#GDtrial | Η «φυλετική ανωτερότητα» των συνηγόρων των ναζί

Με 3 δικασίμους κύλησε η 57η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής (131-133). Η Χρύσα Παπαδοπούλου, μέλος της πολιτικής αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα μας βοήθησε να κάνουμε μία μικρή αναδρομή στο τι κατέθεσαν οι 4 μάρτυρες που ακούστηκαν στο ακροατήριο κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Πριν οτιδήποτε άλλο, η Εισαγγελέας ανακάλεσε την προηγούμενη πρότασή της σχετικά με τη μη-υποβολή ερωτήσεων από τον Θανάση Καμπαγιάννη στην υπόθεση του Κουαντρώ. Η Έδρα απέρριψε το σχετικό αίτημα της υπεράσπισης για αποβολή του Καμπαγιάννη και ακυρότητα της διαδικασίας, κρίνοντας ότι εφόσον η ιδιότητα του μεταφραστή δεν συνέπεσε χρονικά με την ιδιότητα του συνηγόρου, δεν υφίσταται λόγος ακυρότητας.

Τάγματα εκβιαστικής «προστασίας»

Κατά την 131η δικάσιμο (Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017) ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο Seck Khadim, πρόεδρος της Αφρικανικής Κοινότητας της Αθήνας. Περιέγραψε τάγματα της ΧΑ τα οποία «περιπολούσαν» στο κέντρο της Αθήνας, φορώντας μπλουζάκια της ΧΑ, και ζητούσαν από αλλοδαπούς «τα χαρτιά τους» (αντιποίηση αρχής).

Αξιοσημείωτο είναι πως το ίδιο πράγμα ανέφερε κι ένας από τους επόμενους μάρτυρες (Ν. Ελγαντούρ), προσθέτοντας μάλιστα ότι έσκιζαν τα χαρτιά (άδειες παραμονής κλπ) και λήστευαν τους αλλοδαπούς από όσα χρήματα είχαν πάνω τους.

Ωστόσο, το επόμενο στοιχείο που έδωσε ο Khadim ήταν ακόμα ενδεικτικότερο του είδους των «περιπολιών» που οργάνωναν οι χρυσαυγίτες: έμπαιναν σε μαγαζιά και ζητούσαν ευθέως χρήματα. «Θα μας δώσεις λεφτά και θα σε αφήσουμε» είπε συγκεκριμένα ο μάρτυρας, παραπέμποντας άμεσα σε συμμορίες που πουλάνε «προστασία».

b2ap3_thumbnail_131-6.jpg

«Οι έγχρωμοι σαν εσάς»

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι ερωτήσεις της συνηγόρου υπεράσπισης Τσαμπάζη, η οποία επιδόθηκε σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα άνευ προηγουμένου, εγείροντας απορίες εάν τελικά ένας Δικηγορικός Σύλλογος που διαθέτει Κώδικα Δεοντολογίας και Πειθαρχικό Συμβούλιο, ανέχεται τέτοια μέλη στους κόλπους του.

Η συνήγορος Τσαμπάζη ξεκίνησε ρωτώντας τον Seck Khadim:

«Δεν έπιναν οι θαμώνες, οι έγχρωμοι σαν εσάς, από την Αφρική, και έκαναν έκτροπα;»

Σε αυτό της το ερώτημα, ο μάρτυρας επανέλαβε πως ο ίδιος δεν πίνει αλκοόλ, καταρρίπτοντας τον ρατσιστικό συλλογισμό της.

b2ap3_thumbnail_131-10--1.jpg

Απτόητη όμως η Τσαμπάζη, επέμενε στην ίδια γραμμή ερωτήσεων, λέγοντας το αμίμητο:

«Γιατί όλοι οι έγχρωμοι σαν εσάς ανοίγουν μπαρ;»

Πολύ αυθόρμητα, ο μάρτυρας Khadim απέδειξε πως και αυτός ο συλλογισμός της είναι παντελώς άτοπος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εγώ δεν έχω μπαρ και υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που ζουν στην περιοχή. Δεν τα κουβαλάμε εμείς τα μπαρ από την Αφρική.»

Επόμενο επιχείρημά της – για τι πράγμα άραγε; – ήταν οι φυλετικές διαφορές μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών, κάτι που διατυπώθηκε μέσω του ερωτήματος:

b2ap3_thumbnail_131-14.jpg

«Ανήκουμε στην ίδια φυλή;»

Ο Khadim ανέφερε κάποιες πρωτοβουλίες για συνεννόηση μεταξύ κατοίκων και μελών της Αφρικανικής Κοινότητας, ώστε να επέλθει ηρεμία στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι οι Χρυσαυγίτες δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα σε διάλογο, εξηγώντας ότι:

«Δεν θέλουν τους μαύρους, τους ομοφυλόφιλους, τους άθεους. Πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από εμάς.»

Τότε, γυρνώντας προς τη μεριά της υπεράσπισης, η Τσαμπάζη κορύφωσε το ρατσιστικό της παραλήρημα διερωτώμενη ρητορικά, και λίγο χαμηλόφωνα, «Δεν είναι;»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θαν. Καμπαγιάννης από την πολιτική αγωγή ρώτησε εάν καταγράφηκε αυτό της το ερώτημα στα πρακτικά, από τον Γραμματέα της Έδρας. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφηκε από τους παριστάμενους, από το Παρατηρητήριο Golden Dawn Watch, από το βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV και θα μείνει, να μας θυμίζει ποιοι είναι οι υπερασπιστές της εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί και βεβαίως, ποιες είναι οι απόψεις τους για τα θύματα των εντολέων τους.

Η ίδια συνήγορος υπεράσπισης συνέχισε να λασπολογεί και κατά την 133η δικάσιμο, με ισχυρισμούς όπως «έσφαζαν κοτόπουλα στην Αχαρνών» ή «ζουν 10-15 άτομα σε μισθωμένα διαμερίσματα» και «προκαλούν μολυσματικές ασθένειες». Εννοείται βεβαίως ότι δεν είχε κανένα επιχείρημα για να στηρίξει τη λάσπη που πέταξε στον ανεμιστήρα.

b2ap3_thumbnail_132-3.jpg

«Ενοχλούσαν»

Γενικότερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των Χρυσαυγιτών, χλεύαζαν συστηματικά τους μάρτυρες κατά τη διάρκεια των καταθέσεων. Σε κάποιο σημείο, η Πρόεδρος αναγκάστηκε να παρατηρήσει ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι η προσήκουσα, κάτι που είναι ενδεικτικό για τον νομικό πολιτισμό τους, ως μέλη του δικαστηρίου.

Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι δεν φέρονται με τον ίδιο τρόπο όταν καταθέτουν Έλληνες μάρτυρες, κάτι που καταμαρτυρεί τη διάκριση στο μυαλό των συνηγόρων υπεράσπισης, μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών.

Η υπερασπιστική γραμμή κινήθηκε πολύ συχνά στα πλαίσια της λογικής ότι οι μετανάστες «ενοχλούσαν» συνεπώς νομιμοποιούνται ηθικά τόσο η συστηματική παρενόχληση όσο και οι βίαιες επιθέσεις που δέχθηκαν, οι οποίες μάλιστα έγιναν πρωτίστως «από κατοίκους», ασχέτως εάν ήταν μέλη της ΧΑ.

Αρκετοί εστίασαν στο θέμα της πορνείας και των ναρκωτικών, αναφέροντας περιπτώσεις γενικά και αόριστα, χωρίς βεβαίως να εισφέρουν στοιχεία ότι κάτι τέτοιο ίσχυε στις περιπτώσεις των θυμάτων.

b2ap3_thumbnail_133-23.jpg

Αξιομνημόνευτο ήταν το ερώτημα της Προέδρου, εάν κάποιος εκ των συνηγόρων υπεράσπισης έχει ιδία άποψη για την υποτιθέμενη «κονσομασιόν» που ανέφεραν κατ’ επανάληψη στις ερωτήσεις τους, κάτι που προκάλεσε ξαφνική σιωπή στα έδρανα της υπεράσπισης.

Όπως σχολίασε στο βιντεοχρονολόγιο η κα. Παπαδοπούλου, αυτού του είδους η υπερασπιστική γραμμή, της δημιουργίας εντυπώσεων (αποδόμηση του μάρτυρα, πιθανολόγηση εναλλακτικών σεναρίων κλπ), μπορεί να φέρει αποτελέσματα όταν εκδικάζεται μία μεμονωμένη υπόθεση. Όταν όμως βλέπουμε πάνω από δέκα υποθέσεις, με αδιάσειστα στοιχεία να τις συνδέουν, παύει να είναι αποτελεσματική.

Στο μεταξύ, μία μάλλον πρωτότυπη απόπειρα να παρουσιάσει τη ΧΑ ως ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που έχει μέλη τρανσέξουαλ και Εβραίους, έκανε ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Λαγού, Ρουσσόπουλος.

Σε παραπλήσια λογική, η συνήγορος του Στάθη Μπούκουρα, δήλωσε ότι θα φέρει στοιχεία πως ο πελάτης της απασχολεί νομίμως αλλοδαπούς. Σύμφωνα με την ίδια την κ. Πανταζή, αυτό αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να έχει ρατσιστικές σκέψεις απέναντί τους και να τους θεωρεί σκουπίδια. Σύμφωνα βέβαια με τα όσα συνέβησαν το 2012 στη Σαλαμίνα, στον Ουαλίντ Τάλεμπ, κάπου χωλαίνει ο συλλογισμός της. Την περίπτωση του βασανιστή φούρναρη Σγούρδα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση, άκουσε το δικαστήριο από τον Πρόεδρο της Ένωσης Μουσουλμάνων, Ναΐμ Ελγαντούρ.

b2ap3_thumbnail_2.png

300 επιθέσεις, 900 θύματα

Ο Javied Aslam, επί σειρά ετών Πρόεδρος της Κοινότητας Πακιστανών στην Ελλάδα, προσέφερε μία χειμαρρώδη κατάθεση, την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017. Έκανε λόγο για εκατοντάδες επιθέσεις (300), κυρίως από τη ΧΑ, και για πολλές εκατοντάδες (900) θύματα. Τα μέλη της κοινότητάς του τον ενημερώνουν, κι έτσι είναι σε θέση να γνωρίζει τη δράση των ταγμάτων εφόδου.

Μία υπόθεση που αποτέλεσε σύμβολο αυτών των επιθέσεων, ήταν η αναίτια δολοφονία του Σαχζάντ Λουκμάν, του νεαρού μεροκαματιάρη που πήγαινε να εργαστεί στις 3:00 με το ποδήλατό του, και μαχαιρώθηκε από 2 μέλη της ΧΑ (Διονύσης Λιακόπουλος, Χρήστος Στεργιόπουλος) στις 13/1/2013.

Χαρακτηριστικά, ο Ασλάμ ανέφερε περιστατικό εμπρησμού με μολότοφ σε τζαμί (Βασιλικά Χαλκίδας) από άτομα με μπλουζάκια της ΧΑ, καθώς και άλλη περίπτωση επίθεσης εναντίον τζαμιού, στον Κολωνό, όπου έγινε χρήση σπρέι πιπεριού (όπως και στο Αντίπνοια δηλαδή), φανερώνοντας το ίδιο καταδρομικό modus operandi.

Από όλα αυτά, ο καημός της υπεράσπισης ήταν εάν τα εν λόγω τζαμιά διέθεταν άδεια λειτουργίας. Όπως μας εξήγησε η Χρύσα Παπαδοπούλου, τα τζαμιά αυτά λειτουργούν ως «ιδιωτικοί θρησκευτικοί χώροι» με την συμφωνία των μισθωτών και με αντίστοιχη ενημέρωση της Αστυνομίας για τη χρήση του χώρου.

Την πιθανότητα να επρόκειτο για επιθέσεις από άλλα δόγματα (σιίτες εναντίον σουνιτών) επιχείρησε να αναδείξει ο συνήγορος Ζωγράφος για να τον καταρρίψει η Πρόεδρος ρωτώντας ευθέως τον μάρτυρα για τους δράστες.

b2ap3_thumbnail_132-62012.jpg

ΧΑ στη Βουλή, μαχαιροβγάλτες στους δρόμους

Όταν ο Aslam έφτασε στο περιστατικό μαχαιρώματος 10 Πακιστανών στη Λυκόβρυση, εκ των οποίων ο ένας χτυπήθηκε πολύ σοβαρά, ο Θ. Καμπαγιάννης ενημέρωσε την Έδρα ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση για ανθρωποκτονία, την οποία θα προσκομίσει. Αυτό προκάλεσε εκνευρισμό στον συνήγορο Μιχαλόλια, ο οποίος εκφράστηκε με το ρητορικό ερώτημα «Θα τελειώσουμε με αυτή τη δίκη;»

Μέχρι το 2012, παρά τις δεκάδες επιθέσεις και τις πάμπολλες μηνύσεις από τα θύματα, δεν είχε γίνει ούτε μία σύλληψη, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ο Javied Aslam. Περιέγραψε πολύ συγκεκριμένα την κλιμάκωση της δράσης: στις επιθέσεις που έγιναν μέχρι και το 2010, οι δράστες δεν φορούσαν διακριτικά της ΧΑ, ούτε και δήλωναν μέλη της.

Από το 2012 και μετά, όταν δηλαδή η ΧΑ μπήκε στη Βουλή, οι επιθέσεις έγιναν πολύ πιο βίαιες, οι δράστες φορούσαν διακριτικά (τα γνωστά μπλουζάκια που πωλούνται στο μαγαζί του Παναγιώταρου) και παραλλαγές, δήλωναν στα θύματά τους ότι είναι χρυσαυγίτες και απειλούσαν ανοιχτά ότι θα τους σκοτώσουν. «Πήραν θάρρος» εξήγησε ο Aslam, από το γεγονός ότι δεν είχε γίνει καμία σύλληψη.

Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε τη συμμετοχή της Θέμιδας Σκορδέλη στις επιθέσεις της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα, θυμίζοντας στο δικαστήριο ότι ήταν υποψήφια της ΧΑ, συνεπώς έχαιρε της πλήρους έγκρισης της ηγεσίας. Στο βιντεοχρονολόγιο τονίστηκε ότι ο Άγιος Παντελεήμονας υπήρξε εφαλτήριο για τη ΧΑ, όπου το Κράτος «εκχώρησε εξουσίες» στη ΧΑ, άτυπα, με τα γνωστά αποτελέσματα.

b2ap3_thumbnail_132-10.jpg

Αστυνομικοί εκβιαστές

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε ο συνήγορος υπεράσπισης Καρυδομάτης, ανοίγοντας το θέμα των μηνύσεων εναντίον αστυνομικών. Ο Aslam απάντησε ότι πράγματι, έχουν γίνει 5-6 μηνύσεις σε περιπτώσεις όπου οι αστυνομικοί δεν φέρονταν όπως αρμόζει στο ρόλο τους. Εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο, ένας αστυνομικός έχει ήδη καταδικαστεί για κλοπή τσιγάρων και ένας δεύτερος για εκβιασμό χρημάτων από εργαζόμενους σε λαϊκές αγορές (300 € / εβδομάδα).

Άγνοια κινδύνου φανερώνει και η ερώτηση του συνηγόρου Ρουσσόπουλου, ο οποίος ζήτησε από τον Ασλάμ να περιγράψει συγκεκριμένα ονόματα και επιθέσεις. Όταν ο μάρτυρας ανταποκρίθηκε καταμετρώντας συγκεκριμένα ονόματα και περιστατικά, ο Ρουσσόπουλος αναγκάστηκε να πάρει πίσω το ερώτημά του και να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα, με νέο ερώτημα, εντελώς άσχετο με τη δίκη, το οποίο η Έδρα δεν επέτρεψε.

b2ap3_thumbnail_132-11.jpg

Ορισμός ρατσισμού – φασισμού

Έναν υποδειγματικό ορισμό για τη διαφορά του ρατσισμού από τον φασισμό έδωσε ο Javied Aslam, απαντώντας σε ερώτημα του συνηγόρου Αγγελέτου.

«Εγώ κατάλαβα τον ρατσισμό το 2010, από αυτούς που μας χτύπαγαν και μας λέγανε σκουπίδια, και πως αυτοί ήταν καλύτεροι. Μετά το 2011 ήρθαν τα μαχαίρια και έμαθα τον φασισμό.»

Αυθόρμητα γέλια προκάλεσε στο ακροατήριο ο υπερασπιστής της Ζαρούλια, Αγγελέτος, όταν ισχυρίστηκε πως δεν είναι «καθόλου μα καθόλου χρυσαυγίτης». Ο ίδιος απευθύνθηκε σκαιά στις γυναίκες δικηγόρους της πολιτικής αγωγής με έντονο εκνευρισμό, οπότε η Έδρα διέκοψε για λίγα λεπτά, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Εμμένοντας στην προσπάθειά του να καταδείξει ότι ίσως τα θύματα κακώς διαμαρτύρονται, στο πλαίσιο πάντα της δημιουργίας εντυπώσεων, υπέβαλε ερωτήσεις για τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ.

b2ap3_thumbnail_132-18.jpg

Ο Παναγιώταρος στο Τμήμα

Κατά την 132η δικάσιμο, ο πρόεδρος της Τανζανικής Κοινότητας, Francis Salum, κατέθεσε όσα γνώριζε για την επίθεση της ΧΑ εναντίον της Τανζανικής Κοινότητας (25/9/2012). Μίλησε για δράστες που φορούσαν μαύρες μπλούζες και σβάστικες. Η αστυνομία που κλήθηκε από τα θύματα για να τους σώσει, όταν απ’ έξω υπήρχε τάγμα εφόδου, δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να προστατέψει το χώρο. Για την ακρίβεια, αφού έβγαλαν έξω τους Τανζανούς που είχαν εγκλωβιστεί μέσα, μετά επέτρεψαν στους χρυσαυγίτες να κάνουν το χώρο λαμπόγυαλο.

Εξηγώντας όσα επακολούθησαν, ο Σαλούμ διηγήθηκε ότι πήγε στο Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, να ενημερώσει την αστυνομία. Εκεί βρήκε τον Σιπριέν Πάτρικ Αμούγκου, το μαγαζί του οποίου είχε δεχθεί επίθεση, την ίδια ακριβώς μέρα. Βρήκε όμως και τον βουλευτή Παναγιώταρο, ο οποίος καθόταν μέσα στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, όσο τα θύματα κατέθεταν. Πέραν αυτού, τον είδε συγκεκριμένα να μιλάει με τους 2 υπόπτους (Περρή, Παπαβασιλείου).

Την ίδια μέρα, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, η οποία είχε κληθεί να προσφέρει της υπηρεσίες της στα θύματα, δέχθηκε επίθεση συγκεντρωμένων χρυσαυγιτών βγαίνοντας από το Τμήμα, ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατούσε και του περιβάλλοντος στο οποίο έπρεπε τα θύματα να κινηθούν για να βρουν το δίκιο τους. Αυτό εξηγεί και το λόγο για τον οποίο ο Σαλούμ ήταν διστακτικός να καταθέσει και απέφευγε να αναφέρει ονομαστικά τη Χρυσή Αυγή.

b2ap3_thumbnail__n.jpg

Τους έβλεπαν μελαμψούς

Εξαιρετικά σημαντική ήταν και η κατάθεση του Ναΐμ Ελγαντούρ, προέδρου της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ελλάδας (133η δικάσιμος, 3 Μαρτίου). Μία παράμετρος που ακούστηκε ήταν πως πολλά από τα θύματα της ΧΑ, δεν έχουν καταφύγει ποτέ στη Δικαιοσύνη επειδή δεν διαθέτουν χαρτιά παραμονής στη χώρα και φοβούνταν να μην απελαθούν.

Ένα από τα περιστατικά που ανέφερε αφορούσε τον Αιγύπτιο Αχμέντ Ιμπραήμ τον οποίο σάπισαν στο ξύλο. Κάποιοι χρυσαυγίτες τον βρήκαν να συλλέγει παλιοσίδερα από τα σκουπίδια και του έσπασαν το σαγόνι.

Ένα αντίστοιχο περιστατικό αφορούσε το μαχαίρωμα ενός Αιγυπτίου, στην οδό Πανόρμου, λίγα μόλις μέτρα από τη ΓΑΔΑ. Το θύμα, ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Σαλ, δεν υπέβαλε ποτέ μήνυση. Μόλις πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο επέστρεψε στην Αίγυπτο.

Δυσάρεστο τέλος για έναν Έλληνα πολίτη Αιγυπτιακής καταγωγής είχε η επίθεση που δέχθηκε στο τρόλεϊ από χρυσαυγίτες, καθώς το θύμα έχασε τελικά το μάτι του. Ανέφερε δε ότι οι δράστες είχαν επιβιβαστεί μαζί με τους σκύλους τους, για να καταλάβουμε το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργούσαν σκόπιμα. «Ήταν απίστευτο το θράσος τους. Αυτό μας τρέλαινε. Σαν κράτος σε κράτος.» είπε ο Ναΐμ Ελγαντούρ στο ακροατήριο.

b2ap3_thumbnail_133-4.jpg

Θα τους έκαιγαν ζωντανούς

Την πρόθεση να κάψουν ζωντανούς 40 Μπαγκλαντεσιανούς είχε μία ομάδα χρυσαυγιτών, που επιτέθηκε σε ένα από τα πολλά μικρά τζαμιά της Αττικής. Έσπασαν το τζάμι από την πλευρά του δρόμου, όπως έκαναν και με τους Αιγύπτιους, πέταξαν μέσα εύφλεκτα υλικά και πετρέλαιο, ενώ είχαν εγκλωβίσει τα θύματα, κλειδώνοντας με λουκέτο τη μοναδική έξοδο από το χώρο.

Οι Μπαγκλαντεσιανοί κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και παράλληλα κάλεσαν την Πυροσβεστική και την αστυνομία. Χαρακτηριστικό είναι πως η αστυνομία περίμενε να αποχωρήσουν οι χρυσαυγίτες, μεταξύ των οποίων ήταν και η Θ. Σκορδέλη, πριν ελευθερώσει τους εγκλωβισμένους.

Ανώνυμες επιστολές με απειλές σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά και Αραβικά) έλαβαν διάφορα τζαμιά. Περιείχαν το λογότυπο της ΧΑ. Παρέδωσαν μία τέτοια επιστολή, χωρίς να την ανοίξουν, στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας Ελγαντούρ.

Αλλά και σε συμβολικό επίπεδο υπήρχαν προσβολές και επιθέσεις από τη ΧΑ. Για παράδειγμα, κάποιοι πέταξαν μία γουρουνοκεφαλή σε ένα τζαμί, μαζί με τη σακούλα του κρεοπωλείου όπου την είχαν αγοράσει και την απόδειξη. Το συγκεκριμένο κρεοπωλείο διαθέτει κάμερες ασφαλείας, όπερ σημαίνει ότι η Αστυνομία, εάν ήθελε πραγματικά, θα μπορούσε να είχε εντοπίσει τους δράστες.

b2ap3_thumbnail_133-10.jpg

Τον φυγάδευσε ο Αττικάρχης

Ο Ελγαντούρ εξήγησε στο δικαστήριο ότι συνδιαλεγόταν με ανώτερους αξιωματικούς (τον Αττικάρχη κλπ) στην αστυνομία και όχι με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Αυτό επειδή είχε διαπιστώσει ότι τα τελευταία δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικά εναντίον της ΧΑ.

Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση όπου ο ίδιος ο μάρτυρας δέχθηκε επίθεση πλήθους 50 χρυσαυγιτών, στις 17 Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων και γυναίκες και παιδιά. Κάλεσε τον Αττικάρχη ο οποίος έστειλε 4 περιπολικά, και τον φυγάδευσαν στο Τμήμα του Αγ. Παντελεήμονα.

Όταν μαζεύτηκαν εκεί περί τα 200 άτομα που τον έβριζαν χυδαία και τον απειλούσαν, η Αστυνομία έφερε ενισχύσεις από τα Εξάρχεια (όπου βρίσκονταν λόγω της ημέρας) για να τον σώσει. Εξήγησε δε ότι το περιπολικό έκανε βόλτες πριν τον αφήσει, για να βεβαιωθεί ότι δεν τους ακολουθούσαν κάποιοι από τους χρυσαυγίτες.

Ο μάρτυρας απέδωσε την απότομη αποκλιμάκωση όλων αυτών των περιστατικών στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οπότε και άλλαξαν πολλά στον τρόπο που οι θεσμοί και το ίδιο το Κράτος, αντιμετώπιζαν τη Χρυσή Αυγή. «Αν άλλαξε κάτι, το χρωστάμε στο αίμα του» είπε συγκεκριμένα, μιλώντας για μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά της Αστυνομίας.

b2ap3_thumbnail_133-13.jpg

Ο Διοικητής απείλησε τα θύματα

Ο ίδιος ο Ναΐμ Ελγαντούρ, παρότι μουσουλμάνος, είχε γίνει δέκτης παραπόνων και από Αιγύπτιους κόπτες. «Τους έβλεπαν μελαμψούς και τους μαχαίρωναν» εξήγησε ο μάρτυρας, κάνοντας λόγο για δράστες που φορούσαν μπλούζες με ναζιστικά σύμβολα σε περιστατικά που συνέβησαν σε διάστημα 2 ημερών.

Το σημαντικότερο στοιχείο ίσως ήταν πως όταν τα θύματα, μετά τη νοσηλεία τους, πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν τι είχε συμβεί, ο Διοικητής του Α.Τ. Καλλιθέας τους βιντεοσκόπησε με το κινητό του, τους έβρισε και τους απείλησε ότι εάν δεν φύγουν, θα δώσει τα στοιχεία τους στη ΧΑ.

Αποτέλεσμα ήταν να καταφύγει στη δημοσιότητα ο μάρτυρας, και να επικοινωνήσει μαζί του το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων.

b2ap3_thumbnail_133-21.jpg

Ο ρόλος των ΜΜΕ

Αξίζει να αναφερθεί πως ορισμένες από τις επιθέσεις, όπως για παράδειγμα η επίθεση ενάντια στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, δημοσιεύτηκαν πρώτα σε ΜΜΕ του εξωτερικού και μετά ασχολήθηκαν τα Ελληνικά Μέσα, όπως σημείωσε ο Ναΐμ Ελγαντούρ στο ακροατήριο, σχολιάζοντας το ρόλο που παίζουν τα Ελληνικά Μέσα.

Αυτό το ρόλο των Ελληνικών Μέσων τον διαπιστώνουμε και τώρα που διεξάγεται η δίκη της ΧΑ, την οποία αγνοούν επιδεικτικά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Εάν μάλιστα συμβεί κάτι, δεν διστάζουν να κλέψουν υλικό από τα ανεξάρτητα Μέσα που ασχολούνται με τη δίκη της ΧΑ, όπως το OmniaTV.

Ο Ελγαντούρ άλλωστε, έθεσε όλη τη βία της ΧΑ στο πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας της, ότι δηλαδή το παρουσίαζαν ως «έργο» στο εκλογικό κοινό τους. Μετά από μία τέτοια επίθεση, οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις ζημιές, δείχνουν και αυτοκόλλητα της ΧΑ με το πρόσωπο του Ν. Μιχαλολιάκου, που είχαν κολλήσει οι δράστες πριν φύγουν.

Και βεβαίως, αξίζει να θυμηθούμε όλοι τον ρόλο των ΜΜΕ σε όλη αυτή την προεκλογική καμπάνια, με εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας να παρουσιάζουν τους Χρυσαυγίτες ως καλόπαιδα που περνάνε τις γιαγιούλες απέναντι στο δρόμο κλπ.

b2ap3_thumbnail_133-29.jpg

Κάθε Παρασκευή

Για την τρέχουσα εβδομάδα (58η) έχουν οριστεί τρεις δικάσιμοι: Τρίτη, Τετάρτη (7 και 8 Μαρτίου 2017) στο Εφετείο, και Πέμπτη (9 Μαρτίου) στον Κορυδαλλό. Αρχικά, θα συνεχιστεί η κατάθεση του Ναΐμ Ελγαντούρ ενώ έχουν κληθεί ήδη αρκετοί μάρτυρες από τον κατάλογο.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

b2ap3_thumbnail_luqman1.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο