Ο 24χρονος συνάδελφος στρατιώτης χαροπαλεύει μετά την έκρηξη σε λέβητα

Ο 24χρονος συνάδελφος στρατιώτης χαροπαλεύει μετά την έκρηξη σε λέβητα

Σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο 24χρονος συνάδελφος στρατιώτης που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Ο διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Ραπτόπουλο, δήλωσε “φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και οιδήματα εγκεφάλου και η κατάστασή του κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη” , ενώ έχει εγκαύματα στην κοιλιακή χώρα.

Η έκρηξη που έγινε αντιληπτή σε όλη την Αλεξανδρούπολη, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11 το πρωί, στην 21η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων, που ανήκει στην 23η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, στο στρατόπεδο Ζήση, μετά το πέρας εργασιών συντήρησης ενός παλιού λέβητα σε χώρο που γειτνιάζει με τα μαγειρεία.

Την συντήρηση του λέβητα είχαν αναλάβει τρεις (3) στρατιώτες χωρίς την επίβλεψη αξιωματικού και αφού ολοκλήρωσαν τις εργασίες επιχείρησαν να θέσουν τον λέβητα σε λειτουργία. Τότε έγινε η έκρηξη.

Ήταν μάλιστα τόσο ισχυρή που γκρεμίστηκε ο ενδιάμεσος τοίχος και καταπλάκωσε τον στρατιώτη, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο κεφάλι και το σώμα, καθώς βρέθηκε στην κατεύθυνση που κινήθηκε το ωστικό κύμα. Ο 24χρονος συνάδελφος, που κατάγεται από τη Λάρισα και σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα απολυόταν, βρισκόταν στον χώρο των μαγειρείων και ετοίμαζε αμέριμνος το μεσημεριανό φαγητό, όταν άκουσε τον κρότο της έκρηξης και πριν προλάβει να αντιδράσει δέχτηκε κατά πάνω του όγκους από σοβάδες, τσιμέντα και μπάζα.

Επίσης από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά και οι τρεις φαντάροι που έκαναν την συντήρηση του λέβητα.

Το ΓΕΣ περιορίστηκε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«06/10/2011 Τραυματισμός Οπλίτη  Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2011, στις 11:10 ο Στρ (ΤΘ) Τ. Δ., ο οποίος υπηρετεί σε Μονάδα της Αλεξανδρούπολης ως μάγειρας, τραυματίστηκε όταν σημειώθηκε εκτόνωση αερίων σε λέβητα κεντρικής θέρμανση».

Παράλληλα, ξεκίνησαν ανακρίσεις ενώ διατάχθηκε πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθούν τα αίτια της έκρηξης, ενώ ερευνάται αν οι τρεις (3) συνάδελφοι στρατιώτες που διατάχθηκαν να συντηρήσουν τον καυστήρα είχαν σχέση με το αντικείμενο και τις γνώσεις που απαιτούνται για μια τόσο υπεύθυνη εργασία.

Σαφώς και πρέπει να διερευνηθούν οι ανθρώπινες ευθύνες που επιμερίζονται και στο διοικητή της μονάδας και στους αρμόδιους αξιωματικούς, αλλά και να εξεταστεί η περίπτωση ανθρώπινου λάθους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης και ο Αρχηγός αντιστράτηγος ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα εξής:

Για ακόμη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός «ατυχήματος» σε στρατόπεδο με θύμα φαντάρο καθώς σημειώθηκε έκρηξη σε έναν παλιό λέβητα, o οποίος έπρεπε να είχε αντικατασταθεί εδώ και δύο χρόνια.
Δυστυχώς για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο όλοι όσοι σημείωναν τις εγκληματικές αμέλειες και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε πολλές μονάδες και οι οποίες χειροτερεύουν λόγω των περικοπών των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες, θέτοντας σε κίνδυνο στελέχη και φαντάρους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η συντήρηση των μονάδων γίνεται από τους ανειδίκευτους και τσάμπα «δούλους» φαντάρους μετατρέποντάς τους σε υποψήφια θύματα.

Εμείς από τη μεριά μας απαιτούμε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να γίνει σε βάθος έρευνα για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη μονάδα και είχαν ως αποτέλεσμα αυτή την τραγική εξέλιξη. Επίσης απαιτούμε από το ΥΕΘΑ να σταματήσει να χρησιμοποιεί του φαντάρους ως τσάμπα εργαζόμενους και να μεταβιβάσει την υποχρέωση για τη συντήρηση των στρατοπέδων σε ειδικευμένο προσωπικό. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως, με πρόσχημα την κρίση, η ηγεσία του ΥΕΘΑ επεξεργάζεται σχέδιο αύξησης της υποχρεωτικής θητείας, ώστε να μειώσει το κόστος των λειτουργικών δαπανών, να διατηρήσει το ύψος των κονδυλίων για τους εξοπλισμούς και έτσι να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις οικογένειες των στρατευμένων και ευρύτερα τους εργαζόμενους.

Εμείς δηλώνουμε την αμέριστη υποστήριξη στην οικογένεια του 24χρονου συναδέλφου και ευχόμαστε να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437 diktiospartakos.blogspot.com

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο