#GDtrial | «Εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί»

Στις δύο δικασίμους της 62ης εβδομάδας της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, είχαμε την ολοκλήρωση του σχολιασμού των συσχετισμένων υποθέσεων από συνηγόρους υπεράσπισης, την συζήτηση στο ακροατήριο περιστατικού ξυλοδαρμού μαθητή που συνέβη στην Πάτρα το καλοκαίρι του 2013, καθώς και το άνοιγμα μιας επόμενης υπόθεσης, η οποία συνέβη στη Χερσόνησο του Ηρακλείου τον Νοέμβριο του 2012.

Απαξίωση των άβολων καταθέσεων

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών προσπάθησαν να απαξιώσουν τις μαρτυρικές καταθέσεις, τόσο των ίδιων των θυμάτων επιθέσεων όσο και των υπολοίπων μαρτύρων που προσήλθαν για να καταθέσουν σχετικά με όσα γνωρίζουν. Από αυτή την άποψη δεν υπήρξε καμία έκπληξη.

Μεγάλη προσπάθεια έγινε και για προσωπική απαξίωση συγκεκριμένων μαρτύρων οι καταθέσεις των οποίων ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικές, όπως ο Ανδρέας Μπιλάλης, σπιτονοικοκύρης των Πακιστανών-θυμάτων της ΧΑ, αλλά και των δύο θυμάτων του στεκιού Αντίπνοια, με μοναδικό εφαλτήριο τις πολιτικές απόψεις που εξέφρασαν.

Ο Γ. Μιχαλόλιας έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «φερόμενα ως θύματα», τη στιγμή που ο ένας εκ των δύο κινδύνεψε να πεθάνει επί τόπου από αιμορραγικό σοκ, και ενώ η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει αμετάκλητα, με την απόφαση να αποτελεί μέρος των αναγνωστέων εγγράφων.

b2ap3_thumbnail_14.jpg

Η απουσία του θύματος Ciprienne Amugu, ο οποίος δεν προσήλθε για να καταθέσει καθώς η σύζυγός του δήλωσε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, θεωρήθηκε ικανός λόγος από τους συνηγόρους υπεράσπισης για να απορριφθεί ο εμπρησμός του Cointreau (ιδιοκτησίας του) ως αβάσιμος. Το γεγονός ότι ορισμένα εκ των θυμάτων της ΧΑ είναι αναγκασμένα να εργάζονται ή να διαβιούν εκτός Ελλάδας, προφανώς αποτελεί λόγο για να αθωώνονται οι θύτες σε αντίστοιχες δικαστικές διαδικασίες, μακροσκελείς και με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα.

Εξαιρετικά ενοχλημένοι – όπως φάνηκε από τον σχολιασμό τους – είναι οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών από την κατάθεση του Ελγαντούρ Ναΐμ, του προέδρου της Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1974.

Όσον αφορά την υπόθεση του μαχαιρώματος του μαθητή Φοίβου Δερμετζίδη από τον Γιώργο Αποστολόπουλο, παρά τα στοιχεία, όλοι οι συνήγοροι, εν χορώ, έκαναν λόγο για νεανική ερωτική ιστορία η οποία κακώς συσχετίζεται με τη ΧΑ. Προσπάθησαν να πείσουν την Έδρα ότι οι μάρτυρες βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ, τα οποία κατά τους ίδιους, μέμφονται τους εντολείς τους.

Οι μοναδικοί μάρτυρες με τους οποίους συμφωνούν – μόνο επιλεκτικά βεβαίως – οι συνήγοροι υπεράσπισης, ήταν ορισμένοι αστυνομικοί, τις καταθέσεις των οποίων ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Δηλώνουν δηλαδή ότι εφόσον οι αστυνομικοί δεν κατέγραψαν άμεσα τον Γ. Λαγό ή το αυτοκίνητό του, ουσιαστικά οποιαδήποτε άλλη μαρτυρία για την παρουσία του ακυρώνεται, συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των φωτογραφιών της δικογραφίας.

b2ap3_thumbnail_6_20170409-142827_1.jpg

«Εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί»

Ο Ευστάθιος Αντίοχος, δικηγόρος από την Πάτρα, κατέθεσε για τον ξυλοδαρμό του γιου του, που συνέβη το βράδυ της 7/8/2013. Σύμφωνα με όσα αφηγήθηκε, ο 18χρονος τότε Χρήστος Αντίοχος, μαθητής Γ’ Λυκείου, είχε κανονίσει να συναντήσει φίλους του στο κέντρο της Πάτρας. Καθώς πέρασε από ένα στενό όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΧΑ, δέχθηκε επίθεση από ένα μικρό τάγμα χρυσαυγιτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ένας χρυσαυγίτης του ζήτησε να σταματήσει και να καθίσει στο πεζοδρόμιο, εντολή με την οποία συμμορφώθηκε. Ένας δεύτερος, τον οποίο το θύμα θεώρησε ως ηγέτη μεταξύ των δραστών, ζήτησε να δει την ταυτότητά του. Όταν ο μαθητής είπε ότι δεν την έχει μαζί του, το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και σε όλο το σώμα του. Φεύγοντας, ένας εκ των δραστών τόνισε ότι «Εδώ κάνουν κουμάντο οι ναζί».

b2ap3_thumbnail_27.jpg

«Είναι αδίστακτοι»

Η χαρακτηριστική αμφίεση του τάγματος και βεβαίως η τοποθεσία όπου έγινε το περιστατικό δεν αφήνουν αμφιβολίες για την πολιτική τοποθέτηση των δραστών: φορούσαν παντελόνια παραλλαγής, άρβυλα παρόλο που ήταν Αύγουστος, και τα ίδια μαύρα μπλουζάκια, με την ελληνική σημαία στο μανίκι και μεγάλα γράμματα «Χρυσή Αυγή» στην πλάτη.

Χαρακτηριστικό του πόσο είχαν αποθρασυνθεί οι χρυσαυγίτες την περίοδο 2012-2013, είναι το γεγονός ότι τα γραφεία της ΧΑ, κάτω από τα οποία και συνέβη η εν λόγω επίθεση, βρίσκονταν πολύ κοντά σε Αστυνομικό Τμήμα, στο κέντρο της Πάτρας. Όπως τόνισε ο Ευστ. Αντίοχος, «Είναι αδίστακτοι, είναι ικανοί για όλα». Ο ίδιος αρνήθηκε να φωτογραφηθεί και εξήγησε ότι τελεί σε καθεστώς φόβου για τη ζωή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Δε δίστασαν να χτυπήσουν τον γιο μου, να σκοτώσουν τον Φύσσα, να χτυπήσουν τον φοιτητή πρόσφατα. Σε μένα θα διστάσουν;»

Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων που δέχθηκαν, οι Χρήστος και Ευστάθιος Αντίοχος προσπάθησαν να δώσουν μια εξήγηση για την επιλογή του 18χρονου από τους χρυσαυγίτες. Πρόκειται για έναν νεαρό – φοιτητή πλέον – που δεν ασχολείται με την πολιτική, ωστόσο φορούσε σκουλαρίκια, είχε κοτσίδα και μούσι, και βεβαίως ήταν αρκετά μελαμψός.

Ο πατέρας του θύματος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, ο μοναδικός λόγος για την επίθεση ήταν το παρουσιαστικό του που δεν ήταν του γούστου των χρυσαυγιτών.

b2ap3_thumbnail_30.jpg

Κι άλλο αδήλωτο θύμα της ΧΑ

Η καταγγελία που έκανε στο Δικηγορικό Σύλλογο της Πάτρας αλλά και η σχετική ανακοίνωση-καταδίκη του περιστατικού εν μέρους του ΔΣΠ φαίνεται ότι ενόχλησαν τον συνήγορο Παπαδέλλη, ο οποίος διερωτήθηκε για ποιο λόγο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ένα επιπλέον περιστατικό ξυλοδαρμού μαθητή από τη ΧΑ εισέφεραν στο ακροατήριο οι δύο μάρτυρες από την Πάτρα: συμμαθητής του του Χρήστου Αντίοχου δέχθηκε ξυλοδαρμό από χρυσαυγίτες, με αποτέλεσμα να του σπάσουν τα δόντια. Ο νεαρός, που φοβήθηκε να κινηθεί νομικά, επικοινώνησε με τον Ευστάθιο Αντίοχο για να ζητήσει τη νομική συμβουλή του. Ωστόσο, λόγω φόβου, δεν θέλησε να κοινοποιήσει το περιστατικό στην Αστυνομία.

b2ap3_thumbnail_31.jpg

Υπόθεση Belvedere

Τα επεισόδια που έγιναν έξω από το ξενοδοχείο Belvedere στη Χερσόνησο Ηρακλείου, τον Νοέμβριο του 2012, μεταξύ του Ηλία Κασιδιάρη και άλλων χρυσαυγιτών από τη μία πλευρά και της αστυνομίας από την άλλη, βρίσκονται στο επίκεντρο των επόμενων συνδεδεμένων υποθέσεων που εξετάζει το δικαστήριο.

Οι ιδιοκτήτες του Belvedere φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τη ΧΑ και ειδικότερα με τον βουλευτή Παππά. Εκεί επέλεξε να διοργανώσει τη συγκέντρωσή της η ΧΑ, στις 25/11/2012, παρουσία αρκετών βουλευτών (Κασιδιάρης, Παππάς, Μπαρμπαρούσης, Μίχος) και ορισμένων δεκάδων μελών της.

Εξαιτίας της αντισυγκέντρωσης που προαναγγέλθηκε στην Χερσόνησο από αντιφασίστες, η Αστυνομία έλαβε μέτρα για να προστατέψει τους χρυσαυγίτες, παρατάσσοντας κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ στο δρόμο προς το ξενοδοχείο. Τον συντονισμό της Αστυνομίας περιέγραψε ο Τηλέμαχος Πανταγάκης, απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος προσήλθε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, κατά την 143η δικάσιμο, για να καταθέσει.

b2ap3_thumbnail_12_20170409-143056_1.jpg

«Θα υπάρξουν νεκροί»

Τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών της ΧΑ δέχθηκε ο Πανταγάκης, εξαιτίας της ύπαρξης αντισυγκέντρωσης. Η πίεση που του ασκούσαν είχε πιθανότατα ως σκοπό να τον εξαναγκάσουν σε επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των αντιφασιστών, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά η ΧΑ. Όταν ο ίδιος διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, ο Κασιδιάρης τον απείλησε ότι «θα υπάρξουν νεκροί αν δεν φύγουν» (σ.: οι αντιφασίστες).

«Αν δεν ήταν βουλευτής, θα είχε συλληφθεί λόγω της συμπεριφοράς του» δήλωσε ο Τ. Πανταγάκης, ένα μοτίβο που έχουμε δει και σε προηγούμενη υπόθεση, και συγκεκριμένα από τον βουλευτή Λαγό που εξύβρισε χυδαία αστυνομικούς και εισαγγελέα, στη διάρκεια έρευνας.

b2ap3_thumbnail_15_20170409-143115_1.jpg

Τα στρατιωτάκια του Κασιδιάρη

Ένα πολύ ενδιαφέρον που εισέφερε ο μάρτυρας ήταν η παρατήρησή του πως κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο Κασιδιάρης έδινε «γραμμή» στους οπαδούς της ΧΑ, οι οποίοι ακολουθούσαν σαν καλά εκπαιδευμένα στρατιωτάκια τις κινήσεις του. Μάλιστα σε συγκεκριμένη ερώτηση του συνηγόρου πολ. αγωγής Στρατή, ο Πανταγάκης δήλωσε ότι πράγματι, ο Κασιδιάρης ωθούσε τους χρυσαυγίτες να διασπάσουν τους αστυνομικούς και να πάνε προς το πλήθος της αντισυγκέντρωσης για να δημιουργήσουν βίαιο επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει βίντεο, τόσο από την ίδια την εκδήλωση, όσο και από τις απειλές του Κασιδιάρη προς την αστυνομία. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο βουλευτής Χρ. Παππάς είχε ξεδιπλώσει περιδεής τη γνωστή χουντική σημαία με τον φοίνικα και τον φαντάρο, υπό τον ήχο χειροκροτημάτων.

Στο τέλος του βίντεο, ο Κασιδιάρης δηλώνει στους παρευρισκόμενους ότι «δεν έχουμε ύφος πολιτικό, έχουμε περισσότερο ύφος στρατιωτικό», αυτό δηλαδή ακριβώς που προσπαθούν σήμερα να απαρνηθούν στο δικαστήριο, για να γλιτώσουν τις κατηγορίες.

Κάθε Παρασκευή

Με τρεις δικασίμους θα κυλήσει η ερχόμενη εβδομάδα (63η): Μεγ. Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη (10, 11, 12 Απριλίου 2017), όλες εκ των οποίων βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Λόγω Πάσχα, η ακριβής ημερομηνία και ώρα του βιντεοχρονολογίου της 63ης εβδομάδας θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

b2ap3_thumbnail_11_20170409-143659_1.jpg

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο