να φωνάζουν «Αίμα Τιμή ΧΑ». Επίσης, είδε 2 μηχανές με 4 αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να ακολουθούν την μοτοπορεία με αναμμένους φάρους.

b2ap3_thumbnail_124-11.jpg

Όπως διηγήθηκε, 5-10 λεπτά αργότερα έλαβε τηλεφώνημα από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, που τον ενημέρωνε ότι είχε συμβεί κάποια επίθεση από μέλη της ΧΑ σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από το Τμήμα, και ότι υπήρχε και τραυματίας. Ο χρόνος αυτός προσδιορίζει και την διάρκεια της επίθεσης όπως μας επεσήμανε ο κ. Ζώτος, όπως και το ότι η μοτοπορεία ήταν οργανωμένη.

Από το Κέντρο έδωσαν εντολή στον Γώγουλο να κλείσει το Τμήμα, καθώς ήταν μόνος εκεί, και να πάει να διερευνήσει το συμβάν. Ο ίδιος όμως ήταν απρόθυμος να πάει στο σημείο νωρίς, και καθυστέρησε συνειδητά 45-60 λεπτά μέχρι να φτάσει στο Συνεργείο. Εξεπλάγη, είπε ο ίδιος, επειδή το Κέντρο δεν ήταν ενήμερο για τους ΔΙΑΣ που ακολουθούσαν την πορεία.

Δήλωσε ότι γνώριζε ήδη τον χώρο του Συνεργείου, από επίθεση με μολότοφ που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2013. Είπε ότι εκεί γίνονται μαθήματα σε παιδιά οι γονείς των οποίων είχαν οικονομικές δυσκολίες και ότι διαπίστωσε, φτάνοντας, ζημιές στο χώρο, σπασίματα, πεταγμένα έπιπλα και βιβλία.

b2ap3_thumbnail_124-18.jpg

Περιφέρονταν άσκοπα

Σε ερώτηση της Έδρας σχετικά με τη συνδρομή του Γώγουλου, ο ίδιος το περιέγραψε ως θέμα ενημέρωσης του Κέντρου και των συναδέλφων του που ήρθαν στο σημείο αργότερα από τον ίδιο. Παρακολουθούσε από ασφαλή απόσταση χωρίς να καταγράψει κάτι ο ίδιος, χωρίς να αναζητήσει μάρτυρες κλπ.

Διαπίστωσε ότι το πλήθος που συγκεντρώθηκε (περίοικοι, περαστικοί κλπ) φώναζαν «μπάτσοι ναζί το ίδιο μαγαζί» αντιδρώντας έτσι στο γεγονός ότι η επίθεση έγινε με τη συνοδεία δύο μηχανών ΔΙΑΣ και χωρίς αυτοί να την αποτρέψουν, αλλά και στο γεγονός – όπως περιγράφτηκε από επόμενο μάρτυρα – ότι μετά την επίθεση, οι αστυνομικοί έκαναν βόλτες με τα μηχανάκια στην πλατεία αντί να κυνηγήσουν τους δράστες.

Αλλά και ο επόμενος αστυνομικός που κατέθεσε, ο Αχιλλέας Κίσσας, μέλος πληρώματος συμβατικού οχήματος της Ασφάλειας που έφτασε στο Συνεργείο μετά τις 21:00, δηλαδή μιάμιση ώρα μετά την επίθεση, την ίδια συνεισφορά είχε. Μίλησε για τον κόσμο που ερχόταν στην πλατεία, μπροστά από το Συνεργείο, και για το γεγονός ότι ο ίδιος παρέμεινε σε απόσταση 150-200 μέτρων, χωρίς να πλησιάσει, κατόπιν ρητής εντολής από το Κέντρο της ΕΛΑΣ. 

b2ap3_thumbnail_125-1.jpg

Την απορία της Έδρας προκάλεσε αυτή η άσκοπη περιφορά αστυνομικών που – όπως προέκυψε από τις ερωτήσεις του δικαστηρίου – παρέμεναν σε απόσταση, δεν έκαναν την παραμικρή συλλογή στοιχείων, δεν αναζητούσαν τους δράστες με τα μηχανάκια, δεν έκαναν προσαγωγές υπόπτων, δεν πήραν καταθέσεις από τους αυτόπτες μάρτυρες, δεν έβγαλαν φωτογραφίες του χώρου, δεν κατέγραψαν τα στοιχεία των αυτοπτών μαρτύρων, και γενικότερα, δεν έκαναν κάτι χρήσιμο πέρα από το να ενημερώνουν το Κέντρο για το πόσοι πολίτες είχαν μαζευτεί και τι συνθήματα φώναξαν εναντίον της αστυνομίας.

Αντιθέτως, η συμβολή των απλών πολιτών, που ο καθένας έπαιξε έναν μικρό αλλά σημαντικό ρόλο για να ταυτοποιηθούν οι δράστες, ήταν αυτό που τελικά στοιχειοθέτησε την υπόθεση. Οι φωτογραφίες που τράβηξε ενστικτωδώς ένας γιατρός την ώρα της επίθεσης, το βίντεο που μαγνητοσκόπησε και ανάρτησε ένας άγνωστος οδηγός αυτοκινήτου που είδε την μοτοπορεία, η γυναίκα του γιατρού που άρχισε να καταβρέχει τους χρυσαυγίτες με το λάστιχο, οι θαμώνες της πλατείας που κατέγραψαν τους αριθμούς από τα μηχανάκια και τους έδωσαν στην αστυνομία, οι μικρές απλές και αυτονόητες κινήσεις για όποιον αντιστέκεται στον φασισμό της ΧΑ, «έδεσαν» τα στοιχεία που βλέπουμε σήμερα να παρουσιάζονται στο δικαστήριο.

 b2ap3_thumbnail_124-24.jpg

Είδαμε τι έπραξαν!

Γέλιο, οργή και απορία ήταν τα συναισθήματα στο ακροατήριο όταν ο Κίσσας εξήγησε πως τον διέταξαν να ψάξει στο διαδίκτυο για στοιχεία σχετικά με την επίθεση. Ο ίδιος αξιωματικός, ένας από εκείνους που διατάχθηκαν να πάνε στον χώρο της επίθεσης αλλά να μείνουν σε απόσταση, χωρίς να συλλέξουν κανένα στοιχείο επί τόπου, χωρίς να ρωτήσουν τους πολίτες τι είχαν δει, να καταγράψουν τα ονόματά τους για μελλοντική χρήση κλπ, διατάχθηκε να γυρίσει στο γραφείο και να ψάξει το διαδίκτυο για στοιχεία.

Αν υπάρχει μία χαρακτηριστική φράση που μπορεί να περιγράψει καλύτερα την απογοήτευση του απλού πολίτη για τον τρόπο που λειτουργεί η αστυνομία και πώς αυτό έχει καταστεί σαφές μέσα από τα στοιχεία, ήταν μία παρέμβαση της Προέδρου. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης Παπαδέλλη προς τον μάρτυρα Τσαφολόπουλο «Γιατί δεν εισφέρατε τη γνώση σας στις διωκτικές αρχές;» πριν απαντήσει οτιδήποτε ο μάρτυρας, η Πρόεδρος σχολίασε πως «Οι διωκτικές αρχές ήταν εκεί και είδαμε τι έπραξαν».

Κατόπιν αυτού, μπορεί ο κάθε πολίτης να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΛΑΣ, για την αποτελεσματικότητά της, αλλά και για τον τρόπο που επέλεξε να διαχειριστεί τόσες και τόσες υποθέσεις σοβαρών εγκληματικών επιθέσεων. Το τραγικό συμπέρασμα παραμένει ότι εάν η διαχείριση ήταν διαφορετική, ίσως να ήταν ζωντανοί ο Παύλος Φύσσας, ο Σαχζάντ Λουκμάν και τόσα άλλα θύματα της ναζιστικής συμμορίας.

b2ap3_thumbnail_lagos_boulh.jpg

 b2ap3_thumbnail_mixos_tsakanikas.jpg

Λαγός, Μίχος και ΔΙΑΣ στην επίθεση

Ο Τσαφολόπουλος, ένας γονιός παιδιού που βρισκόταν στο χώρο του Συνεργείου την ώρα της επίθεσης κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στη δίκη της ΧΑ. Μίλησε για την προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά αστυνομικών των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, με τους οποίους υπήρξαν και λεκτικές διαφωνίες.

Ο ίδιος είχε ζητήσει την ποινική δίωξη συγκεκριμένου αστυνομικού, κάτι που αργότερα απέσυρε, για τον φόβο συνεπειών «Έχω παιδί, έχω μαγαζί» εξήγησε στην Εισαγγελέα που ρώτησε σχετικά. Κατέθεσε επί λέξει ότι «Κάποια στιγμή χειρονομούσαν. Εμένα μου είπε ένας «Εσένα θα σε ξαναδώ!» Θέλω να το καταγγείλω αυτό. Εγώ το εξέλαβα ως απειλή.»

Παρόλο που ο ίδιος ο Τσαφολόπουλος δεν ήταν παρών στην επίθεση, αναγνώρισε τον βουλευτή της ΧΑ Νίκο Μίχο σε φωτογραφία των μηχανών. Επίσης, ενημερώθηκε για την παρουσία του βουλευτή Λαγού, μέσα σε αυτοκίνητο, από κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία και παρακολούθησε τι συνέβη.

Με πρωτοβουλία των θαμώνων της πλατείας υπήρξε καταγραφή των πινακίδων μηχανών και αυτοκινήτων των δραστών, στοιχείο που πήγε και εισέφερε στην Αστυνομία ο ίδιος ο Τσαφολόπουλος. Μάλιστα πέρα από την ιδιότητά του ως μέλος της Συνέλευσης του Συνεργείου, πήγε στην Αστυνομία και ως κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενος από 2 βουλευτίνες.

b2ap3_thumbnail_126-9.jpg

Ενεργός αντιφασισμός

Η τρίτη δικάσιμος της 54ης εβδομάδας περιλάμβανε την κατάθεση του μάρτυρα Δριμυλή, ο οποίος είναι και πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση που θα εκδικαστεί στις 25 Απριλίου. Πρόκειται για τον άνθρωπο που τυπικά ενοικίαζε τον χώρο του Συνεργείου, ο οποίος ήταν παρών όταν επιτέθηκε η ΧΑ και μάλιστα, δέχθηκε χτυπήματα.

Ο Δριμυλής εξήγησε πιο συγκεκριμένα γιατί ο χώρος του Συνεργείου αποτέλεσε σημαντικό στόχο για τη ΧΑ. Καταμέτρησε αρκετές από τις αντιφασιστικές του δράσεις, όπως κινηματογραφικές βραδιές, αντιφασιστικές ομιλίες, συναυλίες, πορείες, φυλλάδια, δανειστική βιβλιοθήκη κλπ. Ήταν ένας χώρος που δεν είχε «ιδεολογική καθαρότητα», σύχναζαν εκεί άνθρωποι από πολλούς πολιτικούς χώρους και μετανάστες, με εξαίρεση όσους απέκλειαν άλλους (ρατσιστές κλπ).

b2ap3_thumbnail_126-3.jpg

Μετά από τη ρίψη μολότοφ κατά του Συνεργείου τον Μάρτιο του 2013, ακολούθησε μία μικρότερη μοτοπορεία 10 μηχανών της ΧΑ, το Πάσχα της ίδιας χρονιάς, ίσως σαν πρόβα τζενεράλε για την επίθεση που προσχεδίαζαν. Στο πίσω μέρος αυτής της Πασχαλιάτικης πορείας βρίσκονταν 5 μηχανές ΔΙΑΣ, ενώ περίπου 100 μέλη του Συνεργείου ήταν παρόντα. Το κλίμα που επικρατούσε από το 2012, τη χρονιά των εκλογών που ανέδειξε τη ΧΑ σε βουλευτική δύναμη, ήταν κλίμα τρομοκρατίας σε γειτονιές, σε σχολεία, κλπ.

Με τη στήριξη 2-3 χιλιάδων μελών και τις διαρκείς εκδηλώσεις, το Συνεργείο αποτελούσε χώρο αντιφασιστικής αναφοράς στην Ηλιούπολη. Ωστόσο, η επίθεση της ΧΑ τρόμαξε τους γονείς. Σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους εκεί, αλλά και τα άλλα μέλη έπαψαν να συχνάζουν στο χώρο, με αποτέλεσμα το Συνεργείο να διακόψει τη λειτουργία του ενάμιση μήνα μετά. Ο στόχος της ΧΑ επετεύχθη πλήρως.

b2ap3_thumbnail_126-13.jpg

Ήθελαν να σπείρουν τρόμο

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της επίθεσης έγιναν γνωστές την περασμένη Παρασκευή από την περιγραφή του Δριμυλή στο ακροατήριο. Πριν φτάσουν στο Συνεργείο οι δράστες, δέχθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα από προσωπικό του φίλο που είχε μόλις δει την μοτοπορεία να περνά από το μαγαζί του.

Ο Δριμυλής έσπευσε να διώξει τα παιδιά που έκαναν μάθημα αγγλικών εκείνη την ώρα από το χώρο, κάτι που δεν κατάφερε 100% με αποτέλεσμα οι μισοί μαθητές να κλειδωθούν μαζί με τη δασκάλα τους στην τουαλέτα, για να γλιτώσουν από τη μανία των επιτιθέμενων Χρυσαυγιτών.

Πριν δουν τη μοτοπορεία τα θύματά της, την άκουσαν: τα μαρσαρίσματα των μηχανών, τα συνθήματα, οι κόρνες κλπ, ένα σκηνικό ταινίας τρόμου δηλαδή, όπου ξέρεις πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί. Δεν έγινε τυχαία σε ώρα λειτουργίας καταστημάτων αυτή η επίθεση, και μάλιστα από δράστες που φορούσαν μπλουζάκια της ΧΑ και διένυσαν τόση απόσταση με σημαίες και κοντάρια σε δημόσια θέα. Ήθελαν τον κόσμο να τους δει, ήθελαν να σπείρουν τον τρόμο και τον πανικό στην Ηλιούπολη.

 b2ap3_thumbnail_126-25.jpg

Δεν έσβησαν τις μηχανές

Αλλά και η οργάνωση της επίθεσης έχει σημασία: οι οδηγοί στάθμευσαν τις μηχανές τους έξω από το χώρο, αλλά δεν τις έσβησαν. Τις άφησαν αναμμένες όσο περίμεναν να γίνει η καταδρομική επίθεση στο χώρο από τους συνεπιβάτες, ώστε να είναι έτοιμοι, με την επιβίβαση των δραστών, να φύγουν αμέσως, πριν συλληφθούν.

Ο ίδιος ο Δριμυλής, δέχθηκε ξυλοκόπημα με ξύλα και αλυσίδες από κλειδαριές μηχανών (Kryptonite), χωρίς ωστόσο να υποστεί σοβαρό τραυματισμό. Άλλωστε, ο στόχος αυτή τη φορά δεν ήταν δολοφονικός, γι’ αυτό και η επίθεση έγινε τέτοια ώρα, με διακριτικά & σημαίες, και μπροστά σε κόσμο.

Σε φωτογραφία που παρουσιάστηκε στο ακροατήριο, βλέπουμε τον βουλευτή Ν. Μίχο, οδηγό σταθμευμένης μηχανής, να κοιτάζει τον πεσμένο στο έδαφος Δριμυλή.

b2ap3_thumbnail_126-16.jpg

Προαναγγελία από Παναγιώταρο

Την επίθεση της ΧΑ στο Συνεργείο είχε προαναγγείλει ο βουλευτής Παναγιώταρος, ο οποίος είναι πυρηνάρχης της ΧΑ στην περιοχή της Ηλιούπολης. Σε σχετικό βίντεο με αφορμή την κοπή πίτας της Τ.Ο. Αλίμου τον Φεβρουάριο του 2013, ο Παναγιώταρος φαίνεται να λέει στα μέλη της ΧΑ ότι «Ωσονούπω θα κάνουμε πολύ δυνατή παρουσία στην Ηλιούπολη … Λίαν συντόμως θα κάνουμε τη βόλτα μας κι εκεί όπως ξέρουμε εμείς. Κι όποιος έχει τσαγανό κι αντίρρηση, ας έρθει να μας το πει.»

Όχι απλά δεν είχε αντίρρηση η ηγεσία της ΧΑ στην επίθεση εναντίον του Συνεργείου, αλλά επιβράβευσε κιόλας τα στελέχη της που πήραν μέρος, στηρίζοντάς τους εκ νέου στα ψηφοδέλτιά της, στις επόμενες εκλογές, εκτίμησε ο μάρτυρας Δριμυλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

(Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση και το βίντεο, με τον Παναγιώταρο.)

 b2ap3_thumbnail_smsLagos_efsyn1.jpg

b2ap3_thumbnail_smsLagos_efsyn2.jpg

 

b2ap3_thumbnail_smsLagos_efsyn3.jpg

 

«Ήρθαμε και τους γαμήσαμε»

Πέραν των 2 βουλευτών που οι αυτόπτες αναγνώρισαν, από τις φωτογραφίες προέκυψαν κι άλλοι: οι Τσακανίκας και Μπαρέκας, αμφότεροι ταυτοποιημένα στελέχη της ΧΑ.

Παράλληλα, σε μηνύματα του Λαγού τα οποία έχει δημοσιεύσει η Εφημερίδα των Συντακτών, καθίσταται σαφής τόσο η προετοιμασία της επίθεσης, όσο και η χαρά του βουλευτή για το αποτέλεσμά της. Δέχεται συγχαρητήρια και συζητά με στελέχη για την εξέλιξη, τις προσαγωγές που έγιναν κλπ.

Στα μηνύματα του Λαγού υπάρχει η ανάληψη ευθύνης, η παραδοχή του δηλαδή ότι «τους κοπανήσαμε», αναφερόμενος στο ότι έδειραν ορισμένους από τους παρόντες.

Όπως μας ενημέρωσε ο Δ. Ζώτος στο βιντεοχρονολόγιο της Παρασκευής, μετά την επίθεση, οι δράστες επέστρεψαν ανενόχλητοι στα γραφεία της ΧΑ στον Άλιμο. Μισή ώρα αργότερα, όταν αποχωρούσαν πλέον από τα γραφεία, το Κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ έδωσε σήμα στους αστυνομικούς να κάνουν προσαγωγές υπόπτων (μαυροφορεμένων σε μηχανές ίσως με ξύλα).

Κατ’ αυτό τον τρόπο προέκυψαν λίγες προσαγωγές, σχεδόν 2 ώρες μετά το συμβάν. Σε αυτές αναφέρεται ο Λαγός στα μηνύματά του, καθώς ανέλαβε να ελευθερώσει τους προσαχθέντες.
b2ap3_thumbnail_125-10.jpg

Ναι, αλλά ήταν αντιεξουσιαστές!

Την αγανάκτησή του για τις ερωτήσεις του Αναπληρωτή Εισαγγελέα εξέφρασε ο Π.Μιχαλόλιας, θεωρώντας άδικη την εμπλοκή του αδερφού και εντολέα του Ν. Μιχαλολιάκου στο ζήτημα της επίθεσης της ΧΑ στο Συνεργείο. Μπορεί ίσως να εκληφθεί ως προσπάθεια να πέσει ο Μιχαλολιάκος στα μαλακά, μη-αναλαμβάνοντας καμία ευθύνη.

Δυσαρεστημένοι από τις απαντήσεις που λάμβαναν, οι συνήγοροι υπεράσπισης έφτασαν στο σημείο να υποδεικνύουν πώς θα πρέπει να απαντά ο μάρτυρας, με την συνήγορο Σαξιώτη να λέει στον Τσαφολόπουλο «Μην αγορεύετε» όταν εκείνος έδωσε μια πιο περιφραστική απάντηση και τον Κουντούρη να λέει «Ε όχι, άμα απαντάτε έτσι…»

b2ap3_thumbnail_126-5kryptonite.jpg

Τις σχέσεις του Συνεργείου με τον αντιεξουσιαστικό χώρο προσπάθησαν να αναδείξουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης με ένα μπαράζ ερωτήσεων προς τους μάρτυρες σχετικά με το indymedia, τη Βίλλα Αμαλία (η οποία βεβαίως είχε ήδη κλείσει πριν ανοίξει το Συνεργείο αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα όταν προσπαθείς απλώς να δημιουργήσεις εντυπώσεις), και οτιδήποτε άλλο θεωρούν οι ίδιοι μεμπτό. Ωστόσο, και η Πρόεδρος αλλά και οι ίδιοι οι μάρτυρες στις απαντήσεις τους, εξήγησαν ότι αυτά είναι αδιάφορα στην υπόθεση.

Ερωτήσεις για το χρώμα του φασισμού έκανε ο συνήγορος Κοντοβαζενίτης, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει κάποια ιδεολογία, συνεπώς ούτε την ναζιστική.

Ο καημός της συνηγόρου υπεράσπισης Βελέντζα ήταν εάν ο χώρος Συνεργείο διέθετε νόμιμη άδεια λειτουργίας και καταστατικό, θυμίζοντάς μας κάποια χαρακτηριστική ερώτηση του Σπύρου-Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή, εάν ο μετανάστης-θύμα μίας δολοφονικής επίθεσης διέθετε άδεια για το κουρείο του, το οποίο έκαψε η ΧΑ το 2012.

 b2ap3_thumbnail_126-26.jpg

Την ερχόμενη Παρασκευή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατάλογος των μαρτύρων περιλαμβάνει άλλα 82 ονόματα, ενώ έχουν ήδη καταθέσει λίγο παραπάνω από 50 μάρτυρες. Μπορεί ωστόσο η Εισαγγελέας να προσθέσει και άλλα άτομα, όπως τους αυτόπτες μάρτυρες της υπόθεσης Συνεργείο αλλά και αστυνομικούς, οι οποίοι κατονομάστηκαν κατά την 54η εβδομάδα. Το σίγουρο είναι ότι αναμένουμε να τους ακούσουμε όταν θα εκδικαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση, από τις 25 Απριλίου 2017.

Κατά την 55η εβδομάδα δίκης την οποία διανύουμε, θα μπούμε στην επίθεση της ΧΑ στο στέκι Αντίπνοια, η οποία έχει κριθεί αμετάκλητα από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Το θύμα που θα έρθει να καταθέσει, ο Μηλιαράκης, έχασε παρ’ ολίγον τη ζωή του όταν μαχαιρώθηκε από Χρυσαυγίτες.

Οι δικάσιμοι της τρέχουσας εβδομάδας έχουν οριστεί για την Τρίτη και την Πέμπτη (14 και 16 Φεβρουαρίου 2017). Νέες δικάσιμοι ορίστηκαν από την Έδρα οι: 2, 9, 14, και 20 Μαρτίου στον Κορυδαλλό, ενώ επίσης οι 3, 7, 8, 13, 16, και 30 Μαρτίου, στο Εφετείο.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

b2ap3_thumbnail_125-3.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο