10 χρόνια

Ποινή μόνο 18 μηνών στον ισραηλινό στρατιώτη που εκτέλεσε Παλαιστίνιο

 

Ο πατέρας του δολοφονημένου νεαρού Παλαιστίνιου, δήλωσε στους δημοσιογράφους, από το σπίτι του στη Δυτική Όχθη, ότι η οικογένεια ποτέ δεν περίμενε ότι η «παρωδία δίκης» του στρατιωτικού δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ, θα απέδιδε δικαιοσύνη για τον γιο του.

 
a1sx2_Thumbnail1_oshra-elor-azaria.jpg
 
 
Ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε στον στρατιώτη του Ισραηλινού Στρατού Κατοχής (IDF),  για τη δολοφονία ενός ήδη τραυματισμένου νεαρού Παλαιστίνιου. Η ποινή προκάλεσε ευρύτατες επικρίσεις για την προφανή επιείκεια της σε σχέση με τη σοβαρότητα του εγκλήματος.
 
Ο ισραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζάρια, 19 ετών, κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θανάσιμο πυροβολισμό  στον ήδη τραυματισμένο παλαιστίνιο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σαρίφ, σε επεισόδιο που συνέβη πέρυσι, στη Χεβρώνα.
 
Η δολοφονία καταγράφηκε από έναν ακτιβιστή που βρέθηκε στο σημείο,  και κυκλοφόρησε από την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem.
 
{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=S8WK2TgruMo","width":"800","height":"450"}
 
 
Ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή μεταξύ τριών και πέντε ετών στη φυλακή, στον Αζάρια δόθηκε ποινή 18 μηνών, αστυνομική επιτήρηση 12 μηνών, και υποβιβασμός από λοχία σε απλό στρατιώτη. Η ανθρωποκτονία τιμωρείται με έως και 20 χρόνια στη φυλακή, υπό την ισραηλινή νομοθεσία.
 
Η απόφαση ήταν μια υπόθεση-ορόσημο, εφόσον κανένα από τα μέλη του Ισραηλινού Στρατού Κατοχής δεν έχει διωχθεί για πράξεις που έχει διαπράξει με στολή, με πάνω από 12 χρόνια.
 
Οι Παλαιστίνιοι και οι ακτιβιστές δικαιωμάτων, αντέδρασαν, και επέκριναν την ποινή ως μη σοβαρή.
 
Είναι πιθανό ότι ο Αζάρια θα αφεθεί ελεύθερος αφού εκτίσει 12 μήνες ποινής,  αλλά επίσης γίνονται προσπάθειες από την ισραηινή κυβέρνηση, για να του χορηγηθεί χάρη. Οι αξιώσεις των δικηγόρων του περί «αυτοάμυνας» υποστηρίζονται από το 65 τοις εκατό του Εβραϊκού ισραηλινού κοινού, όπως κατέγραψε  μια έρευνα από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ, τον Αύγουστο 2016.
 
Ο πατέρας του δολοφονημένου νεαρού Παλαιστίνιου, δήλωσε στους δημοσιογράφους, από το σπίτι του στη Δυτική Όχθη, ότι η οικογένεια ποτέ δεν περίμενε ότι η “παρωδία δίκης” του στρατιωτικού δικαστηρίου της Ιερυσαλήμ, θα απέδιδε δικαιοσύνη για τον γυιο του:  «Ακόμα κι αν ο στρατιώτης καταγράφηκε σε βίντεο και είναι σαφές ότι πρόκειται για μια εν ψυχρώ εκτέλεση,  καταδικάστηκε μόνο για ανθρωποκτονία από αμέλεια και όχι δολοφονία, και ο εισαγγελέας ζήτησε μόνο μια ελαφριά ποινή τριών ετών.»
 
Οι παρατηρήσεις της οικογένειας είνα ακριβείς. Το 2015, το υπουργικό συμβούλιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δημιούργησε μια υποχρεωτική ελάχιστη ποινή τεσσάρων ετών φυλάκισης, για όσους «θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές πετώντας πέτρες και εκρηκτικά». Σύμφωνα με το τον στρατιωτικό νόμο, η ρίψη πετρών μπορεί να τιμωρηθεί ακόμα με μέχρι και 20 χρόνια στη φυλακή.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμων που φυλακίστηκαν στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας, είναι πέντε αγόρια από την ανατολική Ιερουσαλήμ που καταδικάστηκαν τον Μάρτιο 2015 με την κατηγορία ότι πετούσαν πέτρες σε αυτοκίνητα. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι μεγαλύτερες του Αζάρια: 
 
Saleh Ashraf Ishtayya, 16 ετών: τρία έτη και τρεις μήνες στη φυλακή
Muhammad Ahmad Jaber, 14 ετών: τρία χρόνια στη φυλακή
Μourat Raed Alqam, 14 ετών: τρία χρόνια στη φυλακή
Muhammad Na’el Tayeh, 17 ετών: δύο έτη και τέσσερις μήνες στη φυλακή
Zaid Ayed αλ-Taweel, 16 ετών: δύο έτη και τέσσερις μήνες στη φυλακή
 
371256c.jpg
 
Εκτός από τα παραπάνω πέντε παιδιά, στην ίδια δίκη, ο  Omar Rani Yaseen, 14 ετών, έλαβε ποινή ενός έτους, και ο Yazan Hani Ayoub, έλαβε ποινή ενός έτους και δύο μηνών στη φυλακή.
 
 .independent 

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Angela Z. Ioannidou
Angela Z. Ioannidou
We have to talk about liberating minds as well as liberating society. Angela Davis
Μετάβαση στο περιεχόμενο